Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επιχείρηση «Ελευθερία», πάντως, συνεχίζεται, καθώς μέσα στον Ιούνιο αρχίζει ο εμβολιασμός των 18άρηδων για τον κορονοϊό και θα ακολουθήσουν, ενδεχομένως και μέσα στο καλοκαίρι, τα παιδιά 12 έως 15 ετών. Η πλατφόρμα για τους 18-30 αναμένεται να ανοίξει προς τα τέλη Μαΐου.

Τα πρώτα ραντεβού θα κλειστούν στις αρχές Ιουλίου. Οι ηλικίες αυτές δεν θα κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μετά από απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Όσοι ανήκουν στην ηλικία 40-44, μετά τον Ιούνιο θα μπορούν να επιλέξουν και άλλα εμβόλια. Πρώτη, πάντως, στους εμβολιασμούς είναι η ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών με 316.275 ραντεβού

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 3.647.689 εμβολιασμοί στη χώρα μας, εκ των οποίων οι 2.450.362 αφορούν την πρώτη και οι 1.197.327 τη δεύτερη δόση. Μονάχα το Σάββατο, 8 Μαΐου άλλα 112.477 άτομα εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού, σχεδόν τα μισά (53.641) για δεύτερη φορά. 

Χαμηλά τα ποσοστά των 30-44

Ωστόσο, το αρχικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των 30άρηδων φαίνεται πως δεν έχει ανάλογη συνέχεια. Στις ηλικίες 30-39, μόλις το 18% έχει κλείσει ραντεβού, ενώ το 6% έχει κάνει την πρώτη δόση. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στους 40-44. Το 23,5% έχει κλείσει ραντεβού και το 6% έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση. Αμφότερες οι ηλικιακές ομάδες κάνουν προς το παρόν μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca

«Ακόμα και τώρα, με 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, έχουμε κενά ραντεβού με AstraZeneca », είπε στο OPEN o γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Στην εμβολιαστική κούρσα προπορεύονται οι 44-55 ετών, καθώς περισσότερα από 616.000 άτομα έχουν λάβει ήδη μια δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού. Η επιχείρηση «Ελευθερία» διαρκώς εμπλουτίζεται, αφού τις προσεχείς ημέρες θα αλλάξει η σύσταση για εμβολιασμό των εγκύων, που θα μπορούν να κάνουν και το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για άμεσο εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών, όταν εγκριθεί η αίτηση της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. 

Βασιλακόπουλος: Θα κάνουμε καλό καλοκαίρι

Αρκετοί συμπολίτες μας έσπευσαν από τις 08:00 στο εμβολιαστικό κέντρο του Περιστερίου. Βγαίνοντας δηλώνουν πως έκαναν ακόμα ένα βήμα προς την ελευθερία. Έως τον Ιούλιο έχουν κλειστεί 4,5 εκατομμύρια ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ από τις 10 Ιουνίου θα πάρουν σειρά οι νέοι κάτω των 18 ετών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

«Εάν οι νέοι συνεχίζουν να αγκαλιάζουν με αυτή τη ζέση το εμβολιαστικό κίνημα, θεωρώ ότι θα κάνουμε ένα πολύ καλό καλοκαίρι. Αν χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, θα έχουμε μια πολύ μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη μέχρι τα τέλη Ιουνίου», είπε στο ΟPEN ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA