Μενού
  • Α-
  • Α+

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ειδικοί σε ό,τι αφορά το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ παράλληλα προτρέπουν τις γυναίκες να εμβολιάζονται ακόμη και αν θηλάζουν, προσπαθούν να συλλάβουν ή βρίσκονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, η εγκυμοσύνη αποτελεί αυξημένο παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid, με τον εμβολιασμό να προκρίνεται ως όχι μόνο ωφέλιμος αλλά και αναγκαίος.

Δεν υπάρχει οδηγία για AstraZeneca 

Κανονικά πρέπει να εμβολιάζονται οι εγκυμονούσες με το εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού ανέφερε ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Νίκος Βλάχος, μιλώντας στο Mega, όπου και τόνισε ότι πρακτικά δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντένδειξη για οποιοδήποτε εμβόλιο στην εγκυμοσύνη.

«Το Johnson & Johnson - που είναι αντίστοιχο με το Astrazeneca - έχει δοθεί σε εγκυμονούσες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η επίσημη οδηγία από τους περισσότερους επιστημονικούς οργανισμούς δεν είναι να μη δίνεται αυτού του τύπου τα εμβόλια στις εγκυμονούσες, απλώς εάν υπάρχει η δυνατότητα να παίρνουν εμβόλιο με MRNA που υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία», διευκρίνισε.

Κανένα πρόβλημα για όσες προσπαθούν να συλλάβουν

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι ο εμβολιασμός δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε όσες γυναίκες έπεται να συλλάβουν, αλλά ούτε και σε αυτές που θηλάζουν, ενώ ξεκαθάρισε ότι η χρήση αντισυλληπτικών δεν καθιστά απαγορευτικό τον εμβολιασμό.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Γιώργος Παπαζήσης, υπογράμμισε την ανάγκη να εμβολιαστούν οι εγκυμονούσες, τονίζοντας ότι «πρέπει συντομότερα να ανοίξει για όλες τις γυναίκες 30 - 44 η επιλογή εμβολίων». Σημείωσε, ακόμη,  ότι το πρώτο μαξιλαράκι ασφαλείας θα είναι όταν εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού με την πρώτη δόση.

«Με αυτούς τους ρυθμούς των εμβολιασμών, στα τέλη Ιουνίου, θα έχουμε προσεγγίσει τις 8 εκατομμύρια δόσεις συνολικά» ανέφερε, εκτιμώντας ότι στόχος είναι να εμβολιαστεί πλήρως το 60% του πληθυσμού.

Το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, ξεκαθάρισε πως «το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα». «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δεδομένο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τόνισε, παράλληλα, ότι δε χρειάζεται να πάρει κάποιος προληπτικά φάρμακο, ωστόσο ορισμένες ειδικές κατηγορίες πολιτών με χρόνια προβλήματα, όπως για παράδειγμα η θρομβοφιλία, χρειάζεται να συνεννοηθούν με τον γιατρό που τους παρακολουθεί. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA