Μενού
  • Α-
  • Α+

Όπως ανέφερε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 446.477 εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, με τον συγκεκριμένο αριθμό ν' αποτελεί την πιο αποδοτική εβδομάδα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία». Ο στόχος πλέον έχει αναθεωρηθεί και με την προσθήκη στο πρόγραμμα από τις 20 Μαΐου μόνο στην Αττική 150 ιδιωτικών θεραπευτηρίων και πολυϊατρείων, υπάρχει αισιοδοξία ότι το 1/3 του πληθυσμού, δηλαδή περίπου το 33%, θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση ως τα τέλη Ιουνίου, ενώ στο ίδιο διάστημα θα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 20%.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, μέχρι το τέλος Μαΐου, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί 5,8 εκατομμύρια πολίτες, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της «θωράκισης» της ανοσίας της αγέλης. Αυτή τη στιγμή γίνονται περισσότεροι από 110.000 εμβολιασμοί την ημέρα, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας να προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς. Υπενθυμίζεται ότι όλοι όσοι είναι άνω των 30 ετών αναμένεται από το τέλος Μαΐου - αρχές Ιουνίου θα μπορούν να επιλέξουν με ποιο εμβόλιο θέλουν να εμβολιαστούν. Επιπλέον μέσα στον Ιούνιο, θα αρχίσουν να εμβολιάζονται και οι 20αρηδες. Επίσης Εντός της εβδομάδας αναμένεται ν' ανακοινωθεί το πρόγραμμα για τον εμβολιασμό κατ' οίκον όσων έχουν κινητικά προβλήματα.

Πάντως τους επιστήμονες ανησυχεί η ινδική μετάλλαξη η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι πιο μεταδοτική και πιο ανθεκτική στα εμβόλια. Παράλληλα εφιστούν την προσοχή μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση και έως ότου ο οργανισμός αναπτύξει ανοσία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα 50χρονου τραυματιοφορέα του νοσοκομείου Χαλκίδας, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος 12 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με την πρώτη δόση.

Γεωργαντάς: Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα ξεπεράσουμε τους 5,5 εκατ. εμβολιασμούς

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, εκτίμησε ότι με το ρυθμό που πηγαίνουν οι εμβολιασμοί θα ξεπεράσουμε τον αρχικό προγραμματισμό.

«Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 3.647.000 εμβολιασμοί και με τον ρυθμό αυτό, μέσα στον Μάιο, δηλαδή με πάνω από 100.000 την ημέρα, θα περάσουμε τα 5.500.000 εμβολιασμούς, ενώ αρχικά μιλούσαμε για 4,55 εκατομμύρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, έως τα τέλη Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 33% του πληθυσμού και με δύο δόσεις πάνω από το 20%.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι περίπου στα μέσα Μαΐου θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα εμβολιασμού που θα αφορά τους πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν αλλά αδυνατούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Τέλος ο υφυπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην πηγαίνουν πολύ νωρίτερα στα εμβολιαστικά κέντρα και να δημιουργούνται εικόνες συνωστισμού, καθώς όλα λειτουργούν εύρυθμα.

«Πάγος» της Κομισιόν στο εμβόλιο της AstraZeneca

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει και μετά τον Ιούνιο την παραγγελία της για εμβόλια  της AstraZeneca. Με αυτόν τον τρόπο η Κομισιόν ανακοίνωσε τη διακοπή της έτσι και αλλιώς προβληματικής σχέσης της με την εταιρία, αφού ήδη έχει προσφύγει κατά της AstraZeneca για μη τήρηση των συμφωνηθέντων κυρίως με την παράδοση των δόσεων των εμβολίων. Επιπλέον οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η AstraZeneca έπαιξε πολύ κακό ρόλο σχετικά με τον σκεπτικισμό που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο για το δικό της εμβόλιο, αλλά συνολικά για τα εμβόλια κατά του κορνοϊού.

Τι είχε συμβεί στις 26 Απριλίου; 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 26 Απριλίου είχε ανακοινώσει ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της AstraZeneca επειδή η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων. 

«Η Επιτροπή άρχισε νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε και από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA