Μενού
  • Α-
  • Α+

Περίπου δέκα με 15 ημέρες, δηλαδή δύο εβδομάδες, πρέπει να περάσουν μετά το εμβόλιο για τον κορονοϊό, προκειμένου να αποκτήσουμε προστασία από τον κορονοϊό, τόνισε ο ο Αθανάσιος Σκουτέλης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών επισήμανε ακόμη ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε από τον κορονοϊό αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετάξουμε τις μάσκες και να μην τηρούμε τις αποστάσεις επειδή κάναμε εμείς εμβόλιο ή επειδή το έκαναν οι άλλοι.

Για τον Θοδωρή Κατσανέβα, που έφυγε από τη ζωή έχοντας κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, είπε ότι, «προφανώς είχε κολλήσει λίγες μέρες πριν από το εμβόλιο, οπότε και δεν είχε προλάβει να χτίσει ανοσία» και εξήγησε ότι, τα αντισώματα αναπτύσσονται ανάλογα με τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου (ηλικία, κατάσταση ανοσοποιητικού, κτλ). «Τέσσερις μέρες μετά την πρώτη δόση, είναι σαν να μην το έχει κάνει». Πρόσθεσε ότι «η μάσκα είναι απαραίτητη μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού».

Παγώνη: Μετά τις 20 Σεπτέμβρη βγάζουμε μάσκες

Αναφορικά με την μάσκες, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, υπογράμμισε πως πιθανότατα θα τις βγάλουμε μετά τις 20 Σεπτεμβρίου και ανάλογα με τα δεδομένα των εμβολιασμών. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κα Παγώνη είπε ότι υπολογίζεται μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουμε ανοσία στο 50% και στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να φτάσουμε το 75% που και τότε «πετάμε την μάσκα» όπως είπε ενδεικτικά. Παράλληλα τόνισε πως το φετινό καλοκαίρι δεν συγκρίνεται με το περσινό. 

Όσον αφορά τις παρενέργειες των εμβολίων και το ενδεχόμενο μιας τρίτης δόσης ανέφερε πως ελάχιστοι έκαναν παραπάνω μέρες πυρετό, ότι δεν σημαίνει τίποτα και ότι είναι θέμα οργανισμού. «Μικρό ποσοστό θα κάνει αυτές τις επιπλοκές» ενώ υπογράμμισε πως θα γίνει τρίτη δόση ίσως σε συγκεκριμένες ομάδες μετά τον Οκτώβρη και ότι θα εξαρτηθεί από παράγοντες κινδύνου και τα επιστημονικά δεδομένα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA