Μενού
  • Α-
  • Α+

Για τα όσα έζησε μετά τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού με AstraZeneca, όταν εμφάνισε πνευμονική εμβολή και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στην εντατική μίλησε ένας  59χρονος άνδρας από την Κρήτη.

«Δεν κατηγορώ προς το παρόν το εμβόλιο γιατί δεν ξέρουμε ακόμα τι συνέβη. Βέβαια πρόκειται για διαβολική σύμπτωση γιατί τέσσερις μέρες μετά τον εμβολιασμό μου εμφάνισα τα συμπτώματα και έπαθα πνευμονική εμβολή» περιέγραψε ο 59χρονος μιλώντας στο Open. «Περιμένουμε τις εξετάσεις για να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν συμβαίνει κάτι άλλο. Έκανα την πρώτη δόση στις 22 του Απριλίου, τρεις μέρες υπήρχε ο συνήθης πόνος στο μπράτσο και την τέταρτη μέρα άρχισε ο πόνος στα πλευρά, ο οποίος επιδεινώθηκε τις επόμενες μέρες και λαχάνιαζα ανεβαίνοντας λίγα σκαλιά κάτι που δεν δικαιολογούνταν. Πήγα στο νοσοκομείο, μου έκαναν εξετάσεις και μου βρήκαν πνευμονική εμβολή. Με καλωδίωσαν και έμεινα στην εντατική 7 με 8 μέρες. Δεν έχω κανένα ιστορικό και αυτό είναι που με θορύβησε. Μέχρι τώρα όλες οι εξετάσεις είναι αρνητικές, ακόμα όμως εκκρεμούν οι εξετάσεις θρομβοφιλίας. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι για το τι συνέβη και περιμένουν κι εκείνοι τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων» περιέγραψε.

Ερωτηθείς αν θα κάνει τη δεύτερη δόση με AstraZeneca ο 59χρονος είπε «αν με ρωτήσετε τώρα θα σας πω όχι, αν προκύψει όμως ότι δεν είναι από το εμβόλιο, θα συμβουλευτώ τον γιατρό μου».

Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί θάνατοι μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα, με αποτέλεσμα κάποιες χώρες να αναστείλουν τους εμβολιασμούς με συγκεκριμένες παρτίδες της  AstraZeneca

Η Κομισιόν πάντως το μεσημέρι της Κυριακής ανακοίνωσε ότι σταματά τις παραγγελίες σε εμβόλιο AstraZeneca μετά τον Ιούνιο, κάτι πάντως που σχετίζεται με τη μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος παράδοσης των εμβολίων

O πρώτος θάνατος στην Αυστρία 

Η Αυστρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα 8 Μαρτίου πως σταματά τη χορήγηση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca μετά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσηλεύτριας, η οποία υπέκυψε εξαιτίας «σοβαρών θρομβωτικών διαταραχών» μερικές ημέρες αφού εμβολιάσθηκε με αυτό το εμβόλιο. Στη συνέχεια άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν απ' αυτή την παρτίδα. 

Δύο θάνατοι στην Σικελία 

Η Ιταλία συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που είχε αναστείλει την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 13 Μαρτίου, καθώς είχαν καταγραφεί περιστατικά θρομβώσεων, αλλά και δύο θάνατοι. 

Πρόκειται για ένα 43χρονο αξιωματικό του Ναυτικού που πέθανε από καρδιακή προσβολή, 12 ώρες μετά τον εμβολιασμό του, και για έναν επιθεωρητή της αστυνομίας. Ήδη για τον θάνατο του πρώτου η εισαγγελια στις Σιρακούσες είχε ξεκινήσει έρευνα μετά τη μήνυση της οικογενείας του. 

https://a6a9140b7f8c889d2458ea0704b3cc55.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.htmlΟ 50χρονος αστυνομικός, ο οποίος πέθανε λίγες ώρες μετά από το προαναφερθέν περιστατικό σε νοσοκομείο της Κατάνια από θρόμβωση, είχε κάνει το εμβόλιο 18 ημέρες νωρίτερα και ήδη από τις πρώτες ώρες μετά τον εμβολιασμό του ένιωθε άρρωστος, όπως ανέφερε ιταλικό δημοσίευμα. 

Βρετανία: Επτά νεκροί από θρομβώσεις

Συνολικά επτά άνθρωποι που εμβολιάσθηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 στη Μεγάλη Βρετανία απεβίωσαν από θρομβώσεις αίματος, σε ένα σύνολο 30 τέτοιων περιστατικών που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο, 3 Απριλίου, ο Βρετανικός Οργανισμός Φαρμάκων (MHRA).

Σημειώνεται, ότι σε γνωμοδότηση που δημοσιοποιήθηκε σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων που χορηγούνται στη χώρα, ο MHRA είχε σημειώσει πως «ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποιος αυτού του τύπου τους αιματικούς θρόμβους είναι πολύ μικρός».

Τέσσερις νεκροί στη Νορβηγία 

Η Νορβηγία έχει καταγράψει πέντε περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι κάτω των 55 ετών και σε καλή υγεία που εμβολιάστηκαν με το AstraZeneca εισήχθησαν αργότερα στο νοσοκομείο με έναν συνδυασμό αιματικών θρόμβων, αιμορραγιών και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, τρεις από τους οποίους πέθαναν αργότερα.

Ένας έκτος ασθενής, η οποίος είχε λάβει το εμβόλιο, σχετικά νέος επίσης και χωρίς γνωστά προβλήματα υγείας, πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία σε συνδυασμό με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Μέχρι τώρα δεν έχει αποδειχθεί οποιαδήποτε σχέση με το εμβόλιο της σουηδοβρετανικής εταιρίας, αλλά μια νορβηγική ιατρική ομάδα είπε πως βλέπει σε αυτές τις σπάνιες αλλά σοβαρές περιπτώσεις τη συνέπεια μιας «ισχυρής ανοσοαπόκρισης» που προκαλείται από τον ορό αίματος.

Εννέα θάνατοι στην Γερμανία 

Στην ανακοίνωση 31 περιστατικών θρομβώσεων, που οδήγησαν σε εννέα θανάτους, μετά από τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca προχώρησε η επίσημη εμβολιαστική αρχή της Γερμανίας, όπως μετέδιδε το πρακτορείο Reuters στα τέλη Μαρτίου. 

To Ινστιτούτο Paul Ehrlich ανακοίνωσε πως είχε καταγράψει 31 περιστατικά εγκεφαλικής συγχωβυρικής θρόμβωσης (CSVT). Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν γυναίκες ηλικίας από 20 έως 63 ενώ μόλις δύο άνδρες –έναν 36χρονο και έναν 57χρονο.

Tέσσερις νεκροί στην Γαλλία 

Τρεις περιπτώσεις άτυπων θρομβώσεων που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, με δύο θανάτους, καταγράφηκαν στη Γαλλία μεταξύ 19 και 25 Μαρτίου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Από την έναρξη των εμβολιασμών, υπάρχουν «δώδεκα περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων θανάτων» αυτών των σπάνιων θρομβώσεων που έχουν συμβεί στη Γαλλία, είχε ανακοινώσει τον ίδιο  η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων (ANSM).

Πρόκειται για «άτυπες φλεβικές θρομβώσεις τοπικού χαρακτήρα (κυρίως εγκεφαλικές αλλά και του πεπτικού συστήματος), που μπορεί να συσχετιστούν με θρομβοπενία (ανεπάρκεια αιμοπεταλίων) ή με διαταραχές πηκτικότητας του αίματος».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA