Μενού
  • Α-
  • Α+

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την άρση των μέτρων του lockdown για τον κορονοϊό καθώς από την Παρασκευή απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και ανοίγει ο τουρισμός. Όπως είπε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στον ΣΚΑΙ, για τη μετακίνηση από νομό σε νομό θα ισχύσουν προϋποθέσεις δεν έδωσε, ωστόσο, διευκρινίσεις και παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις. Ο κ. Αρκουμανέας δεν απάντησε αν οι πολίτες θα μετακινούνται από νομό σε νομό με self test ενώ είπε ότι για τα ταξίδια με πλοίο, όπως και για τα οδικά θα ισχύει υγειονομικό πρωτόκολλο όπως και πέρυσι. 

Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα των μετακινήσεων – Πώς θα μπορέσετε να πάτε στα νησιά

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader, το κεντρικό σενάριο που εξετάστηκε το βράδυ της Δευτέρας σε σύσκεψη με υπουργούς και λοιπά κυβερνητικά στελέχη, είναι οι μετακινήσεις για τους Έλληνες πολίτες να είναι ελεύθερες, με σύσταση για self-test ή μοριακό test 72 ωρών σε ό,τι αφορά την ενδοχώρα, αλλά το καθεστώς θα αλλάζει όσον αφορά τα νησιά. Για τις ακτοπλοϊκές, αλλά και τις αεροπορικές συνδέσεις προς τα νησιά, θα απαιτείται self-test ή PCR ή έστω πιστοποιητικό εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις, με δεδομένο ότι οι δομές υγείας στα νησιά είναι πιο αδύναμες σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ούτως ή άλλως, δε, οι τουρίστες θα μετακινηθούν προς τη νησιωτική Ελλάδα με ένα από τα παραπάνω αποδεικτικά.

Εστίαση: Νέο ωράριο στα μαγαζιά με κλειστούς χώρους - Τι αλλάζει από 14 Μαΐου

Νέο ωράριο για την λειτουργία της εστίασης αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση - την Τετάρτη -  στο πλαίσιο της καθολικής άρσης των μέτρων του lockdown. Τα πιθανά σενάρια είναι εστιατόρια και μπαρ να κατεβάζουν ρολά στις 12 τα μεσάνυχτα ή στη 1 π.μ. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να ανοίξουν τον Ιούνιο και επιχειρήσεις με πρόσβαση μόνο σε εσωτερικούς χώρους 

«Υπάρχουν περίπου 17.000 επιχειρήσεις στην εστίαση που δεν έχουν εξωτερικό χώρο. Πέρυσι είχαν αρχίσει τη λειτουργία τους με ανοιχτά παράθυρα τον Ιούνιο. Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα μπορέσουμε και φέτος που θα έχουμε και τα εμβόλια. Δηλαδή σε δυο με τρεις εβδομάδες» εξήγησε ο υπουργός. «Εφόσον η πανδημία ακολουθήσει την πορεία που έχει, η εστίαση θα πάει μια ώρα παραπάνω (μεσάνυχτα) με το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ αν η επιτροπή πει και για κλείσιμο 1 το πρωί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα το δεχθεί καθώς είναι επισπεύδον» σημείωσε.

https://2a8783fcede4c0345c8f09fa077d09e8.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.htmlΕξάλλου, σύντομα αναμένεται να καταργηθεί το sms και να απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις.  Αναμένονται επίσης ανακοινώσεις για την κατάργηση των ραντεβού στα καταστήματα, αλλά και για το άνοιγμα των γυμναστηρίων. Σε δεύτερη φάση, στα τέλη της εβδομάδας, θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τον τουρισμό.

Με βάση όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής

Την Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγουν:

– ο τουρισμός

– οι υπερτοπικές μετακινήσεις

– τα μουσεία.

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου επαναλειτουργούν:

– παιδικοί & βρεφονηπιακοί σταθμοί

– εργαστήρια ΙΕΚ & κολέγια

– σχολεία δεύτερης ευκαιρίας

– ωδεία.

Την Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά και ξεκινούν οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.

https://2a8783fcede4c0345c8f09fa077d09e8.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.htmlΜια εβδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 28 Μαΐου επαναλειτουργούν τα θέατρα και επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθιστούς, με ποσοστό πληρότητας 50%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA