Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σοφία Μπεκατώρου: Ο πόνος που βιώνει ένα θύμα δεν ξεπερνιέται ποτέ

Για τον προσωπικό της Γολγοθά μετά τη δημόσια εξομολόγησή της για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε θύμα μίλησε η Σοφία Μπεκατώρου

Η Σοφία Μπεκατώρου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Πηγή: Eurokinissi)
Η Σοφία Μπεκατώρου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Πηγή: Eurokinissi)

Η Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου, μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη αλλά και το ανεξίτηλο τραύμα κάθε θύματος. «Ο πόνος που βιώνει ένα θύμα μένει ανεξίτηλος στην ψυχή, δεν ξεπερνιέται ποτέ. Απλά μαθαίνεις να ζεις με αυτό και μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι καλύτερα. Χρειάζεται πάρα πολύ χρόνος για να κερδίσεις τον αυτοσεβασμό σου και κανένα κέρδος δεν μπορεί να σου δώσει το κίνητρο να βγεις να κατηγορήσεις έναν άλλο άνθρωπο γι΄ αυτό το πράγμα» ανέφερε η χρυσή Ολυμπιονίκης στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

«Το τραύμα δεν έχει χρόνο. Όταν κάποια στιγμή το θύμα καταφέρνει και μιλάει, κατ' αρχάς το παραδέχεται στον εαυτό του και μετά μπαίνει σε μια διαδικασία να το αντιμετωπίσει. Τα βήματα είναι πολύ αργά και πολύ δειλά μέχρι να φτάσεις να υψώσεις το ανάστημά σου» προσέθεσε.

Με αφορμή το ελληνικό #metoo, η ιστιοπλόος Σοφία Μπεκατώρου και η διευθύντρια πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, επισήμαναν την ανάγκη για την ουσιαστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.

«Δεν πρόκειται για τη δική μου ιστορία. Εγώ είμαι ένα θύμα, όπως είναι όλοι οι άνθρωποι που έχουν πονέσει, ανεξαρτήτως φύλου, έχουν κακοποιηθεί και έχουν χρειαστεί χρόνια για να επανέλθουν μετά από ένα τέτοιο βίωμα» τόνισε η Σοφία Μπεκατώρου.

Με πρώτο στόχο να προστατευτούν τα παιδιά, η κυρία Μπεκατώρου υπογράμμισε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ανάγκη να ξεκινάει «από μικρή ηλικία, μέσα από το σχολείο. Με την παιδεία νομίζω ότι τουλάχιστον οι επόμενες γενιές δεν θα βιώσουν αυτό που εμείς τώρα μοχθούμε για να αλλάξουμε και που οι προηγούμενοι από εμάς θεωρούσαν μια κανονικότητα. Αν μιλήσουμε για τη γενιά πριν από εμάς, δεν έβλεπαν κάτι μεμπτό σε όλα αυτά που συζητάμε, γιατί το σώμα δεν ήταν δικό τους, ήταν πώς μας βλέπουν οι άλλοι». Η κυρία Μπεκατώρου χαρακτήρισε «αναφαίρετο δικαίωμα» το δικαίωμα στο «όχι». «Οι νέες γενιές να γνωρίζουν ότι το σώμα είναι δικό τους, ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους να μπορούν να λένε όχι και να ακούγονται. Να έχουν την απόλαυση, να μπορούν να έχουν σχέσεις μεταξύ τους οι οποίες να βασίζονται στον σεβασμό και όχι στην κατάχρηση εξουσίας» είπε η χρυσή Ολυμπιονίκης, τονίζοντας: «Πρέπει να υπάρχει συγκατάθεση».

Ως προς τη δημοσιοποίηση της εμπειρίας της, η Σοφία Μπεκατώρου ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει για τα κίνητρα της και την επίκριση που έχει δεχτεί από μια μερίδα ανθρώπων. «Δεν υπάρχει κέρδος. Αν κάτι έχουμε καταφέρει όλοι μαζί σαν σύνολο είναι ότι πλέον δεν ντρεπόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά. Είναι το γεγονός ότι τις προάλλες μια κοπέλα μπόρεσε και προστάτευσε τον εαυτό της, ότι μια μητέρα μπόρεσε και είπε "στοπ" σε έναν κακοποιητή πατέρα, ότι ένας συγγενής το ξανασκέφτηκε δεύτερη φορά πριν κάνει κάτι που δεν θα έπρεπε ούτε καν να σκέφτεται. Αυτό είναι το κέρδος. Κάτι όμως που δεν αλλάζει τόσο εύκολα σε μια κοινωνία».

Η Σοφία Μπεκατώρου μάλιστα θέλησε να απευθυνθεί σε όλους όσοι την αμφισβητούν. «Θέλω να μιλήσω σε όλους αυτούς που δεν με έχουν πιστέψει» είπε η κ. Μπεκατώρου, εμφανώς συγκινημένη. «Χρειάζεται να σας πω ότι ποτέ δεν προσπάθησα να εκμεταλλευτώ μια κατάσταση για τη δημοσιότητα. Δεν ζω για τη δημοσιότητα. Είμαι μια αθλήτρια η οποία, δόξα τω Θεώ, βίωσα πολλές χαρές στη ζωή μου και πολλές επιτυχίες. Χρειάστηκε να ανέβω έναν Γολγοθά για να φτάσω στο σημείο να μπορώ να σας μιλάω σήμερα εδώ και να μου δίνεται μια τέτοια ευκαιρία» τόνισε η Σοφία Μπεκατώρου. «Ο πόνος που βιώνει ένα θύμα μένει ανεξίτηλος στην ψυχή, δεν ξεπερνιέται ποτέ. Απλά μαθαίνεις να ζεις με αυτό και μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι καλύτερα. Χρειάζεται πάρα πολύ χρόνος για να κερδίσεις τον αυτοσεβασμό σου και κανένα κέρδος δεν μπορεί να σου δώσει το κίνητρο να βγεις να κατηγορήσεις έναν άλλο άνθρωπο γι΄ αυτό το πράγμα» σημείωσε η χρυσή Ολυμπιονίκης, προσθέτοντας: «Εγώ είμαι μια απλή γυναίκα, έτσι όπως είναι άλλες γυναίκες και τότε ήμουν ένα κορίτσι. Δεν προκάλεσα με τη συμπεριφορά μου. Είχα τους στόχους μου, δούλεψα πάρα πολύ σκληρά γι΄ αυτούς και όταν έγινε αυτή η κατάχρηση εξουσίας ένιωθα το όνειρο μου να γκρεμίζεται και μαζί με το όνειρο μου να παίρνω την ευθύνη και άλλων ανθρώπων. Αυτό δεν μπόρεσα να σηκώσω. Γιατί δεν ήμουν μόνη μου, ήμασταν μια ομάδα και αυτό που εκπροσωπούσαμε ήταν η Ελλάδα. Η Ελλάδα κέρδισε ένα μετάλλιο». Μάλιστα, η μίλησε για «τα γελάκια, τις αμφιβολίες, τα πειράγματα μεταξύ, κυρίως, των ανδρών που λένε "έλα μωρέ αυτή τα ΄θελε" και "γιατί δεν το είπε τότε" και "τώρα είναι μεγαλύτερη και ψοφάει για δημοσιότητα". Όχι. Κανένα θύμα δεν ψοφάει για τέτοια δημοσιότητα» τόνισε.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Σοφία Μπεκατώρου #Σεξουαλική κακοποίηση

Best of Internet