Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων άνοιξαν και πάλι την περασμένη Δευτέρα με βασική προϋπόθεση την επίδειξη αρνητικού self test τόσο από τους μαθητές όσο και από τους καθηγητές, τους δασκάλους και τους διοικητικούς υπαλλήλους. Είναι μία διαδικασία που θα επαναλαμβάνεται δύο φορές μέσα στην εβδομάδα.

Μέχρι απόψε το βράδυ πρέπει όλοι να υποβληθούν στο δεύτερο self test της εβδομάδας ώστε την Πέμπτη το πρωί να παρουσιάσουν τη νέα βεβαίωση αρνητικού τεστ κατά την άφιξη τους στα σχολεία. Οι γονείς πρέπει να προμηθευθούν δωρεάν με τον ΑΜΚΑ των μαθητών, το self test από το φαρμακείο μέχρι και σήμερα εν συνεχεία αφού το κάνουν να καταχωρήσουν το αποτέλεσμα στην σχετική πλατφόρμα, self-testing.gov.gr.

Τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του μέτρου των self test και στα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, όπως είχε συμβεί και στα Λύκεια, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις και σε πολλές περιπτώσεις οι εντάσεις.

Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, από την αρχή της εβδομάδας: «έγιναν 1,7 εκατομμύρια self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς και ότι όσα βγήκαν θετικά, ήταν κυρίως ασυμπτωματικοί ασθενείς και έτσι έγινε ένα βήμα για να προστατευθούν οι ίδιοι και να ανακοπεί η διασπορά του κορονοϊού».

Σημείωσε ακόμη ότι επισκέφθηκε τη Δευτέρα πάνω από δέκα σχολεία και ότι τα παιδιά της μίλησαν με θέρμη για τα self test.

Διενέργεια self tests 

Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ (self test) κορονοϊού διενεργείται υποχρεωτικά πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων της χώρας. Ο έλεγχος πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Τα self tests διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα, το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Το αποτέλεσμα του self test δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Αν το τεστ είναι αρνητικό θα εκδίδεται η σχολική κάρτα για τους μαθητές και η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Εάν το self test είναι θετικό, θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και εάν και αυτό βγει θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

https://ae57b3ba7ce2f26a54e58bcbc2b9bde1.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.htmlΓια τους μαθητές που θα έχουν θετικό τεστ, προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν: Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν, ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή που μένουν στο ίδιο σπίτι με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA