Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός: Τι ισχύει για τις θρομβώσεις από τα εμβόλια – Η Ματίνα Παγώνη απαντά

Για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, τον φόβο και τη συζήτηση για τις θρομβώσεις που ίσως προκαλούν μίλησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το  εμβόλιο -κυρίως- της AstraZeneca και τους θανάτους που έχουν προκληθεί από θρομβώσεις, η Ματίνα Παγώνη απαντά σε πιθανές απορίες για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. «Για το θέμα των θρομβώσεων που έχει μπερδευτεί ο κόσμος, θέλω να πω ότι οι θρομβώσεις που κάνει ο κορονοϊός δε συγκρίνονται με το αν κάποια εμβόλια μπορεί να ενοχοποιούνται για κάποια θρόμβωση. Τα εμβόλια είναι ασφαλή, δε θα εγκρίνονταν αν δεν είχαν μελετηθεί όπως πρέπει. Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί για να αλλάξουμε τη ζωή μας, να πάμε στην επόμενη φάση την οποία χρειαζόμαστε όλοι» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

Αναφερόμενη στην εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα, η κυρία Παγώνη σημείωσε ότι «ο εμβολιασμός προχωράει πολύ καλά. Αλλά πρέπει να τρέξουμε για τους υπόλοιπους, για να κάνουμε το τείχος της σχετικής ανοσίας, να φτάσουμε στο 50% των εμβολιασμένων για να έχουμε σχετική ανοσία γύρω στο τέλος Ιουνίου. Κάνουμε έκκληση σε όσους δε θέλουν να εμβολιαστούν, να το κάνουν. Ο ιός είναι επιθετικός και δεν έχει ηλικίες. Και θέλω να πω μπράβο και στους νέους ανθρώπους άνω των 30 που πάνε και εμβολιάζονται».

«Πιστεύω ότι τον επόμενο μήνα θα μπορούν να εμβολιαστούν και οι κάτω των 30, ώστε τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη να έχουμε φτάσει στο 80% των εμβολιασμών. Αυτό θα σημαίνει ασφάλεια, δε θα αισθανόμαστε το φόβο που έχουμε σήμερα στην καθημερινότητά μας», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Αναφερόμενη στη διστακτικότητα που έχουν κάποιοι πολίτες στο να εμβολιαστούν, η κυρία Παγώνη είπε ότι «Είναι φυσικό να προβληματίζεται ο κόσμος, έχει ακούσει τόσα. Όταν κάνουμε στα μικρά παιδιά τους εμβολιασμούς, οι μαμάδες ξέρουν ότι ανεβάζουν κάποιες φορές πυρετό, αισθάνονται αδυναμία κλπ.. Και σε αυτό το εμβόλιο οι παρενέργειες υπάρχουν, όπως σε όλα, άρα δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς.  «Ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε μήπως κάνουμε μια τρίτη δόση του εμβολίου. Οι ιοί θα είναι εδώ. Απλά η διαφορά είναι ότι εμείς θα έχουμε τα εμβόλια, και τα πρωτόκολλα θεραπείας που προχωρούν γιατί θα έχουμε αντιικά φάρμακα για τα οποία προχωράει η μελέτη», εξήγησε η ίδια.

Πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά

«Για τα μικρά παιδιά έως 14 ετών υπάρχει μελέτη που προχωράει για το αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Θα έχουμε σύντομα πληροφορίες. Δεν είναι ότι τα παιδιά δεν κολλάνε και δεν μεταδίδουν τον ιό. Τα σχολεία έδωσαν μεγάλο παράδειγμα, γιατί είναι πολύ προσεχτικοί και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές. Ειλικρινά με εκπλήσσουν, δεν το περίμενα. Πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, να αποδεσμευτούν και οι μητέρες, αλλά με μεγάλη προσοχή και self-tests δύο φορές την εβδομάδα, και όσο γίνεται περισσότερη ασφάλεια», εξήγησε η κ. Παγώνη αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών.
 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Εμβόλιο #Κορονοϊός #θρόμβωση