Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ώρα των αποφάσεων και των ανακοινώσεων για την άρση του lockdown έχει φτάσει. Η χώρα μας προσπαθεί να αφήσει πίσω της τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού και να κάνει τα επόμενα βήματα προς την κανονικότητα. Εκεί που θέλει να γυρίσει από την Παρασκευή και μετά, όταν πλέον τα περισσότερα από τα μέτρα που ισχύουν από τον περασμένο Νοέμβριο θα είναι παρελθόν.

Το μεσημέρι της Τετάρτης συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιωλόγων όπου θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες και θα κάνει τις ανάλογες εισηγήσεις. Ακολούθως στην απογευματινή ενημέρωση στις 18:00 αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ενώ θα συμμετέχει και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει και έχουν γίνει γνωστά η ατζέντα των θεμάτων για τα οποία αναμένονται εξελίξεις και αλλαγές από την ερχόμενη Παρασκευή οι μετακινήσεις εκτός νομού αλλά και προς τα νησιά, η κατάργηση του sms που θα επηρεάσει και τον τρόπο που λειτουργούν τα καταστήματα του λιανεμπορίου, η επέκταση του ωραρίου που θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην εστίαση αλλά και μία σειρά άλλων θεμάτων που χρίζουν διευκρινίσεων.

Μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα θα απελευθερωθούν και οι μετακινήσεις σε άλλους νομούς και νησιά και πιθανότατα θα σταματήσει η αποστολή sms. 

Αναλυτικά τις επόμενες ημέρες:

  • Ανοίγουν οι μετακινήσεις εκτός νομού, όπως και τα μουσεία.
  • Αναμένεται η κατάργηση SMS στο 13033 και το 13032
  • Εξετάζεται η κατάργηση click in shop και click inside για τις αγορές στα καταστήματα
  • Μείωση ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας. Σκέψεις να ξεκινά είτε τα μεσάνυχτα είτε λίγο αργότερα
  • Παράταση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης

Άρση lockdown: Πότε επανεκκινούν οι δραστηριότητες

  • Παρασκευή 14 Μαΐου: Τουρισμός, μετακινήσεις εκτός νομού, μουσεία
  • Δευτέρα 17 Μαΐου: Παιδικοί σταθμοί, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, κολλέγια, εργαστήρια ΙΕΚ, ωδεία
  • Παρασκευή 21 Μαΐου: Θερινά σινεμά
  • Παρασκευή 28 Μαΐου: Θέατρα, ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους (μόνο για καθιστούς)

«Ξεκλειδώνουν» οι μετακινήσεις στα νησιά

Επίσης, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να ταξιδεύουμε στα νησιά από το Σάββατο 15 Μαΐου. Όλο το πλάνο για το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας θα το ανακοινώσει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, την Πέμπτη. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, προκρίνεται η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ PCR ή self test, ώστε να διαφυλαχθούν οι τοπικές κοινότητες και να μην προκληθούν φαινόμενα διασποράς του κορονοϊού. Κατά τις πρώτες ημέρες τα αρνητικά τεστ θα πιστοποιούνται με έγγραφη δήλωση ενώ στη συνέχεια σε συνεργασία και με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα λειτουργήσει ειδική ψηφιακή πλατφόρμα. Για να εξελιχθεί ομαλά η τουριστική περίοδος, οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να επιμείνουν στην αυστηρή τήρηση αυτών των παραμέτρων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA