Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μπακογιάννης για Διπλή Ανάπλαση: Δημιουργούμε δύο υπερτοπικές πόλεις στην Αθήνα

Τα άμεσα σχέδιά του για την Αθήνα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η Διπλή Ανάπλαση, ανέπτυξε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης

Ο Κώστας Μπακογιάννης. Πηγή: Eurokinissi
Ο Κώστας Μπακογιάννης. Πηγή: Eurokinissi

Μιλώντας από το βήμα του στο 6ου Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Κώστας Μπακογιάννης παρουσίασε το σχέδιο για μία Αθήνα εξωστρεφή, προσανατολισμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη με αξιοποίηση όλων των καινοτόμων εργαλείων και των αναγκαίων συνεργιών.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, αναφέρθηκε στο σύνολο των παρεμβάσεων που είτε υλοποιούνται είτε σχεδιάζονται προκειμένου η πρωτεύουσα να αλλάξει. Με κύριο άξονα το σχέδιο για τη Διπλή Ανάπλαση σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στόχος είναι να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες και τις σύγχρονες προκλήσεις των μητροπόλεων, όπως η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη κινητικότητα και ο ελεύθερος δημόσιος χώρος.

Εντός του 2021 η δημοπράτηση για τη Διπλή Ανάπλαση

Αναφερόμενος στη Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι αυτή θα δημοπρατηθεί εντός του 2021, με στόχο τα έργα να αρχίσουν τον επόμενο χρόνο, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «σπουδαίο αναπτυξιακό πρόγραμμα», που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες και την ανάγκη η πρωτεύουσα να αποκτήσει μεγάλους χώρους πρασίνου.

«Το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα οδηγήσει στη δημιουργία δύο υπερτοπικών πόλων στον Βοτανικό και στη Λ. Αλεξάνδρας. Αφενός θα βάλουμε μπρος την ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού, η οποία έχει βιώσει την εγκατάλειψη εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αφετέρου θα κερδίσουμε έναν χώρο πρασίνου στην Λ. Αλεξάνδρας, στην καρδιά της πόλης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων μίλησε επίσης για τον ανταγωνισμό μεταξύ των πόλεων με τρία βραβεία: τις επενδύσεις που όλοι θέλουν να προσελκύσουν, τους Digital Nomads, τους τουρίστες και τους επισκέπτες, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Αθήνα έλειπε από αυτή τη διεκδίκηση και τώρα έχει μπει δυναμικά κερδίζοντας το χαμένο έδαφος. «Λίγο, λίγο η Αθήνα αλλάζει πολύ» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, προαναγγέλλοντας ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι πολίτες θα δουν «την ίδια διαφορά στο πράσινο της πόλης με αυτή που έχουν δει με την καθαριότητα».

«Η ενεργειακή αναβάθμιση και ο φωτισμός αλλάζουν την ποιότητα ζωής»

Επιπλέον, έθεσε ως προτεραιότητα την εξοικονόμηση ενέργειας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην πόλη. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης σημαντικών κτιρίων και στην ριζική αλλαγή του φωτισμού της πρωτεύουσας.«Για μένα είναι το πιο σημαντικό, γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με το περιβάλλον, έχει να κάνει και με την ποιότητα ζωής, έχει να κάνει με την ασφάλεια. Είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε ένα έργο για τα 47.000 φωτιστικά της πόλης. Τι σημαίνει αυτό; Ενεργειακή αναβάθμιση, έξυπνος φωτισμός, κεντρική διαχείριση. Έχουμε υπολογίσει ότι το ενεργειακό όφελος μπορεί να ξεπεράσει το 40%», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

«Πολλή σκόνη στην Αθήνα το 2022»

Ερωτηθείς για το «τι θα ήθελε να συμβεί στην Αθήνα μέχρι το επόμενο «Φόρουμ των Δελφών» απάντησε: «Του χρόνου θα υπάρχει πάρα πολύ σκόνη μέσα στην Αθήνα. Πάρα πολλά εργοτάξια, αλλά δεν θα μετράμε μόνο εργοτάξια, θα μετράμε τις γειτονιές στις οποίες γίνεται δουλειά. Να μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα είναι οι 129 γειτονιές της και εκεί θέλουμε να δώσουμε έμφαση».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Κώστας Μπακογιάννης #δήμος Αθηναίων

Best of Internet