Μενού
  • Α-
  • Α+

Με αφορμή την τραγωδία στα Γλυκά Νερά η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει ότι είχαν προχωρήσει σε πρόταση στους αρμόδιους φορείς για αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των δραστών αποτρόπαιων εγκλημάτων, τόσο στο στάδιο επιβολής ποινής, όσο και σε εκείνο της έκτισής της, όμως οι προτάσεις δεν εισακούστηκαν

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, εξ αφορμής του δημοσίου διαλόγου που αφορά την ποινική μεταχείριση δραστών ειδεχθών και κοινωνικά αποτρόπαιων εγκληματικών πράξεων, ειδικά εκείνων που στρέφονται κατά των εννόμων αγαθών της ζωής, της γενετήσιας ελευθερίας και της ανηλικότητας,  υπενθυμίζει ότι, από ετών, τα μέλη της μέσα από την υπηρεσιακή τους ενασχόληση, είχαν εντοπίσει τους κινδύνους από τη μείωση των ποινών για τα συγκεκριμένα εγκλήματα».

Στη συνέχεια υπογραμμίζεται πως «Με στόχο την διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος είχε προτείνει προς τους αρμόδιους φορείς αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των δραστών αποτρόπαιων εγκλημάτων, τόσο στο στάδιο επιβολής ποινής, όσο και σε εκείνο της έκτισής της, όμως οι προτάσεις δεν εισακούστηκαν».

Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας πως «Ενόψει της έξαρσης φαινομένων σκληρής εγκληματικότητας  κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι Έλληνες Εισαγγελείς ως θεματοφύλακες της κοινωνικής ειρήνης και των συνταγματικών ελευθεριών των πολιτών, υπενθυμίζοντας τα κατατεθειμένα αρμοδίως κείμενα των προτάσεών μας, καλούμε την πολιτεία να λάβει την απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία προς την ανωτέρω κατεύθυνση».

Εξετάζεται αυστηροποίηση για τους εγκληματίες τέτοιων ειδεχθών εγκλημάτων

Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, ήταν καλεσμένος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αλλά και στο τι αναμένεται να συμβεί σε όσους διαπράττουν ειδεχθή εγκλήματα, όπως η αποτρόπαια δολοφονία στα Γλυκά Νερά. Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι συζητείται η πρόταση αυστηροποίησης των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα ώστε από τα 2/5 που ισχύει αυτή τη στιγμή στην υφ’ όρων απόλυση να γίνει 4/5 και να υπάρχει πάντα και η χρήση του δικαστικού συμβουλίου για το αν κάποιος απολαμβάνει του ευεργετήματος.

Αρχικά ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στις αλλαγές που προτίθεται να κάνει η Νέα Δημοκρατία, αφού σε πολλές διατάξεις είχε εκφράσει ενστάσεις και ερωτηματικά. «Οι αλλαγές σε έναν Ποινικό Κώδικα προϋποθέτουν τη σοβαρή μελέτη και ενδεχομένως τη δυνατότητα να λάβει κανείς υπόψη του, όλα τα δεδομένα, τα οποία αφορούν σε μία κοινωνική πραγματικότητα. Ο προηγούμενος Ποινικός Κώδικας πριν αλλάξει το 2019, ουσιαστικά είχε ψηφιστεί τη δεκαετία του 1950. Όσοι καταδικαστούν για μια εγκληματική ενέργεια έχουν το δικαίωμα της υφ’ όρον απόλυσης εφόσον εκτίσουν τουλάχιστον τα 2/5 της ποινής. Εμείς ουσιαστικά αυτό το αστικοποιήσαμε, με την παρέμβαση την οποία κάναμε και αφορούσε τουλάχιστον τους πολυισοβίτες. Ισόβια σήμερα σημαίνει 25 χρόνια με βάση τον Ποινικό Κώδικα, αυτή είναι η μεγαλύτερη ποινή, τα οποία γίνονται 16 υπό προϋποθέσεις».

Ταυτόχρονα προανήγγειλε αλλαγές οι οποίες θα γίνουν «πολύ σύντομα» σε περιπτώσεις ειδεχθών εγκλημάτων, όπως αυτό που συνέβη στα Γλυκά Νερά. «Υπάρχουν εγκλήματα όπως αυτό που δεν μπορεί να το πει κάποιος απλά και μόνο ειδεχθές και αποτρόπαιο, ξεπερνάει κάθε όριο και κάθε φαντασία. Αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με μία εντελώς διαφορετική λογική. Εμείς συστήσαμε μία νομοπαρασκευαστική επιτροπή παρακολούθησης των αποτελεσμάτων του Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να έρθουμε σε δεύτερο χρόνο και να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές», προσέθεσε ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι όποιες αλλαγές θα ισχύουν μετά την ψήφιση του Νέου Ποινικού Κώδικα.

«Οι όποιες αλλαγές θα ισχύουν από τη στιγμή της ψήφισής τους και μετά. Δεν υπάρχει αναδρομικότητα του νόμου. Όμως σ’ αυτή την περίπτωση για τέτοιου είδους εγκλήματα, ειδεχθή, σεξουαλικά εγκλήματα, τα οποία εγείρουν σε αυτό το επίπεδο, και σ’ αυτόν τον βαθμό την κοινή γνώμη, δημιουργούν θέμα ασφάλειας στους πολίτες και ένα θέμα στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, η πρόθεση μας είναι να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή αυστηροποίηση της ποινής. Δηλαδή αν ήταν 25 χρόνια και λέγαμε για τα 4/5, θα ήταν τουλάχιστον 20 χρόνια. Αλλά κι αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα για όλους τους βαρυποινίτες ή για όλους τους καταδικασμένους. Υπάρχει η δυνατότητα να κρίνει το συμβούλιο αν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου κάποιος να λάβει το ευεργέτημα της υφ’ όρον απόλυσης».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA