Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Φραντζέσκα, μια 46χρονη καθηγήτρια στη Νέα Υόρκη, εμβολιάστηκε πλήρως πριν τρεις εβδομάδες, αλλά δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τη μάσκα, την οποία θεωρεί ως έναν υπέροχο μανδύα προστασίας, που την κάνει «αόρατη», λέει στον Guardian. «Πολλοί εμβολιασμένοι θέλουν να κυκλοφορήσουν ξανά στον κόσμο με το πρόσωπό τους ελεύθερο, όμως η ανακούφιση που νιώθω φορώντας την μάσκα, εκτός από έξτρα προστασία, μου χαρίζει και ένα ανακουφιστικό αίσθημα ανωνυμίας. Είναι σαν να έχω ένα πεδίο δύναμης γύρω μου, που λέει “δεν με βλέπεις”». Η Φραντζέσκα δεν είναι μόνη. 

Μετά από δεκαπέντε μήνες πανδημίας, μερικοί άνθρωποι -ειδικά γυναίκες- διστάζουν να εγκαταλείψουν το «αξεσουάρ» που χρησιμεύει ως ισχυρό σύμβολο της προστασίας τους από την μετάδοση του ιού, επειδή είναι «φανατικές» της κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου τους. Η εποχή που οι «αρνητές» της μάσκας διαδήλωναν κατά χιλιάδες καίγοντας και πατώντας τα κομμάτια υφάσματος -επειδή υποδούλωναν την ελεύθερη έκφραση-, σήμερα έχει αντιστραφεί. 

Η μάσκα που σε κάνει αόρατο

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πρόσφατα ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να κυκλοφορήσουν σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, αρκεί να μην συνωστίζονται. Όμως, ενώ ο παρουσιαστής Τάκερ Κάρλσον στο Fox News συνέχισε να παρομοιάζει τη μάσκα με «παιδική κακοποίηση», και η συνάδελφός του Έμμα Γκριν στο CTV Atlantic News θεωρεί την εφαρμογή μάσκας «παράλογη», πολλοί άνθρωποι είπαν στον Guardian ότι απλά προτιμούν να συνεχίζουν να φορούν τη μάσκα τους. «Όχι τόσο για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό, μιας και είμαι πλήρως εμβολιασμένη, αλλά επειδή νιώθω ότι με την μάσκα δημιουργώ ένα τείχος προστασίας απέναντι στην ανεπιθύμητη προσοχή των άλλων στο πρόσωπό μου», λέει η Μπέκα Μάρσαλα, μια 25χρονη υπάλληλος σε κεντρικό βιβλιοπωλείο του Σικάγου.

«Το ότι προτιμούμε να μη βλέπουν οι πελάτες τα πρόσωπά μας, είναι μια κοινή συναίνεση μεταξύ των συναδέλφων μου», συνέχισε η Μάρσαλα. «Πολλές φορές όταν ένας πελάτης είναι αγενής, προκλητικός και πιεστικός ή λέει πράγματα με τα οποία διαφωνώ, η μάσκα μού επιτρέπει να μορφάσω όπως επιθυμώ χωρίς να φανεί. Επίσης, φορώντας τη μάσκα, δεν είμαι υποχρεωμένη να είμαι διαρκώς με ένα χαμόγελο ως τα αφτιά, ακόμη και όταν δεν είμαι σε διάθεση να το κάνω. Η μάσκα μού εξασφαλίζει μια πολυπόθητη και ανακουφιστική ουδετερότητα». 

Η αλήθεια είναι ότι η Μάρσαλα αντιμετωπίζει συνεχώς αρνητές της μάσκας στη δουλειά της. «Πελάτες μού έχουν μιλήσει άσχημα, έχουν απείλησαν ότι θα ζητήσουν την απόλυσή μου, με έχουν βρίσει. Αλλά ακόμη κι όταν βγαίνω βόλτα στο πάρκο και η μάσκα με κάνει “αόρατη” από τους άλλους, είμαι πολύ εντάξει με αυτό». 

Η μάσκα που σε γλιτώνει από την τυπικότητα

Η Έιμυ, μια 44χρονη σεναριογράφος που ζει στο Λος Άντζελες, είπε ότι φορώντας μάσκα ακόμα και μετά τον εμβολιασμό τής προσφέρει ένα είδος συναισθηματικής ελευθερίας. «Δεν θέλω να νιώσω την πίεση να χαμογελάω στους ανθρώπους για να βεβαιωθώ πως όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαι φιλική, συμπαθής και γλυκιά», είπε. «Όχι ότι δεν είμαι, απλά δεν θέλω να αποκαλύπτω την διάθεσή κάθε φορά μου σε κοινή θέα».

Ο Μπομπ Χαλ, ένας 75χρονος συνταξιούχος καθηγητής στο Νιου Τζέρσεϋ με μια αυτοπεριγραφόμενη «φυσική ζοφερή όψη, η οποία πολλές φορές τείνει να απογοητεύει τους άλλους», συμφωνεί. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σχεδόν υποχρεωτικό να φαίνεται κανείς ευτυχισμένος. Πάντα η γυναίκα μου λέει να χαμογελάω, επειδή η φυσική μου όψη γίνεται ενοχλητική για τους γύρω μου. Η μάσκα με ελευθερώνει από αυτό», λέει.

Για την Ελισάβετ, μια 46χρονη δασκάλα που ζει στην Ατλάντα της Τζόρτζια, η μάσκα τη βοήθησε να «απελευθερωθεί» από το κοινωνικό άγχος που  υποφέρει εδώ και χρόνια, «κάτι που οι θεραπείες και η φαρμακευτική αγωγή δεν μου επέτρεψαν», λέει. «Φορώντας τη μάσκα νιώθω πολύ άνετα κυκλοφορώντας σε κόσμο. Τίποτα δεν με έχει προστατεύσει καλύτερα από το αίσθημα της εσωτερικής ευπάθειας που αισθάνομαι εξαιτίας της κοινωνικής φοβίας».

Η μάσκα που εξαφανίζει τις φυλετικές διαφορές

Εδώ και χρόνια συζητείται έντονα να απαγορευtεί στις μουσουλμάνες γυναίκες που ζουν στις δυτικές χώρες να φορούν niqab, το ύφασμα που καλύπτει όλο το κεφάλι και το πρόσωπο αφήνοντας μόνο τα μάτια σε κοινή θέα. Μερικές μουσουλμάνες δήλωσαν στην ερευνήτρια δημοσιογράφο και συγγραφέα Άννα Πιέλα ότι η πανδημία τούς επέτρεψε να αισθάνονται πιο άνετα με τις μαντίλες στο πρόσωπό τους. 

Στην αρχή της πανδημίας, οι Ασιάτες και Άραβες μετανάστες σε Αμερική και Ευρώπη ήταν οι πρώτοι που υιοθέτησαν τις μάσκες προσώπου, όχι μόνο σαν μια απόφαση που μπορεί να προστατεύει την υγεία τους από τον κορονοϊό αλλά επειδή παράλληλα τους καθιστούσε λιγότερο ευάλωτους σε ρατσιστικές επιθέσεις. Ένα χρόνο αργότερα, μολονότι τα κρούσματα κορονοϊού μειώνονται, εντούτοις, η ανησυχία για τα εγκλήματα μίσους κατά των μεταναστών είναι σε διαρκή αύξηση.  

«Είναι πολλά τα παραδείγματα Αμερικανών πολιτών ασιατικής και αραβικής καταγωγής, οι οποίοι ακόμη και σήμερα -μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους-, εξακολουθούν να κυκλοφορούν στο δρόμο ή στις δουλειές τους με μάσκες Covid και ένα ζευγάρι μεγάλα μαύρα γυαλιά, ώστε να μην μπορεί κανείς να διακρίνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους», λέει η Τζέιν Τσι Χου, μια δημοσιογράφος κινεζικής καταγωγής, που ζει και εργάζεται στο Σιάτλ.

«Αισθάνομαι σίγουρα μια αίσθηση προστασίας όταν κανείς δεν μπορεί να δει το πρόσωπό μου», λέει ο Τζίνγκουα, ένας 34χρονος συγγραφέας μη-δυαδικού φύλου, ο οποίος ζει στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. «Η κάλυψη του προσώπου μου με μάσκα, με έχει ανακουφίσει από το να θεωρηθώ λανθασμένα ως γυναίκα ή μικρό αγόρι, όταν κυκλοφορώ δημόσια», λέει.  

Την ίδια αίσθηση ελευθερίας της ιδιωτικής ζωής που μπορούν να παρέχουν οι μάσκες αισθάνεται και η 33χρονη Χάρτλεϊ. «Τον προηγούμενο χρόνο δούλευα υποχρεωτικά από στο σπίτι μέσω τηλεργασίας, κάτι που μεγέθυνε τα προβλήματα πάχους, και ταυτόχρονα καταρράκωσε την ψυχολογική μου υγεία. Το διπλό μου πιγούνι φαίνεται έξι φορές μεγαλύτερο και τα στενά μου χείλη δείχνουν ακόμη μικρότερα δίπλα στα παραγεμισμένα μάγουλά μου. Επιστρέφοντας ξανά στο φυσικό χώρο εργασίας μου φορώντας διαρκώς τη μάσκα, αισθάνομαι μια δυνατή αίσθηση ελέγχου της εικόνας μου, έστω και εάν αυτή είναι κατά  το ήμισυ καλυμμένη. Σκοπεύω 10.000% να φοράω τη μάσκα μου ακόμη και όταν όλοι γύρω μου θα έχουν εμβολιαστεί», είπε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA