Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός: Νέες οδηγίες για τους επιβάτες εξωτερικού – Πώς θα έρχονται στην Ελλάδα

Νέες οδηγίες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού

Νέες οδηγίες για τους επιβάτες εξωτερικού (Πηγή: Shutterstock)
Νέες οδηγίες για τους επιβάτες εξωτερικού (Πηγή: Shutterstock)

Σύμφωνα με νέα αεροπορική οδηγία (ΝΟΤΑΜ) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, από σήμερα Παρασκευή, 14 και μέχρι τις 24 Μαΐου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί, τίθεται σε εφαρμογή η επιβολή του μέτρου απαγόρευσης εισόδου των υπηκόων τρίτων κρατών, (δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν).

Διαβάστε ακόμα: Πρώτη ημέρα «ελευθερίας»: Αδιαχώρητο σε λιμάνια και δρόμους - Για ψώνια χωρίς ραντεβού και sms

Ειδικότερα, η αεροπορική οδηγία προβλέπει:

 • Απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται και οι επιβάτες μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 21 χωρών:
 1. Αυστραλία,
 2. Βόρεια Μακεδονία,
 3. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,
 4. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,
 5. Ηνωμένο Βασίλειο,
 6. Ισραήλ,
 7. Καναδάς,
 8. Λευκορωσία,
 9. Μπαχρέιν,
 10. Νέα Ζηλανδία,
 11. Νότια Κορέα,
 12. Κατάρ,
 13. Κίνα,
 14. Κουβέιτ,
 15. Ουκρανία,
 16. Ρουάντα,
 17. Ρωσία,
 18. Σαουδική Αραβία,
 19. Σερβία,
 20. Σιγκαπούρη,
 21. Ταϊλάνδη.

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr, με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα πριν από την άφιξή τους στη χώρα.

Προϋπόθεση εισόδου, είναι για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα:

 • Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού -  στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα -  το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια Αρχή. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων και την ημερομηνία διεξαγωγής τους, ή
 • Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα, ή
 • εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν βεβαίωση νόσησης ισχύος δύο έως εννέα μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης, που έχει εκδοθεί από δημόσια Αρχή.
 • Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης), για είσοδο στη Ελλάδα ισχύει και για παιδιά από πέντε ετών και άνω.

Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξή τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό, η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κορονοϊός #ταξίδι #εξωτερικό