Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός - Εμβόλιο: Ασφαλής η μίξη των σκευασμάτων AstraZeneca και Pfizer

Μια ισπανική έρευνα μελέτησε το πόσο αποτελεσματικό είναι να κάνει κάποιος την πρώτη δόση του εμβολιασμού με AstraZeneca και τη δεύτερη με Pfizer

Νοσηλεύτρια με εμβόλιο (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Νοσηλεύτρια με εμβόλιο (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η έρευνα για το αν είναι ασφαλής και αποτελεσματικός ο συνδυασμός του εμβολίου της AstraZeneca και εκείνου της Pfizer για τον κορονοϊό έγινε στην Ισπανία και η απάντηση στο ερώτημα είναι καταφατική.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο κορονοϊού: Γιατί έμειναν πίσω Σάμος, Κεφαλονιά και Λέσβος - Τι απαντούν οι δήμαρχοι στο Reader.gr

Η χορήγηση μιας δόσης του εμβολίου της Pfizer σε ανθρώπους που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά ασφαλής και αποτελεσματική, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματά. Η μελέτη της Combivacs, που διενήργησε το υποστηριζόμενο από το κράτος Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, διαπίστωσε ότι η παρουσία αντισωμάτων IgG στο αίμα ήταν μεταξύ 30 και 40 φορές υψηλότερη σε ανθρώπους που έλαβαν ως δεύτερη δόση του εμβόλιο της Pfizer σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε μόνη μια δόση από το AstraZeneca.  Την ίδια ώρα, η παρουσία αντισωμάτων εξουδετέρωσης επταπλασιάστηκε μετά την δόση με Pfizer, σημαντικά υψηλότερη από τον διπλασιασμό που παρουσιάστηκε μετά την χορήγηση δεύτερης δόσης με το AstraZeneca.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 670 εθελοντές ηλικίας 18 με 59 ετών που είχαν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του AstraZeneca με περίπου 450 από αυτούς να έλαβαν Pfizer. Μόλις το 1,7% των συμμετεχόντων ανέφεραν σοβαρές παρενέργειες, οι οποίες περιορίζονταν σε πονοκεφάλους, μυικούς πόνους και κακουχία, δήλωσε μια από τις συγγραφείς της μελέτης, η Μαγκνταλένα Κάμπινς. «Αυτά δεν είναι συμπτώματα που μπορούν να θεωρηθούν σοβαρά», είπε η ίδια.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Εμβόλιο #Κορονοϊός #AstraZeneca #Pfizer