Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανυπολόγιστες είναι αυτή τη στιγμή οι συνέπειες της φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή του Σχίνου Κορινθίας, καθώς η ραγδαία ενίσχυση των ανέμων καθιστά το έργο της κατάσβεσης δυσκολότερο. Όπως επιβεβαίωσε το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς, η φωτιά έχει κάψει 20.000 στρέμματα δάσους και ξεκίνησε από καύση υλικών μέσα στον ελαιώνα. Παράλληλα, πολλά ζώα έχουν τραυματιστεί και ακόμα περισσότερα καίγονται ζωντανά, με τα μωρά τους να βρίσκονται εγκλωβισμένα σε φωλιές, κλαριά και λαγούμια.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Δύσκολη νύχτα με ενεργά μέτωπα και ισχυρούς ανέμους - Εκκενώνονται κι άλλοι οικισμοί

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής, η φωτιά στον Σχίνο συμβαίνει στη χειρότερη εποχή, όπου υπάρχουν γέννες και τα μωρά είναι ακόμη στις φωλιές τους, στα κλαριά και στα λαγούμια και δεν μπορούν να τρέξουν ή να πετάξουν για να σωθούν. Δυστυχώς , σύμφωνα με τον ΑΝΙΜΑ, ελάχιστα από τα μικρά πλασματάκια θα γλιτώσουν.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fanima.gr%2Fposts%2F5543807479025783&show_text=true&width=500

Την ίδια ώρα το Φιλοζωικό Σωματείο Μεγάρων κάνει έκκληση για είδη πρώτης ανάγκης για τα ζώα όπως νερά, ξηρές τροφές, γάζες, πετσέτες.Σύμφωνα με ανάρτησή τους η κατάσταση είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τα ζώα που κατοικούν στο δάσος. Τονίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κινητοποιηθούν ακόμη εθελοντές αφού η φωτιά μαίνεται και η πυροσβεστική δεν επιτρέπει την διέλευση λόγω μεγάλου κινδύνου.

Όπως σημειώνουν συγκεκριμένα «μόλις επιστρέψαμε από Αλεποχώρι. Δυστυχώς η κατάσταση είναι απελπιστική. Σήμερα επιτράπηκε η είσοδος σε 3 αυτοκίνητα από εμάς κατόπιν ειδικής άδειας από τον αντιδήμαρχο. Πολλά ζώα σε αυλές, πολλά καμένα ζώα και σίγουρα πολλά τραυματισμένα που δεν μπορέσαμε να πάμε καθώς ήταν απαγορευτικοί οι δρόμοι. Από αύριο θα γίνουν οι καταγραφές στα σημεία και να μπούμε σε σπίτια που ήταν αδύνατον σήμερα».

Εθελοντές απεγκλωβίζουν ζώα

Την ίδια ώρα η ΜΚΟ Dogs Voice σε ανάρτηση της για τα πυρόπληκτα ζώα της περιοχής καλεί όποιον μπορεί να βοηθήσει με φιλοξενίες. Σύμφωνα με την ανάρτηση «μετά από ενημέρωση που είχαμε από τα δύο σωματεία των Μεγάρων και εθελοντές στην Κορινθία για τις πυρόπληκτες περιοχές σας ενημερώνουμε για τα εξής: Αυτή τη στιγμή δεν αφήνουν εθελοντές να προσεγγίσουν στα σημεία που φλέγονται καθώς η φωτιά δεν έχει τεθεί σε έλεγχο. Σε περιοχές που επιτρέπεται περιορισμένη πρόσβαση οι εθελοντές πηγαίνουν μετά από ενημέρωση για να πάρουν ζώα εγκλωβισμένα ή παρατημένα σε αυλές.Κάποια ζώα έχουν κατέβει στην παραλία και εκεί μεταφέρεται ομάδα εθελοντών για να διαπιστώσει την κατάσταση. Αναμένεται αύριο να εμφανιστούν (όπως έγινε και στο Μάτι πριν από 3 χρόνια) πολλά περισσότερα ζώα από αυτά που θα δει κάποιος σήμερα. Για το σκοπό αυτό και σε συνεννόηση με σωματεία και φορείς ενεργοποιείται προληπτικά ο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων του Dogs’ Voice το οποίο πρακτικά σημαίνει:

α. Φόρμα φιλοξενίας πυρόπληκτων ζώων για να έχουμε σε ετοιμότητα φιλοξενίες όταν χρειαστεί. Θα τη βρείτε εδώ: https://cutt.ly/kb3t4lI Παρακαλούμε κοινοποιήστε την παντού. Εθελοντές φιλοξενίας εκτός Αττικής και Κορινθίας για πρακτικούς λόγους αποκλείονται σε αυτή τη φάση.

β. Θα ανακοινωθούν αύριο τα συνεργαζόμενα κτηνιατρεία για την περίθαλψη πυρόπληκτων ζώων. Αυτά θα λειτουργούν και ως σταθμοί συλλογής φαρμακευτικού υλικού και από εκεί θα γίνεται η διανομή στους εθελοντές και τους κτηνιάτρους.

γ. Θα οριστούν σημεία συλλογής ειδών πρώτης βοήθειας ξεκινώντας με τροφές και μπωλάκια για νερό. Όσοι θέλετε να δωρίσετε είδη πρώτης ανάγκης θα πρέπει να το κάνετε σε συγκεκριμένα σημεία και ώρες προκειμένου να διοχετεύονται στους εθελοντές. Θα τα ανακοινώσουμε αύριο.

δ. Εθελοντές μεταφοράς ζώων και περισυλλογής: αυτή τη στιγμή ελάχιστοι εθελοντές έχουν πρόσβαση όμως μόλις η φωτιά τεθεί σε έλεγχο θα χρειαστούν εθελοντές για μεταφορές και περισυλλογή. Αύριο θα ανακοινώσουμε σημεία συνάντησης και τηλέφωνα για όσους θέλουν να βοηθήσουν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA