Μενού
  • Α-
  • Α+

Περισσότερα από 102.000 ραντεβού, δηλαδή ήδη 51.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού στην πλατφόρμα για να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού με όλες τις εταιρείες (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson). Η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στους νέους από 35 έως 39 ετών που άνοιξαν την Τετάρτη, 26 Μαΐου είχε μεγάλη κίνηση κατά το άνοιγμα με τους νέους να σπεύδουν να κλείνουν τα ραντεβού τους, όπως ανέφερε στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο AstraZeneca: Τι απαντά ο ΕΟΦ για τις θρομβώσεις

«Με βάση τον προγραμματισμό μας, το Σάββατο 29 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες στην ηλικιακή ομάδα 30 - 34. Άρα, από το Σάββατο και οι συμπολίτες μας στην ηλικιακή ομάδα 30-34 θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού με όλα τα εμβόλια», τόνισε και είπε ότι μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 5.178.147 εμβολιασμοί ενώ τόνισε ότι: «Αναμένεται σήμερα να ξεπεράσουμε τα 5,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς».

Αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, αυτό ανέρχεται στο 17,62%.

Τι θα γίνει με το εμβόλιο της Pfizer στους άνω των 16

Ο Βασίλης Κικίλιας ρωτήθηκε για το αν θα ξεκινήσει να γίνεται και το εμβόλιο της Pfizer στους νέους άνω των 16 ετών, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εγκριθεί η ένδειξη αυτή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τόνισε ότι «από τη στιγμή που θα πάρει έγκριση και για τις νεαρές ηλικίες θα μπει και στο δικό μας σχεδιασμό».

Όμως, όπως ανέφερε, η πανδημία είναι ακόμα εδώ και κάλεσε όλους μας να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Είναι εμφανές ότι αυτή η νόσος εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη. Χάνονται καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Προφανώς τα εμβόλια είναι ένα τεράστιο όπλο στη φαρέτρα μας και αυτό μας δίνει περιθώρια συνεχώς να δίνουμε και άλλες ανάσες ελευθερίας και να επιτρέπουμε δραστηριότητες. Ο στόχος είναι, προφανώς, να γυρίσουμε σε μία κανονικότητα», ανέφερε.

Την Παρασκευή η απόφαση του ΕΜΑ

Αν εγκριθεί, το σκεύασμα αυτό θα είναι το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19 που θα λάβει το πράσινο φως του EMA για να χορηγηθεί στους εφήβους στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς το παρόν το εμβόλιο αυτό έχει εγκριθεί για χορήγηση σε όσους είναι άνω των 16 ετών.

Ο EMA θα παραχωρήσει την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου για να κοινοποιήσει τα «αποτελέσματα έκτακτης συνόδου της επιτροπής της φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (...) όσον αφορά τις παιδιατρικές ενδείξεις του εμβολίου Comirnaty», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Το Comirnaty είναι η εμπορική ονομασία του εμβολίου κατά της COVID-19 που ανέπτυξε ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο BioNTech.

O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει ήδη εγκρίνει την χρήση του εμβολίου για τους εφήβους 12-15 ετών.

Η επικεφαλής του EMA Έμερ Κουκ ανακοίνωσε στις αρχές του Μαΐου ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η οποία έχει την έδρα της στο Άμστερνταμ, θα προβεί σε ταχεία αξιολόγηση των δεδομένων που υποβλήθηκαν από τους παρασκευαστές των εμβολίων για την έγκρισή του για την ηλικιακή ομάδα των 12-15 ετών. Τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης αναμένονταν αρχικά τον Ιούνιο.

Η Κουκ δήλωσε εξάλλου στις 11 Μαΐου σε ευρωπαϊκές εφημερίδες ότι ο EMA είχε λάβει τα δεδομένα των Pfizer/BioNTech και ότι η ρυθμιστική αρχή -η οποία ανέμενε επίσης «δεδομένα κλινικών δοκιμών και μελέτης που έγινε στον Καναδά»- προέβλεπε «να επιταχύνει» την αξιολόγησή της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA