Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις δύο πιθανές ημερομηνίες κατά τις οποίες η Ελλάδα θα «πρασινίσει» στον χάρτη του Ευρωπαϊκoύ Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον κορονοϊό, εξήγησε μιλώντας στο Open ο καθηγητής πνευμονολογίες, Νίκος Τζανάκης.

Διαβάστε ακόμη: Καπραβέλος: Να ελέγξουμε τη διασπορά με τον εμβολιασμό των 18 και άνω

Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο του καθηγητή, στο ευχάριστο σενάριο η Ελλάδα στις 17 Ιουνίου θα γίνει «πράσινη» στον χάρτη που εκδίδει το ECDC. Εκείνη την ημέρα, ίσως πιάσει τον δείκτη 150 που είναι ο δείκτης που βάφει μια χώρα πράσινη στον σχετικό χάρτη και αντιστοιχεί στα 1.145 κρούσματα ανά ημέρα για διάρκεια λίγων ημερών ώστε να αντανακλαστεί η μείωση.

Το πιθανότερο, ωστόσο, σενάριο, κατά τον κ. Τζανάκη, είναι να πιάσει η χώρα αυτό το όριο μετά τις 26 Ιουνίου, μετά και το άνοιγμα θεάτρων, συναυλιών και γυμναστηρίων. «Δεν είναι απίθανο όμως να το πετύχουμε και νωρίτερα εφόσον προσέξουμε και εφόσον δεν έχουμε κάποια σοβαρή επιπλοκή, με κάποια δομή ή περιοχή που θα υπάρξει έξαρση» εξήγησε ο καθηγητής.

«Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ένα νούμερο που με αφήνει ευχαριστημένο. Θα προτιμούσαν να είχαν πέσει στα 500 ή στα 400 όπως είναι τώρα η Πορτογαλία» σημείωσε ο κ. Τζανάκης.

Πότε θα πέσουν τα κρούσματα στα 400 – 500

Μέσα στον Ιούλιο εκτιμά ο Νίκος Τζανάκης ότι θα φτάσουμε τα κρούσματα της Πορτογαλίας, που σημαίνει γύρω στα 400 – 500 τη μέρα. «Ο χρόνος που διήρκεσε στην Ελλάδα το τρίτο κύμα ήταν μεγάλος αν και σε ένταση δεν ήταν το ίδιο υψηλό με την Πορτογαλία. Η Πορτογαλία είχε 10.000 κρούσματα την μέρα και είχε 400 νεκρούς καθημερινά για διάστημα ενός μηνός. Στη συνέχεια πήραν πολύ αυστηρά μέτρα τα οποία τήρησαν οι κάτοικοι, μειώνοντας τα κρούσματα κατά 1.200% σε ένα μήνα και έτσι καταρρακώθηκε το κύμα» εξήγησε.

«Κάθε 5% αύξηση του εμβολιασμού- σε ποσοστό πάνω από το 30% του συνόλου του πληθυσμού-μας ρίχνει 200-300 κρούσματα» κατέληξε ο κ. Τζανάκης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA