Μενού
  • Α-
  • Α+

Στον αέρα βρίσκεται η πλατφόρμα για την χορήγηση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που εντάσσονται σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρόσθεσε πως το πιστοποιητικό χορηγείται στην παρούσα φάση σε τρεις κατηγορίες πολιτών.

  • Αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι
  • Αν έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες
  • Αν έχουν θετικό τεστ κορονοϊού τις τελευταίες 72 ώρες

Ηδη οι πολίτες μπορούν να μπουν στην σελίδα eudcc.gov.gr μέσω της οποίας θα μπορούν να λαμβάνουν το ψηφιακό πιστοποιητικό 

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι από σήμερα, 1η Ιουνίου ξεκινά η πιλοτική λειτουργία του συστήματος στην Ελλάδα και ορισμένες ακόμη χώρες οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν ενώ ολόκληρη η ΕΕ θα ενταχθεί την 1η Ιουλίου. Σε αυτές τις χώρες που μαζί με την Ελλάδα ενεργοποιούν το ψηφιακό πιστοποιητικό οι Ελληνες που θα το εκδώσουν θα μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα. Η κάθε χώρα θα πάψει να εκδίδει το δικό της πιστοποιητικό και θα υπάρχει ένα ευρωπαϊκό ενιαίο πιστοποιητικό, γεγονός που θα απλουστεύσει τη διαδικασία. «Φανταστείτε αν έπρεπε να κάνουμε διμερείς συμφωνίες για αναγνώριση πιστοποιητικών με όλες τις χώρες της ΕΕ», τόνισε ο υπουργός.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός για τα ταξίδια;

Δεν είναι απαραίτητο να έχει εμβολιαστεί κανείς για να μπορέσει να ταξιδέψει. Όλοι οι πολίτες της ΕΕ, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι, έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ. Η ίδια αρχή ισχύει για τα δικαιώματα των υπηκόων τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν σε κράτη μέλη της ΕΕ και οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν σε άλλα κράτη μέλη. Η πρόταση είναι σαφής ως προς το ότι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα πρέπει να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ και δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να μπορούν να εξακολουθήσουν να ασκούν τα δικαιώματά τους για ελεύθερη κυκλοφορία, ενδεχομένως με την επιφύλαξη περιορισμών όπως η πραγματοποίηση εξέτασης ή η καραντίνα/αυτοαπομόνωση.

Ποιες πληροφορίες θα περιλαμβάνει το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα περιέχει τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμοημερομηνία γέννησηςκράτος μέλος έκδοσης και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. 

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού: χορηγηθέν εμβόλιο και παρασκευαστή του εμβολίου, αριθμό δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού

Για το πιστοποιητικό εξέτασης: είδος δοκιμασίας, ημερομηνία και ώρα της δοκιμασίας, κέντρο εξέτασης και αποτέλεσμα

Για το πιστοποιητικό ανάρρωσης: ημερομηνία θετικού αποτελέσματος δοκιμασίας, εκδότης του πιστοποιητικού, ημερομηνία έκδοσης, ημερομηνία λήξης ισχύος

Τι μορφή θα έχει το πράσινο πιστοποιητικό

Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή μορφή, ώστε να είναι δυνατή η εμφάνισή τους σε smartphone ή η εκτύπωσή τους, ανάλογα με την προτίμηση του κατόχου τους. Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν διαλειτουργικό μηχαναγνώσιμο κωδικό QR που θα περιέχει τα απαραίτητα βασικά δεδομένα καθώς και ψηφιακή υπογραφή. Για την καλύτερη διασυνοριακή αποδοχή, οι πληροφορίες στο πιστοποιητικό θα πρέπει να αναγράφονται στην γλώσσα ή στις γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.

Για πόσο χρονικό διάστημα θα εφαρμόζεται το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό;

Το σύστημα ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών θα ανασταλεί όταν ο ΠΟΥ κηρύξει το τέλος της διεθνούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας εξαιτίας της COVID-19. 

Τι γίνεται αν περιμένω ακόμη τη δεύτερη δόση του εμβολίου;

Μια δόση του εμβολίου θα παράσχει πιστοποιητικό που θα πιστοποιεί ότι στον πολίτη έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση – ακόμη κι αν το σκεύασμα που έχει επιλέξει έχει και δεύτερη. Ωστόσο, αυτό δεν εγγυάται ότι αν ταξιδέψει σε άλλη χώρα θα αποφύγει τεστ ή καραντίνα.

Ποια εμβόλια καλύπτει το πιστοποιητικό; 

Το πράσινο πιστοποιητικό καλύπτει τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί επίσημα από τον ΕΜΑ, δηλαδή AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson. Ωστόσο, είναι στην ευχέρεια των κρατών-μελών να αποφασίσουν και μονομερώς για άλλα εμβόλια, όπως για παράδειγμα το ρωσικό Spuntik που χρησιμοποιείται ήδη στην Ουγγαρία.

Ποιο θα είναι το κόστος των ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών;

Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται δωρεάν. Τα κράτη μέλη πρέπει να επωμιστούν το κόστος για την δημιουργία υποδομής σε εθνικό επίπεδο. Η Επιτροπή θα παράσχει χρηματοδότηση για την στήριξη των κρατών μελών στην δημιουργία της αναγκαίας υποδομής, αν χρειαστεί. Η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει την δημιουργία της πύλης σε επίπεδο ΕΕ και θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη λογισμικού που θα χρησιμοποιείται από τους αρμόδιους για την επαλήθευση που θα σαρώνει τον κωδικό QR.

Μητσοτάκης: Πιο ασφαλές καλοκαίρι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Για την πρεμιέρα του πιστοποιητικού εμβολιασμού μίλησε μεταξύ άλλων χθες (31/5) στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι η χώρα μας εντάσσεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που από την Τρίτη, 1 Ιουνίου, ενεργοποιούν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ακολουθεί η εισαγωγική του τοποθέτηση: «Θα ήθελα, εισαγωγικά, να επισημάνω δύο σημεία τα οποία νομίζω ότι χρήζουν κάποιας ιδιαίτερης σημασίας. Πρώτον το γεγονός ότι, καθώς φαίνεται, από αύριο η Ελλάδα εντάσσεται στο πρώτο κύμα των χωρών που ενεργοποιούν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid. Δηλώνει την ετοιμότητά μας για ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο καλοκαίρι. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συνεργάστηκαν προκειμένου μία ιδέα η οποία είχε πρώτα διατυπωθεί από την ελληνική κυβέρνηση πριν από κάποιους μήνες να γίνει αυτή τη στιγμή πράξη και η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του σημαντικού ψηφιακού εργαλείου.

Διαβάστε ακόμη:  «Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 14 Ιουνίου - Χαμηλούς τόνους κράτησε ο Τσαβούσογλου

Και πιστεύω ότι σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την σταθερή πτωτική πορεία των κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το πώς θα πάνε τα πράγματα το καλοκαίρι. Δεύτερη επισήμανση: σε λίγο δημοσιεύεται η προκήρυξη για τις θέσεις των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημίων. Το επισημαίνω αυτό διότι πρέπει όχι μόνο να δρομολογούμε στα Υπουργικά μας Συμβούλια καινούργιες μεταρρυθμιστικές δράσεις, αλλά πρέπει να είμαστε και σίγουροι ότι υλοποιούμε εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων αυτά τα οποία έχουμε ήδη αποφασίσει. Και η προστασία των πανεπιστημίων μέσω της δημιουργίας αυτών των Ομάδων, σε συνεννόηση πάντα με τις διοικήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αποτέλεσε μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία θα γίνει πράξη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Δεν θέλω να σταθώ αναλυτικά στα πολλά θέματα τα οποία έχουμε σήμερα στην ημερήσια διάταξη, τα οποία έχουν ένα έντονο οικονομικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Επιτρέψτε μου μόνο μία παρατήρηση στην εξαιρετική σημασία στην οποία αποδίδω στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την ανακουφιστική φροντίδα.

Είναι ένα καινοτόμο νομοσχέδιο το οποίο αντιμετωπίζει μία δύσκολη πραγματικότητα, της φροντίδας την οποία πρέπει να παρέχουμε όχι μόνο σε χρονίως πάσχοντες αλλά και σε ασθενείς τελικού σταδίου. Ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα το οποίο πιστεύω ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται από το Υπουργείο Υγείας ολιστικά και με την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία. Σταματώ εδώ επιμένοντας και επαναλαμβάνοντας τον μεταρρυθμιστικό και προωθητικό χαρακτήρα της σημερινής μας ατζέντας. Καθώς βαδίζουμε προς την έξοδο από την πανδημία η χώρα θα πρέπει να είναι θεσμικά οπλισμένη ώστε να μπει δυναμικά στη μετα-Covid εποχή. Και γι’ αυτό σας καλώ να υποδεχτούμε το καλοκαίρι με κάτι που αυτή η κυβέρνηση ξέρει να κάνει πολύ καλά: να σχεδιάζει, να εργάζεται μεθοδικά και να φέρνει αποτελέσματα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA