Μενού
  • Α-
  • Α+

Ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, συμβόλαια θανάτου και δολοφονίες στον χώρο της νύχτας, όπως η πρόσφατη εκτέλεση του 39χρονου πυγμάχου, Τάσου Μπερδέση, στη Βάρη προκαλούν ανησυχία για το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μάλιστα, ο οποίος συναντήθηκε με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να προχωρήσουν σε συντονισμένες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί η «greek mafia», έχει βρεθεί στο στόχαστρο με την αντιπολίτευση να του ασκεί κριτική. 

Την ίδια στιγμή, πάντως, αυτό που προκαλεί ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι το οργανωμένο έγκλημα χτυπά ανοιχτά. Παράδειγμα αποτελεί ο τρόπος που δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον 39χρονο πυγμάχο, Τάσο Μπερδέση, ο οποίος έπεσε νεκρός το πρωί της Δευτέρας, 31 Μαΐου, στη Βάρη. Ο Τάσος Μπερδέσης γαζώθηκε από Καλάσνικοφ σε απόσταση λιγότερη των 3 μέτρων.

Ο δολοφόνος του τον πυροβόλησε μέσα απ’ το μαύρο τζιπ και την ώρα που αυτός μόλις που είχε κατέβει απ’ το λευκό Smart για να κατευθυνθεί πεζός σε γυμναστήριο της Βάρης. Ανησυχία προκάλεσε και το συμβάν στην οδό Κουμουνδούρου, στον Αλιμο, το οποίο σημειώθηκε στις 06.00 το πρωί, όταν άγνωστοι γάζωσαν πολυκατοικία, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Αριστοτελία Πελώνη για οργανωμένο έγκλημα: Υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί

Η ανησυχία για το οργανωμένο έγκλημα φτάνει ως το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναγνώρισε ότι πρόκειται «για ένα ξεχωριστό πρόβλημα, το οποίο προφανώς υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί». Τόνισε, βέβαια, ότι η Ελλάδα είναι, ήταν και παραμένει μια ασφαλής χώρα. «Έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών και ληστειών σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία. Αστυνόμευση στις γειτονιές υπάρχει, έλεγχοι γίνονται και ενισχύονται» σημείωσε η κυρία Πελώνη.

«Η ΕΛ.ΑΣ κάνει το καθήκον της. Προφανώς πρέπει να γίνουν και περισσότερα. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι επιχειρησιακά θα κάνει τη δουλειά της και ότι οι δράστες όλων αυτών των περιστατικών θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη» είπε, αφήνοντας έτσι να διαφανεί η ανησυχία της κυβέρνησης ως προς την αποτελεσματικότητα των διωκτικών αρχών.

Την ίδια ανησυχία εξέφρασε και η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και υπογραμμίζοντας με έμφαση: «Η πανβαλκανική μαφία έχει αποφασίσει να μεταφερθεί στη χώρα μας», σχόλιο που προκάλεσε αντιδράσεις στα social media. Την ίδια στιγμή αυξήθηκαν οι αστυνομικοί έλεγχοι σε νυχτερινά καταστήματα, ενώ οι Αρχές «χαρτογραφούν» τα πρόσωπα που εργάζονται στα καταστήματα και τους ρόλους τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ ο χάρτης της ελληνικής μαφίας περιλαμβάνει:

  • 499 ονόματα + ο 39χρονος πυγμάχος στο υπόμνημα που παρέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα.
  • Οι «Βόρειοι» και «Νότιοι» της GREEK MAFIA
  • Δύο στρατόπεδα, 15 φατρίες και 8 υποομάδες
  • 350 «πρωταγωνιστές» και 250 «βοηθητικοί»
  • Από το 2009 έως 2021, σε μία 12ετία εκτελέστηκαν 45 συμβόλαια θανάτου, δεκάδες απόπειρες, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια (2017-2021) σημειώθηκαν 22 δολοφονίες και 6 απόπειρες.

Τους τελευταίους 5 μήνες υπήρξαν 5 δολοφονίες και την τελευταία 4ετία με 14 συμβόλαια θανάτου με Καλάσνικοφ. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, 31 Μαΐου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. «Θα έχουμε πόλεμο» υπογράμμισε με αφορμή τα τελευταία περιστατικά ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, τονίζοντας ότι είναι ζήτημα Δημοκρατίας και όχι μόνο της αστυνομίας, ενώ σημείωσε ότι «το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει ιδεολογικές αναφορές αλλά έχει πολύ χρήμα και έχει αρχίσει εδώ και καιρό να το νομιμοποιεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Τάσος Μπερδέσης: Τι έδειξε η νεκροτομή

H νεκροτομή έδειξε ότι 10 από τις 14 σφαίρες του Καλάσνικοφ έπληξαν το σώμα και το κεφάλι του θύματος. «Φως» στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει και η εύρεση βιντεοληπτικού υλικού από κάμερες ασφαλείας, αλλά και οι νέες μαρτυρίες που ενδεχομένως δώσουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς στήθηκε η ενέδρα στον πυγμάχο. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, οι δράστες της δολοφονίας να ήταν τουλάχιστον δύο και να προσέγγισαν τον 39χρονο, γαζώνοντάς τον με Καλάσνικοφ, ένα όπλο που τείνει να εξελιχθεί σε όπλο «σφραγίδα» και «ταυτότητα» στα ξεκαθαρίσματα της μαφίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA