Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι υποψήφιοι για τις πανελλήνιες εξετάσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό έχουν περιθώριο μέχρι το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021 να προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία δύο self test. Όσον αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, η διάθεση των self test θα αρχίσει τη Δευτέρα 8 Ιουνίου. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Οδηγίες σχετικά με self test και rapid test από τον ΕΟΦ

Οι υποψήφιοι για τις πανελλήνιες εξετάσεις και το προσωπικό, θα δηλώνουν το αποτέλεσμα των self test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και υποχρεούνται να έχουν το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση, κατά την προσέλευσή τους στο εξεταστικό κέντρο. Οι υποψήφιοι για τις Πανελλαδικές εξετάσεις μπορούν επίσης να προσέρχονται με βεβαίωση αρνητικού PCR ή rapid test. 

Ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των τεστ 

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα ξεκινήσουν τις εξετάσεις στις 14 Ιουνίου και θα ακολουθήσουν, την επομένη, στις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Το πρώτο τεστ για τους υποψηφίους τόσο των Γενικών όσο και Επαγγελματικών Λυκείων θα πρέπει να γίνει την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου. 

Το δεύτερο τεστ για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021. Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων το δεύτερο τεστ θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα 

Ως προς τη διάθεση των self test στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, θα μπορούν να προμηθευτούν ξανά τα δύο δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ από την ερχόμενη Δευτέρα. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.

Η υφυπουργός Υγείας για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη, αποσαφήνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι δεδομένου πως αυτή την εβδομάδα προμηθεύονται τα τεστ οι μαθητές, η διάθεση για τον ιδιωτικό τομέα θα αρχίσει εκ νέου την επόμενη Δευτέρα ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός στα φαρμακεία. Σχετικά με την απαλλαγή των πλήρως εμβολιασθέντων από τη διενέργεια self test, η κ. Ράπτη ανέφερε πως ενδεχομένως από τις 15 Ιουνίου θα πάψουν να είναι υποχρεωτικά για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των self test πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Εναλλακτικά οι εργαζόμενοι δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας, είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA