Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» προχωρά με γοργούς ρυθμούς στα νησιά του Αιγαίου παρέχοντας το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, προκειμένου να κτιστεί το τείχος ανοσίας κατά της πανδημίας του κορονοϊού ενόψει της τουριστικής περιόδου. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson χρειάζεται μια δόση, προκειμένου να παρέχει ικανά αντισώματα πράγμα το οποίο θεωρείται μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς θα θωρακίσει τους κατοίκους πιο γρήγορα, ώστε να φτάσουν τα απαιτούμενα ποσοστά της συλλογικής ανοσίας. Μέσα όμως σε όλα αυτά, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της αναβολής του προγράμματος στη Σάμο, καθώς σύμφωνα με τελευταίες δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χριστοδούλου Στεφανάδη, μόνο 110 κάτοικοι έκλεισαν ραντεβού ενώ στο σχέδιο είχε υπολογιστεί να εμβολιαστούν 4.300 άνθρωποι.

Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο - Σάμος: Αναστέλλεται έως 9 Ιουνίου η Γαλάζια Ελευθερία – Μόλις 110 πολίτες δήλωσαν συμμετοχή

Να σημειωθεί ότι σε δύο πρόσφατες αναφορές του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε επισημάνει πως η Σάμος είναι ανάμεσα στα πέντε νησιά με τη χαμηλότερη ζήτηση για ραντεβού εμβολιασμών. Τα μέχρι τώρα στοιχεία αναφέρουν πως στο νησί έχει εμβολιαστεί έως τώρα μόνο το 30,32% του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, έγιναν 14.871 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 10.000 με την πρώτη δόση των εμβολίων. Ένα θετικό για το νησί είναι ότι τα κρούσματα κορονοϊού κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Για τον σκοπό της επιτάχυνσης του προγράμματος «Γαλάζια Ελευθερία» ο δήμος Ανατολικής Σάμου είχε ξεκινήσει διεργασίες ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και προετοίμαζε το κλειστό γυμναστήριο της πόλης να μετατραπεί σε ένα μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο. Εκεί θα πραγματοποιούνταν συνεχόμενοι εμβολιασμοί, παρ' όλα αυτά όμως το σχέδιο για λίγες μέρες μπήκε στον πάγο.

Ο δήμος ζητεί την επαναλειτουργία της «Γαλάζιας Ελευθερίας»

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, μιλώντας στο Reader δήλωσε χαρακτηριστικά πως ζητεί την άμεση επαναλειτουργία του προγράμματος «Γαλάζια Ελευθερία» και ξεκαθάρισε την ίδια στιγμή ότι στο νησί συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με τις υπάρχουσες δομές βάσει του αρχικού σχεδιασμού. «Ζητάμε άμεσα την επαναλειτουργία του προγράμματος "Γαλάζια Ελευθερία" και για αυτό ζητούμε την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος προσθέτοντας παράλληλα ότι θα μπορούσε από την κεντρική κυβέρνηση να υπάρξει μια ακόμα πρωτοβουλία προώθησης του εμβολιασμού μέσω καμπάνιας, ώστε να ενημερωθούν καλύτερα οι πολίτες για τα οφέλη του εμβολιασμού.

Περισσότερα ραντεβού με Pfizer

Για το θέμα των εμβολιασμών μίλησε στο Reader και η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σάμου, Ελπίδα Χατζηελευθεριάδου η οποία ανέφερε πως στο νησί αυτή την στιγμή γίνονται τρία εμβόλια και ότι «οι περισσότεροι πολίτες του νησιού επιλέγουν να κλείσουν το ραντεβού τους με το εμβόλιο της Pfizer και μετά με της Johnson & Johnson και στο τέλος με της AstraZeneca». Καταλήγοντας ζήτησε και αυτή με την σειρά της να επαναλειτουργήσει άμεσα το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», καθώς το νησί της Σάμου δέχεται τουριστικές ροές και οι νέοι που απασχολούνται στην τουριστική βιομηχανία πρέπει να θωρακιστούν απέναντι στη πανδημία του κορονοϊού.

Κικίλιας: Στέλνουμε και εμβόλια της Pfizer στα νησιά

Την αποστολή και εμβολίων mRNA και συγκεκριμένα αυτό που αναπτύσσουν οι Pfizer-Biontech κατά του κορονοϊού, στα νησιά ώστε να τονωθεί η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», προανήγγειλε σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης 8 Ιουνίου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.  «Σπρώχνουμε πολύ το κομμάτι της "Γαλάζιας Ελευθερίας" και στέλνουμε και εμβόλια Pfizer στα νησιά έτσι ώστε να τονώσουμε την επιχείρηση αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Κικίλιας. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και ονομαστικά σε κάποια από αυτά τα νησιά, όπως είναι η Αίγινα, η Νάξος, η Κέρκυρα, η Πάρος, η Χίος, η Κως, η Σύρος, η Θάσος και η Λευκάδα. Υπενθυμίζεται ότι ως επί το πλείστον στα νησιά οι εμβολιασμοί γίνονταν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA