Μενού
  • Α-
  • Α+

«Πόσα είναι τα φωνήεντα τής ελληνικής γλώσσας;». Σε αυτό το ερώτημα απαντά ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Ο κ. Μπαμπινιώτης αναφέρει πως έχει δημιουργηθεί ένα «ψευδοπρόβλημα», όπως το χαρακτηρίζει με τα φωνήεντα, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν θα πίστευες ποτέ - σε παλαιότερα χρόνια - ότι κάποιοι αγνοούν στοιχειώδεις γραμματικές έννοιες».

«Πώς ένα απλό θέμα μπορεί να συλληφθεί στρεβλά και να προβληθεί διαδικτυακά ως πρόβλημα»

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, αναφέρει στην ανάρτησή του τα εξής: «Πόσα είναι τα φωνήεντα της ελληνικής; Το θέμα που ηγέρθη πριν από καιρό και εγείρεται συχνά με τα φωνήεντα (πόσα είναι τα φωνήεντα τής γλώσσας μας;) είναι εξαι-ρετικά ενδιαφέρον όχι καθ’ εαυτό (γιατί είναι γνωστό ακόμη και σε μικρούς μαθητές πόσα και ποια είναι τα φωνήεντα…), αλλά για το πώς ένα απλό θέμα όπως αυτό μπορεί να συλληφθεί στρεβλά ως θέμα και να προβληθεί διαδικτυακά ως πρόβλημα!

Δεν θα πίστευες ποτέ ―σε παλαιότερα χρόνια― ότι κάποιοι αγνοούν στοιχειώδεις γραμματικές έννοιες και, κυρίως, ότι δεν προσφεύγουν σε μια γραμματική, να μάθουν πώς έχει πράγματι το θέμα των φωνηέντων (Ας δουν λ.χ. την Μεγάλη Γραμματική [1941] τού Μανόλη Τριανταφυλλίδη, σελ. 13, την αναλυτική Νεοελληνική Γραμ-ματική [1994] τού Αγαπητού Τσοπανάκη, σελ. 82, την Γραμματική τής Νέας Ελληνικής [20112] των Κλαίρη – Μπαμπινιώτη, σελ. 1033-4, όπως και την Σύγχρονη Σχολική Γραμματική [20192] τού γράφοντος, σελ. 53-54).

Το ψευδοπρόβλημα που προέκυψε πριν από κάποιον καιρό και που υποβόσκει ενίοτε και σήμερα με τα φωνήεντα (ότι η σχολική Γραμματική τού δημοτικού υπονομεύει την ελληνική γλώσσα, ότι αφαιρεί στοιχεία τής γλώσσας μας, ότι την αλλοιώνει, ότι την φτωχαίνει κ.λπ.) είναι προϊόν διττής σύγχυσης: α) σύγχυσης φθόγγων και γραμμάτων, άρα και σύγχυσης προφοράς και γραφής, β) σύγχυσης φθόγγων τής αρχαίας και τής νέας Ελληνικής.

Μιλώ γι' αυτά στο εικονόλεξο που ακολουθεί».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA