Μενού
  • Α-
  • Α+

Πρωτοβουλία για τη διάσωση βιβλίων τα οποία κινδυνεύουν με πολτοποίηση μετά από κατάσχεση, προανήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με αφορμή τις αντιδράσεις στα social media για την προοπτική πολτοποίησης των βιβλίων των Εκδόσεων Γαβριηλίδη, που πτώχευσαν και έχουν μεγάλη χρέη. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται ότι μπορεί να δοθεί «δεύτερη ευκαιρία» στα βιβλία για να εμπλουτίσουν βιβλιοθήκες. «Η καταστροφή ενός βιβλίου αντιβαίνει σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης, διαφύλαξης και διάσωσης των έργων του λόγου που αποτελούν κομμάτι της ανθρώπινης έκφρασης και πολιτισμικής δημιουργίας. Κάθε βιβλίο θα πρέπει να φθάνει στα χέρια του βιβλιόφιλου κοινού και να διασώζεται. Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, οργανισμός εποπτευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με απόφασή μας, ως ο αρμόδιος φορέας για την προαγωγή του βιβλίου και των ελληνικών γραμμάτων αναλαμβάνει να ανοίξει τον δρόμο της δεύτερης ευκαιρίας σε βιβλία που κινδυνεύουν με πολτοποίηση με στόχο να βρουν τη θέση τους σε μια βιβλιοθήκη και στα χέρια κάποιων αναγνωστών» αναφέρει η ανακοίνωση.https://twitter.com/cultureGR/status/1402616951902511106?ref_src=twsrc^tfw

Το θέμα αναδείχθηκε από τα social media, μετά από αναρτήσεις συγγραφέων που μιλούσαν για πολτοποίηση όλου του πνευματικού θησαυρού, ο οποίος είχε δεσμευτεί λόγω των μεγάλων χρεών που είχε ο εκδοτικός οίκος. Μία από τις πρώτες αναρτήσεις ήταν του συγγραφέα Αλέξανδρου Σχισμένου ο οποίος έγραψε στο Facebook «Πολτοποίηση της ποίησης. Κατασχέθηκαν λέει, από τις πιστώτριες τράπεζες, όσα βιβλία βρέθηκαν στις αποθήκες των εκδόσεων Γαβριηλίδη, και πολτοποιήθηκαν. Δεν ενημέρωσαν τους συγγραφείς, δεν τα έστειλαν σε παλαιοβιβλιοπωλεία, δεν τα πέταξαν στο δρόμο, τα πολτοποίησαν. Απέδειξαν έτσι ότι δεν είναι χαρτί και κόλλα το βιβλίο, αλλά λέξεις. Το χαρτί και η κόλλα παρέμειναν. Οι λέξεις χάθηκαν, πάνε, τις έφαγαν οι μηχανές. Αν αφαιρέσεις την ποίηση μένει ο πολτός.Πόσα χρήματα άξιζαν οι λέξεις; Πώς να μετρήσουμε σε χρήματα την ποίηση; Αδύνατον. Ενώ ο πολτός έχει συγκεκριμένη τιμή στην αγορά. Και οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για το ανεκτίμητο αλλά για το τιμολόγιο».

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Falschismenos%2Fposts%2F2979623375643766&width=500&show_text=true&height=320&appId

Μετά το θάνατο του εκδότη Σάμη Γαβριηλίδη, αναδείχθηκαν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που ταλάνιζαν τον εκδοτικό οίκο και όλο το υλικό, με βάση τα όσα αποκαλύφθηκαν στα social media, δεσμεύτηκε από τους πιστωτές.

ΣΥΡΙΖΑ: Να χαριστούν τα βιβλία

Την πρόταση να χαριστούν τα βιβλία σε δανειστικές βιβλιοθήκες είχε κάνει η τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου. Σε δήλωσή της ανέφερε «μετά το θάνατο του Σάμη Γαβριηλίδη, ο οποίος άφησε πίσω δυσβάσταχτα χρέη, οι τράπεζες εισβάλλουν στον εκδοτικό οίκο. Κατάσχονται μηχανήματα, ακίνητα πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό, αλλά τα βιβλία, που αποτελούν την ιστορία και τη διαδρομή ενός ιστορικού εκδοτικού οίκου, δεν κρίνονται αξιοποιήσιμα. Δεν γίνεται η επιλογή να πλειστηριαστούν και αυτά, ή ακόμη -γιατί όχι;­- να χαριστούν σε βιβλιοθήκες, δημόσιες ή σχολικές, σε φυλακές, νοσοκομεία, προνοιακά ιδρύματα. Δεν ενημερώνονται καν οι συγγραφείς των βιβλίων, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να αγοράσουν αντίτυπα των βιβλίων τους.».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA