Μενού
  • Α-
  • Α+

Την αισιοδοξία τους για τη μείωση των δεικτών της πανδημίας στην Ελλάδα εκφράζουν ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Ήδη από σήμερα Σάββατο γίνονται μερικά ακόμα βήματα προς την ελευθερία και όπως όλα δείχνουν, άνευ απροόπτου, από την 1η Ιουλίου θα υπάρξει πλήρης άρση του lockdown. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Βάνα Παπαευαγγέλου: Το 98% όσων πέθαναν από κορονοϊό δεν είχαν κάνει το εμβόλιο

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Τζανάκης προέβλεψε ότι στα μέσα Ιουλίου τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα θα πέσουν σε τριψήφια νούμερα και τότε η Ελλάδα θα ταξινομηθεί στο «πράσινο» στους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Πρόσθεσε δε ότι η μεγάλη πτώση των πανδημικών δεικτών οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο: Στο γεγονός ότι μετά τις 15 Μαΐου άρχισε να εμβολιάζεται το ενεργό τμήμα του πληθυσμού, αυτό το οποίο συμβάλλει πολύ στη μεταδοτικότητα.

Εκτιμήσεις για μείωση των διασωληνωμένων 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή (11/6), η κυρία Παπαευαγγέλου εκτίμησε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα πέσει κάτω από τους 200 στα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο, η κυρία Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι ο ιός κυκλοφορεί ακόμη ανάμεσά μας, η πανδημία δεν έχει λήξει, τονίζοντας πως η ύφεση των δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει.

Να εμβολιαστούν οι υγιειονομικοί 

Από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών των υγειονομικών σημειώνοντας ότι όσοι δεν εμβολιαστούν θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία. «Δεν μπορώ να φανταστώ γιατρό να προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς χωρίς να είναι εμβολιασμένος. Κατά τη γνώμη μου η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς θα πρέπει να εφαρμοστεί. Δε λέω να τους ποινικοποιήσουμε, αλλά ενδεχομένως θα πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάπου αλλού, όπου δε θα έχουν επαφή με το κοινωνικό σύνολο. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτοί είναι πάρα πολύ λίγοι», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος επισήμανε ότι έχει προτείνει να μπει στο παιχνίδι των εμβολιασμών και ο πρωτοβάθμιος τομέας της υγείας, προκειμένου οι ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί να πείσει τον κόσμο που έχει φοβίες να εμβολιαστεί. 

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφέρθηκε και σε μια αστοχία του συστήματος εμβολιασμών που πρέπει να διορθωθεί άμεσα και αφορά στους ανθρώπους που έχουν νοσήσει. «Οι άνθρωποι που έχουν αρρωστήσει, το σύστημα τους προγραμματίζει λες και δεν έχουν νοσήσει. Ενώ υπάρχει σύσταση για μια δόση αρκετό διάστημα μετά τη νόσηση τους, το σύστημα αγνοεί το γεγονός ότι έχουν νοσήσει και τους προγραμματίζει κανονικά. Τα δύο συστήματα θα πρέπει να διασυνδεθούν και να προγραμματίζονται σωστά ανάλογα με το πότε νόσησαν», υπογράμμισε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA