ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/06/2021 09:30

Νέο ωράριο λειτουργίας από σήμερα σε σούπερ μάρκετ και φούρνους

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα 14 Ιουνίου η ΚΥΑ για το νέο ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία)

Νέο ωράριο λειτουργίας από σήμερα σε σούπερ μάρκετ και φούρνους
Ουρά σε φούρνο (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το νέο ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία). Η ΚΥΑ δίνει τη δυνατότητα στα καταστήματα τροφίμων να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 22:30.

Διαβάστε ακόμη: Σούπερ μάρκετ: «Φωτιά» στις τιμές, ακριβότερα τα προϊόντα - Παραδείγματα αυξήσεων

Εκτός από το ωράριο, σύμφωνα με το ΦΕΚ, διατηρείται ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης).

Επίσης στην συγκεκριμένη ΚΥΑ προβλέπεται πως δεν προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή self test, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή. Η εξαίρεση αυτή αφορά καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων. Πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν σύγχυση, εξήγησε ότι το παραπάνω εδάφιο δεν σημαίνει ότι το «άνοιγμα» της διάθεσης των self test θα αφορά όλες τις παραπάνω κατηγορίες καταστημάτων.

Εστίαση από τις 5:00 έως τη 1:15

Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης εξακολουθούν να λειτουργούν αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και από τις 12 Ιουνίου 2021 και σε εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές (υπό την προϋπόθεση αυτές να έχουν ανοικτές δύο πλευρές), και θα εξυπηρετούνται μόνο καθήμενοι πελάτες, με δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τη 1:15 και υπό τους γνωστούς υγειονομικούς όρους.

Λαϊκές αγορές

Σε ό,τι αφορά τις λαϊκές αγορές, προβλέπεται η υποχρεωτική επέκταση χώρου αγορών ή λειτουργία παράλληλων αγορών σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου ως προς την τήρηση των μέτρων απόστασης μεταξύ των πάγκων. Έως τις 14 Ιουνίου διατηρείται το μέτρο του 50% των θέσεων των παραγωγών/εμπόρων με πέντε μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων που θα λειτουργούν σε κάθε αγορά (κύρια και παράλληλη).

Από τις 15 Ιουνίου 2021 η απόσταση θα γίνει ένα μέτρο εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης κι ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων με πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για πωλητές και εργαζόμενους στην αγορά.

Λιανεμπόριο από τις 7:00 έως τις 21:00

Για τη λειτουργία των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας (shop in a shop) τηρείται η αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. Ειδικώς στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως 4 πελατών σε χώρους εμβαδού έως 100 τ.μ.

Επίσης, προβλέπεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 έως τις 21:00, ενώ επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΩΡΑΡΙΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ