Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο 14χρονος που την περασμένη Πέμπτη κατέρρευσε κατά τη διάρκεια προπόνησης ποδοσφαίρου στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής και σώθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των προπονητών του, της γιατρού του Κέντρου Υγείας αλλά και από το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή υπήρχε απινιδωτής σε φούρνο, σώθηκε εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Το ατύχημα του 14χρονου θύμισε την περίπτωση του Κρίστιαν Έρικσεν στον αγώνα της Δανίας με τη Φινλανδία για το Euro 2020

Διαβάστε ακόμη: Ερικσεν: Η πρώτη φωτογραφία μέσα από το νοσοκομείο και το μήνυμά του Δανού

Οι πρώτοι που ειδοποιήθηκαν ήταν οι γονείς του ανήλικου αθλητή που έζησαν τις εφιαλτικές στιγμές. Το παιδί μεταφέρθηκε στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου και νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τα τελευταία 24ωρα, η κατάσταση της υγείας του, να χαρακτηρίζεται σταθερή. Η περιπέτεια του 14χρονου επαναφέρει στο προσκήνιο το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε πολλά γήπεδα της χώρας, αλλά κι το θέμα των επιβεβλημένων ιατρικών εξετάσεων που πρέπει να γίνονται στους αθλητές.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Παναθλητικού Ομίλου Μουδανιών, ο 14χρονος είχε υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που όμως δεν είχαν δείξει το πρόβλημα. Η έλλειψη του απινιδωτή που λίγο έλειψε να σταθεί μοιραία δεν αμφισβητείται από κανέναν. Ο μαθητής της Β’ Γυμνασίου παραμένει στο νοσοκομείο, με συγγενείς και φίλους του να αγωνιούν και να προσεύχονται για ένα ευχάριστο τέλος, στη μεγάλη του περιπέτεια.

Τι είπαν η γιατρός και ο ιδιοκτήτης του φούρνου

Η γιατρός και ο ιδιοκτήτης του αρτοποιείου που έσωσαν τη ζωή του 14χρονου μίλησαν στην εκπομπή του Mega, «LIVE NEWS». Όπως είπε η γιατρός του Κέντρου Υγείας Μουδανιών βρέθηκε στο γήπεδο μέσα σε τρία λεπτά. «Στα τρία λεπτά ήμουν στο γήπεδο. Διαπιστώσαμε καρδιακή ανακοπή, είπαμε σε κάποιον γονέα να πάει να φέρει τον απινιδωτή που ξέραμε ότι υπάρχει διαθέσιμος στο κατάστημα και κάναμε ΚΑΡΠΑ μέχρι να φέρουν τον απινιδωτή. Με το που ήρθε ο απινιδωτής χορηγήσαμε απινίδωση και το παιδί άρχισε να έχει δικιά του αναπνοή. Το παιδάκι επανήλθε, κάναμε ΚΑΡΠΑ, δεν είχε καθόλου αισθήσεις, ήταν δηλαδή ήδη σε ανακοπή. Συνεχίστηκε ΚΑΡΠΑ και πριν τον δεύτερο κύκλο, το παιδάκι επανήλθε, άρχισε να έχει δικές του αναπνοές. Όλα αυτά πρέπει να έγιναν σε λιγότερο από 10 λεπτά», δήλωσε η Ευγενία Χριστοφορίδου.

«Στα Μουδανιά υπάρχουν σε κάποια σημεία σταθεροί απινιδωτές. Απ' όσο γνωρίζω εκτός από το Κέντρο Υγείας Μουδανιών που έχει απινιδωτή για τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει μέσα στο φρέσκο και υπάρχει μέσα και στο τεχνικό λύκειο», προσέθεσε.

«Πήρα μία κλήση από έναν πατέρα, ο οποίος το παιδί του έκανε προπόνηση και μπορώ να πω ότι αυτός ήταν ο πρώτος της αλυσίδας, διότι αναγνώρισε ότι κάτι δεν πάει καλά και με πήρε τηλέφωνο. Οπότε στις εννιά παρά πέντε δέχθηκα μία κλήση για ένα παιδί που έχει καραρτερεύσει και δεν έχει επαφή και τους πρότεινα να βοηθήσω

Σύμφωνα με τη γιατρό, το παιδί δεν είχε κάποιο βέβαιο διαγνωσμένο πρόβλημα. «Απ' όσο γνωρίζω όλα τα παιδιά τα οποία παίρνουν μέρος σε ακαδημίες έχουν ελεγχθεί σίγουρα από καρδιολογικό έλεγχο, οπότε το παιδί δεν είχε κάποιο βέβαιο διαγνωσμένο πρόβλημα. Για κάποιο λόγο έκανε κάποια αρρυθμία, τώρα για ποιο λόγο συνέβη αυτό, θα το πουν καρδιολόγοι και αρτυθμιολόγοι.

Ο Στέλιος Ευγενίου, ιδιοκτήτης του φούρνου, αναφέρε πως πριν από 4 χρόνια ένα μέλος της οικογένειάς του χρειάστηκε εξειδικευμένη καρδιολογική εξέταση και αποφάσισε να κάνει δώρο στην κοινότητα έναν απινιδωτή, ο οποίος εν τέλει έσωσε τη ζωή του 14χρονου και είναι σε κοινή χρήση για την κοινότητα των Νέων Μουδανιών.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA