ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/06/2021 09:08

Εμβόλιο: Ανοιξε η πλατφόρμα για τους 18 - 24 - Πάνω από 50.000 ραντεβού σε μισή ώρα

«51.000 νέοι έχουν επιβεβαιώσει τα ραντεβού τους στην πρώτη ώρα της πλατφόρμας», είπε ο κ. Γεωργαντάς, κάνοντας λόγο για μεγάλη ανταπόκριση

Εμβόλιο: Ανοιξε η πλατφόρμα για τους 18 - 24 - Πάνω από 50.000 ραντεβού σε μισή ώρα
Νεαρή μόλις έχει εμβολιαστεί (Πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18-24 με όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα, βρίσκεται ήδη στον αέρα και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς αναφέρθηκε στην μεγάλη επισκεψιμότητα που έχει ήδη. «51.000 νέοι έχουν επιβεβαιώσει τα ραντεβού τους στην πρώτη ώρα λειτουργίας της πλατφόρμας», είπε ο κ. Γεωργαντάς, κάνοντας λόγο για μεγάλη ανταπόκριση της νεολαίας στο κάλεσμα για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Αναφορικά με την αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα, ο κ. Γεωργαντάς είπε τα ραντεβού που έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής προσεγγίζουν τις 100.000.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο AstraZeneca: Τι λέει ο καθηγητής Χρούσος στο Reader για την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών

Οπως είπε ο υφυπουργός, αναφερόμενος στο θέμα με το εμβόλιο της AstraZeneca «όποιοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, μπορούν να ακυρώνουν οι ίδιοι την δεύτερη δόση. Όμως επειδή το άγχος αυτών των ανθρώπων είναι αν θα μπορέσουν να πάρουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς είναι ζήτημα συνεννόησης και με άλλες χώρες, το αργότερο από την 1η Ιουλίου θα μπορούν όσοι έχουν νοσήσει και κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου να παίρνουν το πιστοποιητικό ασθενείας. Τα δεδομένα προκύπτουν συνδυαστικά από τα μητρώα που υπάρχουν και το σύστημα τους αναγνωρίζει».

«Εξετάζουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά που κάποιος νόσησε από κορονοϊό, αλλά δεν το δήλωσε και έχει κάνει την μία δόση του εμβολίου», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργαντάς. Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, o υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι «μέχρι τώρα έχουν γίνει 1.067.000 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, εκ των οποίων 271.000 αφορούν την δεύτερη δόση, χωρίς να υπάρξει κάποια παρενέργεια. Η σύσταση στην χώρα μας, όπως και στις άλλες χώρες, είναι ότι συνεχίζουμε με την δεύτερη δόση του AstraZeneca. Αν για κάποιον κρίνει ο γιατρός ότι δεν πρέπει να κάνει την δεύτερη δόση του εμβολίου αυτού, θα μπορεί από τις 21 Ιουνίου να κάνει μέσω του gov.gr την σχετική αίτηση για να κάνει δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο, αίτηση η οποία θα εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή».

Πόσες ακυρώσεις έχουν γίνει για το AstraZeneca

Ο κ. Γεωργαντάς είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει μεγάλο «κύμα» ακυρώσεων ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, λέγοντας πως μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί «0,5% ακυρώσεις ραντεβού για το εμβόλιο της Pfizer, 0,45% ακυρώσεις για το εμβόλιο της Moderna και 1,89% ακυρώσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca», ενώ σημείωσε ότι «χθες ξεπεράσαμε τα 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην Ελλάδα».

«Υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα από τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, οι νέοι που λένε ότι δεν βρίσκουν ραντεβού ίσως αναζητούν το εμβόλιο της Johnson & Johnson που είναι μονοδοσικό», είπε ο κ. Γεωργαντάς, προσθέτοντας ότι οι παραδόσεις του Ιουνίου αφορούν 165.000 εμβόλια, ενώ υπενθύμισε ότι οι εμβολιασμοί, πρώτη ή δεύτερη δόση, μπορούν να γίνουν και στον τόπο παραθερισμού των πολιτών, αρκεί να κλειστεί εγκαίρως το ραντεβού, με βάση την υπάρχουσα διαθεσιμότητα, διευκρινίζοντας ότι δεν επηρεάζεται από αυτήν την διαδικασία το πρόγραμμα εμβολιασμού του μόνιμου πληθυσμού των νησιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ