Μενού
  • Α-
  • Α+

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή ο διοικητικός Διευθυντής και 4 γιατροί της Κλινικής «Ταξιαρχαι» στο Περιστέρι για τα ελλιπή μέτρα κατά του κορονοϊού εντός του νοσοκομείου, στο οποίο τον περασμένο Απρίλιο εντοπίστηκαν 35 άτομα θετικά στον ιό, εκ των οποίων 13 εξέπνευσαν. Οι δύο από του 5 κατηγορούμενους μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανέναν όρο και οι άλλοι τρεις με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και καταβολή εγγυοδοσίας από 6.000 έως 10.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Προβληματισμός για τις εξελίξεις με τις κλινικές Ταξιάρχαι και Κασταλία – Ο εκνευρισμός Τσιόδρα (vid)

Οι συνήγοροι τους Μιχάλης Δημητρακόπουλος,  Παναγιώτης Καρκούλας , Γιάννης Παπαριστείδης δήλωσαν ότι «αποδομήθηκε το κατηγορητήριο και αποδείχθηκε ότι τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από τον ΕΟΔΥ για την μη μετάδοση του κορονοϊού .Η επέλαση του κορονοϊού δεν αντιμετωπίζεται με αβάσιμες ποινικές διώξεις, όπως φάνηκε από την τραγική πραγματικότητα, που νόσησαν χιλιάδες πολίτες μέσα σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας».

Η έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Τον περασμένο κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είχε διενεργήσει επιτόπιο έλεγχο στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» προκειμένου να διερευνηθεί η συμμόρφωση της επιχείρησης στην εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού, μετά τους θανάτους και τα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί.

Από την έρευνα των επιθεωρητών καταγράφηκαν αρχικές διαπιστώσεις σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας της κλινικής στο Περιστέρι και ιδιαίτερα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού ενώ ζητήθηκαν και σειρά εγγράφων και λοιπών ελεγκτικών πειστηρίων.

Τι διαπιστώθηκε στον έλεγχο της Περιφέρειας Αττικής

Πλήρη εφαρμογή των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ για την πρόληψη και διαχείριση ύποπτων και διαπιστωμένων περιστατικών Covid-19, διαπίστωσε η ειδική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής κατά τον έλεγχο που είχε διενεργήσει στις 28 Απριλίου 2020 στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι», στο Περιστέρι, όπου είχε παρουσιαστεί αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και θάνατοι ασθενών.

Η Επιτροπή είχε συγκροτηθεί με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη προς τον αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Αθ. Βαθιώτη, ενώ λόγω των ειδικών συνθηκών, είχε παραστεί και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δ.Υ. της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή είχε επιθεωρήσει τους χώρους της κλινικής και είχε διαπιστώσει ότι όλα ήταν σύμφωνα με τη θεώρηση του υπουργείου Υγείας (03-05-2017), βάση της οποίας χορηγήθηκε η άδεια από την Περιφέρεια.

Κατά την αυτοψία στους χώρους υποδοχής κοινού, είχε διαπιστωθεί η τήρηση των οδηγιών. Παράλληλα η επιτροπή είχε παρατηρήσει ότι στον εξωτερικό χώρο της κλινικής λειτουργούσε (σύμφωνα με την Επιτροπή Λοιμώξεων) Isolation Box για την εξέταση των υπόπτων περιστατικών, το προσωπικό ήταν ελλιπές διότι -σύμφωνα με τους υπεύθυνους της κλινικής- μέρος του βρισκόταν σε καραντίνα, και ότι το προσωπικό που είχε παραμείνει τηρούσε το πρωτόκολλο για τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Κανονικά λειτουργούσαν και οι δύο Μονάδες Τεχνητού Νεφρού δυναμικότητας δεκατεσσάρων και δεκατριών κλινών και τα χειρουργεία ήταν κλειδωμένα. Ωστόσο και βάση του βιβλίου πρακτικών τους, διαπιστώθηκε η πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων και μετά την 20η Μαρτίου2020 , ημερομηνία κατά την οποία το υπουργείο Υγείας επέβαλλε την αναστολή των τακτικών χειρουργείων στις Ιδιωτικές Κλινικές.

Για το ζήτημα αυτό η Επιτροπή είχε ζητήσει από τους υπευθύνους της κλινικής να της γνωστοποιήσουν την αναγκαιότητα των επεμβάσεων, όπως επίσης να καταθέσουν τις απόψεις τους και για την εμφάνιση πληθώρας κρουσμάτων Covid - 19 σε ασθενείς και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA