Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο ιερομόναχος Θεόκλητος Κόμβος «φώναζε» από καιρό ότι θα «μιλήσω με πράξεις», όμως κανείς δεν τον άκουσε. Κι αυτό αποδείχθηκε χθες το απόγευμα, όταν στο άκουσμα της απόφασης για καθαίρεσή του, ο 37χρονος έβγαλε δύο μπουκάλια με βιτριόλι κι άρχισε να τα πετάει στους παρευρισκόμενους στη Μονή Πετράκη. Ο απολογισμός ήταν 8 τραυματίες, επτά κληρικοί κι ο αστυνομικός που υπηρετεί στην Μονή Πετράκη.

Διαβάστε ακόμη: Μονή Πετράκη: Οι αναρτήσεις του ιερέα προμήνυαν την επίθεση - «Δεν είμαι καλά, πρέπει να νοσηλευτώ»

Στο άκουσμα της είδησης, κανείς από τον «έξω κόσμο», δεν μπορούσε να διανοηθεί, πώς ο Θεόκλητος Κόμβος προέβη σ' αυτήν την πράξη. Ωστόσο, οι κληρικοί, γνώριζαν ότι 37χρονος, που είχε επιδείξει και στο παρελθόν παραβατική συμπεριφορά, ήταν ικανός να το πράξει. Και το έπραξε. Οι μαρτυρίες των μητροπολιτών, σοκάρουν. «Λιώνανε τα ράσα πάνω μας... Δέχτηκα τρεις σταγόνες κι άρχισα να καίγομαι... Τα μάτια μου έτσουζαν, νόμιζα στην αρχή ότι μας έριχνε αγιασμό για να μας χλευάσει...», είναι ορισμένες από τις περιγραφές των ανθρώπων που βίωσαν τον εφιάλτη και γλίτωσαν όλοι τους με ελαφρά τραύματα, τα οποία μπορούν να επουλωθούν σε μεγάλο βαθμό.

Καλλίνικος: «Νόμιζα ότι θα ρίξει αγιασμό για να μας πει ότι δεν πήραμε φωτισμένη απόφαση»

Από το τσούξιμο στα μάτια κατάλαβε ο Αρτας Καλλίνικος ότι το υγρό που εκτόξευσε ο αρχιμανδρίτης ήταν οξύ, καθώς στην αρχή όταν είδε το γυάλινο μπουκάλι νόμισε ότι ήταν αγιασμός, για να τους χλευάσει επειδή τον καθαίρεσαν και να τους πει ότι δεν ήταν φωτισμένη η απόφασή τους. Μιλώντας στο Mega, ο κ. Καλλίνικος είπε «ήταν κατηγορούμενος σε συνοδικό δικαστήριο και μόλις του ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, έβγαλε από μια τσάντα ένα γυάλινο μπουκάλι και άρχισε να κάνει εικόνες ημικυκλικές και να ρίχνει από δω κι από 'κει». «Ήταν μεγάλη η φιάλη και την κρατούσε με τα δύο χέρια» πρόσθεσε. Όπως είπε «νόμισα πως ήθελε να μας προσβάλλει, να μας ρίξει αγιασμό ότι δεν πήραμε απόφαση φωτισμένη». «Προσωπικά κατάλαβα ότι ήταν καυστικό από το τσούξιμο στα μάτια και όταν είδα το το ράσο του πατρός Σεβαστιανού να γίνεται κόκκινο».

Σεβαστιανός: «Φώναζε θα σκοτώσω τον Βεροίας»

«Θα σκοτώσω τον μητροπολίτη Βεροίας» φώναζε ο αρχιμανδρίτης όταν τον συνέλαβαν, σύμφωνα με τον πατέρα Σεβαστιανό που ήταν «παρών» στο συμβάν και νοσηλεύεται με εγκαύματα στα χέρια.  «Είχα πει στον αστυνομικό να τον έχει από κοντά γιατί τον φοβόμασταν και στην πρώτη δίκη είχε επιδείξει ανάρμοστη συμπεριφορά» λέει ο Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός μέσα από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ύστερα από την επίθεση με βιτριόλι σε ιερείς στη Μονή Πετράκη.

Παράλληλα, ο κ. Σεβαστιανός αναφερόμενος στην κατάσταση της υγείας του, είπε ότι έλαβε τις πρώτες βοήθειες, θα παραμείνει στο νοσοκομείο και θα υποβληθεί σε επέμβαση αποκατάστασης στο χέρι του. «Ημουν πολύ κοντά του. Είχε μαζί του δύο δίλιτρα μπουκάλια. Αρχισε να το πετάει πάνω μας, ήθελε να προκαλέσει κακό. Φώναζε στον Ζακύνθου "δεν θα προλάβεις να γυρίσεις πίσω". Πετούσε το καυστικό υγρό αδιακρίτως. Ολα άρχισαν όταν του ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου» είπε μιλώντας στο Open TV ο γραμματέας συνοδικού δικαστηρίου, Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός.

Μητροπολίτης Κασσανδρείας: «Κάηκαν όλα, τα γυαλιά, τα πουκάμισα»

Για τις εφιαλτικές ώρες που έζησε στη Μονή Πετράκη, μετά την επίθεση ιερέα με βιτριόλι μίλησε ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας, Νικόδημος το πρωί της Πέμπτης. «Υπήρχε ένα δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο. Ανακοινώθηκε η απόφαση ότι επικυρώνεται η καθαίρεσή του και σηκώθηκε και πέταξε δύο μπουκάλια καυστικό υγρό», τόνισε στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Τραυματίστηκα στο πρόσωπο, στα αυτιά, στα ράσα. Κάηκαν όλα, τα γυαλιά, τα πουκάμισα» πρόσθεσε και έκανε γνωστό ότι η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή».

Θεόκλητος: «Φρικιαστικές στιγμές, έλιωναν τα ρούχα μας»

Για «φρικιαστικές στιγμές» έκανε λόγο από πλευράς του ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, κληθείς να περιγράψει τα όσα έζησε στη Μονή Πετράκη, μετά την επίθεση. «Ήταν τρομερό αυτό που ζήσαμε. Ο ιερέας δεν δέχθηκε την καθαίρεσή του και γι αυτό αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο. Και μόνο που τον βλέπεις καταλαβαίνεις…» δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Καθόμασταν απ' έξω και άνοιξε η πόρτα, βγήκαν οι ιερείς σχεδόν χωρίς ράσα, είχαν λιώσει. Δεν υπήρχε περίπτωση να γλιτώσει κανένας αν δεν φορούσε ράσα. Εδώ και το καλυμμαύκι που είναι σκληρό, είχε τρυπήσει», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι αλλοιώθηκαν ακόμα και τα παπούτσια τους όταν πάτησαν επάνω στο καυστικό υγρό.

Τέως δικηγόρος ιερέα: «Αρχισε να ραντίζει το βιτριόλι σαν αγιασμό»

«Παρών» στην επίθεση ήταν και ο κ. Γιώργος Τζήκας τέως δικηγόρος του δράστη, ο οποίος διηγήθηκε στον ΣΚΑΪ ότι o ιερέας απολογείτο στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του της Ιεράς Συνόδου για κάποια αδικήματα, ποινικά και μη. «Στα καλά καθούμενα και ενώ είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία μαζί του αυτό με εκπλήσσει. Κάποια στιγμή αμφισβήτησε ένα νομικό ζήτημα που είχε τεθεί από την έδρα, νόμιζε ότι η έδρα ήταν προκατειλημμένη, σηκώθηκε όρθιος, και ευγενέστατα ζήτησε το λόγο, ρώτησε τον προεδρεύοντα αν η έδρα είναι μιλημένη από το μητροπολίτη Βεροίας, και εμείς εκπλαγήκαμε λέμε τώρα πού το πάει. Του απάντησε η έδρα προφανώς και όχι. Επανέλαβε το ερώτημα λίγο πιο έντονα, "αν σας έχει μιλήσει ο Βεροίας" πάλι η έδρα απάντησε αρνητικά, και στα καλά καθούμενα τον βλέπεις να ανοίγει μια τσάντα και έβγαλε δυο μπουκάλια με καυστικό υγρό, δε μιλάμε για μπουκαλάκια μιλάμε για τουλάχιστον δίλιτρα, καταφέρθηκε εναντίον των μητροπολιτών, και άρχισε να τους ρίχνει το καυστικό υγρό και μετά το υγρό περιφερόταν παντού άρχισε να το ραντίζει σαν αγιασμό», είπε.

«Οι μητροπολίτες προσπάθησαν να κρυφτούν, πέσανε κάτω, υπήρχαν πάρα πολλά αίματα στην αίθουσα. Στα πρώτα δευτερόλεπτα νόμιζα ότι έριχνε νερό, θεώρησα ότι απλά ήθελε να τους βρέξει και ήθελα να τον συγκρατήσω κι εγώ, μέχρι να καταλάβω τι γίνεται. Φωνάζαμε όλοι να σταματήσει, ήταν τόσο γρήγορο το συμβάν ο χρόνος που εκτυλίχθηκε», πρόσθεσε. Οπως τόνισε ο κ. Τζήκας, «κατάλαβα ότι πρόκειται για καυστικό υγρό όταν ακούμπησε και το δικό μου χέρι. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Μεταβήκαμε μετά στις τουαλέτες να πλυθούμε. Τους σώσανε τα ράσα τους και εμάς τους δικηγόρους τα κοστούμια μας επειδή ήταν μακριά ρούχα (…) φανταστείτε ότι το δικό μου κοστούμι καταστράφηκε ολοσχερώς μόνο και μόνο από την επαφή».

«Υπήρχε ένας αστυνομικός έξω από την αίθουσα και αναρωτιόμασταν όλοι οι δικηγόροι χαριτολογώντας "ο αστυνομικός τι δουλειά έχει εδώ;" Δεν είμαστε σε ποινικό δικαστήριο. Άμεσα εισήλθε η αστυνομία και ήρθε ασθενοφόρο. Δεν προσπάθησε να διαφύγει τον είδα με χειροπέδες όταν εισερχόταν στο περιπολικό. Το είχε υπονοήσει όχι την ίδια μέρα, νωρίτερα ότι ο συγκεκριμένος μητροπολίτη θα μπορούσε να επηρεάσει την έδρα. Του είχαμε πει ότι δεν χρειάζεται να αγχώνεται θα μπορούσε να προσφύγει στο ΣτΕ το οποίο θα κρίνει αντικειμενικά...», κατέληξε.

Οι πρώτες αντιδράσεις

«Πολύ δύσκολη εικόνα. Ράσα βγαλμένα. Οι άνθρωποι ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση φωνάζανε να πάνε να πλυθούν. Ευτυχώς ήρθε αμέσως το ΕΚΑΒ», δήλωσε στο ο Πατέρας Βαρθολομαίος. «Ό,τι έχετε περιγράψει στις τηλεοράσεις είναι ακριβές. Οι γιατροί θα μας πουν πώς είναι οι μητροπολίτες. Γνωρίζω ότι ο Πατέρας Σεβαστιανός είναι σε μια πιο δύσκολη κατάσταση, ο γραμματέας, οι υπόλοιποι είναι υπό παρακολούθηση και περιμένουμε τα αποτελέσματα, είναι ακόμα νωρίς. Τραυματίστηκαν επτά αρχιερείς και ο γραμματέας ο Πατέρας Σεβαστιανός», προσέθεσε για την κατάσταση της υγείας των τραυματισμένων κληρικών.

«Η εικόνα είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα ενός βομβαρδισμένου τοπίου. Είναι παντού το καυστικό υγρό, έχουν υπάρξει πάρα πολλές και υλικές ζημιές. Φαίνεται ότι η ποσότητα ήταν μεγάλη. Δεν είχε ελεγχθεί πριν μπει στην αίθουσα. Εγώ μπήκα πολύ μετά το περιστατικό», δήλωσε ο Πατέρας Νικόδημος και σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκονται επάνω τα όργανα της τάξεως και όλες οι μονάδες για να πιστοποιήσουν το υγρό, παρέχονται όλες οι πληροφορίες ώστε να δουν τι καυστικό υγρό ήταν αυτό».

«Εξι αρχιερείς οι οποίοι ήταν στο δικαστήριο στο δευτεροβάθμιο, ήταν αυτός ο κατηγορούμενος ο οποίος καθαιρέθηκε για τα παραπτώματα, τα οποία είχε κάνει και δεν το δέχθηκε, είχε κρυμμένο κάπου οξύ και του έριξε στους αρχιερείς. Επτά αρχιερείς, τραυματίστηκαν στο σύνολο, στα πρόσωπα και στο σώμα», ανέφερε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA