Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο συναγερμός που σήμανε για τα κρούσματα κορονοϊού με τη μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας συνεχίζεται, με επίκεντρο την Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV, 20 ακόμα μεταλλάξεις Δέλτα ερευνώνται στην συγκεκριμένη περιοχή, με την ανησυχία να είναι έκδηλη. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη, 25 Ιουνίου, 29 επιπλέον  κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, στις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και τις 16 Ιουνίου. Τα 19 από τα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Κρήτη, ενώ στην προηγούμενη καταγραφή τα κρούσματα ήταν συνολικά 11.

Διαβάστε επίσης: Έρχονται προνόμια για τους εμβολιασμένους – Στο τραπέζι νέες διευκολύνσεις

Στις μεταλλάξεις αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο Euronews, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Και μας ανησυχεί και μας απασχολεί» είπε και εξήγησε ότι το σύστημα απόκρισης βρίσκεται σε εγρήγορση. Ξεκαθάρισε ότι «ασφαλείς είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Εμβολιασμοί για να αποφύγουμε lockdown». 

Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών, είπε ότι προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. «Από τη στιγμή που η Επιστήμη έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας και αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Σαρηγιάννης: Η μετάλλαξη «Δέλτα» θα επικρατήσει έως το τέλος Αυγούστου

H μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού απασχολεί και τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Όπως σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης οι μελέτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμωδών Νόσων προβλέπουν ότι η ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού θα μπορούσε να αφορά και το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη μέχρι το τέλος Αυγούστου.

«Αυτό γίνεται γιατί έχει 70% πιο γρήγορο ρυθμό μετάδοσης από τη βρετανική μετάλλαξη και διπλάσιο ρυθμό μετάδοσης από τον πρωτογενή ιό που είχαμε πέρυσι» υπογράμμισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, ωστόσο σημείωσε ότι ο ρυθμός δράσης της μετάλλαξης δεν έχει αλλάξει.

Παράλληλα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και έχει δημιουργήσει τα αντισώματα -έχουν περάσει οι δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό του- είναι ασφαλής απέναντι στη μετάλλαξη «Δέλτα», υποστηρίζοντας επίσης ότι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πιο ασφαλείς λόγω του μηχανισμού που δρα το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Η βασική λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ο άμεσoς εμβολιασμός και να μην ρίξουμε το τείχος προστασίας» συμπλήρωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA