Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός - Μετάλλαξη Δέλτα: Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, 81

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέλυσε τη μετακοδικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και το πόσο κινδυνεύουν οι εμβολιασμένοι. «Έχουμε ένα 37,3% πλήρως εμβολιασμένων»

Πολίτες με μάσκες κατά του κορονοϊού σε εξωτερικούς χώρους (copyright: Eurokinissi)
Πολίτες με μάσκες κατά του κορονοϊού σε εξωτερικούς χώρους (copyright: Eurokinissi)

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού προκαλεί τρόμο σε όλη την Ευρώπη καθώς έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με τις άλλες ασθένειες ή άλλες μεταλλάξεις, ενώ παραμένει ιδιαίτερα μολυσματικός.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο μας καλύπτουν τα εμβόλια - Τι λένε οι ειδικοί για την ανοσία της αγέλης

«Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11, στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεξαέξι, στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας, έξι, οι έξι, τριαντάεξι. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας, μολύνει εννιά, και οι εννιά, ογδοντάεναν» είπε χαρακτηριστικά δείχνοντας τη μεταδοτικότητα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Σχολιάζοντας τον διαχωρισμό που θα γίνει σε αμιγείς και μικτούς χώρους, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σημείωσε μιλώντας στο MEGA πως: «Έχουμε ένα 37,3% πλήρως εμβολιασμένων. Κι ένα 11% με την πρώτη δόση γι αυτό έχουμε αυτά τα μέτρα που έχουμε. Οι εμβολιασμοί τρέχουν με 1% την ημέρα και μπορεί να τρέξουν και με 1,5%. Έχουμε εμβολιασμούς και με το μονοδοσικό. Να μην έχουμε μείωση του ρυθμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να μην μειωθούν οι ρυθμοί επειδή όσοι επιθυμήσουν θα εξαντληθούν και θα έχουμε ανθρώπους αναβλητικούς με τον εμβολιασμό. Μπορούμε να φτάσουμε στο 70% τέλη Αυγούστου. Αν συνεχίσουμε με 1% τη μέρα μετά από 60 ημέρες θα προστεθεί ένα ακόμα 30%».

Αναφορικά στα προνόμια και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σημείωσε: «Το πως θα λειτουργήσουν τα μέτρα δεν το ξέρω. Αυτά γίνανε επειδή οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν δυνατότητες που τις στερούνταν. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μην στερούνται τις δυνατότητες που έχουν. Αλλιώς θα μπαίναμε σε έναν διαρκή περιορισμό που αφορά ανθρώπους που το χρειάζονται. Το πιο αποτελεσματικό είναι το γήπεδο. Όσοι θέλουν να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας μετά την ανακοίνωση του Ολυμπιακού θα εμβολιαστούν, αυτό σίγουρα θα αποτελεί κίνητρο. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω.»

«Το τεστ δεν είναι ισοδύναμο του εμβολιασμού. Με το τεστ υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος γι αυτό σε κλειστούς χώρους συνεχίζει το μέτρο της μάσκας» επεξήγησε.

Πόσο κινδυνεύουν οι εμβολιασμένοι

Παράλληλα μίλησε και για τους κινδύνους που έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες από τη νέα μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού. Ο ίδιος δεν απέκλεισε να νοσήσουν κι εκείνοι που έχουν κάνει εμβόλιο ωστόσο ξεκαθάρισε πως: «Από σοβαρό νόσηση και θάνατο οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχουν κίνδυνο».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κορονοϊός #μετάλλαξη #μετάλλαξη Δέλτα #εμβολιασμός