Μενού
  • Α-
  • Α+

Συμφωνία για τη δημιουργία νέου φορέα με αυξημένους πόρους, που θα συνδράμει στις επιχειρήσεις μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης. Σε αυτόνομο οργανισμό μετασχηματίζεται η Υπηρεσία Υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Ασυλο με ενισχυμένες επιχειρησιακές και τεχνικές εξουσίες με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης. Το πράσινο φως για την εξέλιξη αυτή, που αφορά σε μεγάλο βαθμό την χώρα μας καθώς σηκώνει το υπέρμετρο βάρος του προσφυγικού - μεταναστευτικού, άναψε η προσωρινή συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτών του Ευρωκοινοβουλίου και της πορτογαλικής Προεδρίας δίνοντας με αυτό τον τρόπο τέλος σε ένα χρόνιο αδιέξοδο. 

Διαβάστε ακόμη: ΦΠΑ: Μόνιμη μείωση σε Χίο, Λέρο, Σάμο, Κω και Λέσβο λόγω προσφύγων

Πρόκειται ουσιαστικά για επιβεβαίωση της πολιτικής συμφωνίας, που είχε επιτευχθεί τον Ιούνιο του 2017, βάσει της οποίας, η ΕΕ θα έπρεπε να αποκτήσει έναν αυτόνομο οργανισμό για το άσυλο, που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στην εξελισσόμενη πρόκληση της παράτυπης μετανάστευσης καθορίζοντας τον ενισχυμένο ρόλο, που θα διαδραματίζει σε ένα μεταρρυθμισμένο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ενισχυθεί η υφιστάμενη υπηρεσία, η οποία λειτουργεί από το 2011, αναπτύσσοντας επιχειρησιακά πρότυπα, δείκτες, κατευθυντήριες γραμμές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ασύλου. Ο νέος οργανισμός της ΕΕ για το άσυλο θα παρέχει επιχειρησιακή συνδρομή στα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων σε καταστάσεις κρίσης, καθώς και στις προσπάθειες μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης. 

Προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του κοινού συστήματος ασύλου, θα στηρίξει την πρακτική συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών διαθέτοντας πρόσθετους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, συμπεριλαμβανομένου επαρκούς προσωπικού για να συμμετάσχει στις ομάδες υποστήριξης για το άσυλο και στις ομάδες εμπειρογνωμόνων, που ασχολούνται με την παρακολούθηση των διαδικασιών και της κατάστασης. 

500 εμπειρογνώμονες για βοήθεια σε καταστάσεις κρίσης  

Στον νέο οργανισμό για το άσυλο προβλέπεται θέση υπευθύνου θεμελιωδών δικαιωμάτων, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τον μηχανισμό καταγγελιών. Επιπρόσθετα, θα συγκροτηθεί ομάδα 500 εθνικών εμπειρογνωμόνων, που θα μπορούν να τοποθετούνται κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών σε ομάδες υποστήριξης για το άσυλο, παρέχοντας επιτόπου τεχνική και επιχειρησιακή συνδρομή.

Μηχανισμός παρακολούθησης στο τέλος του 2023

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ο οργανισμός θα παρακολουθεί κατά πόσον στα κράτη μέλη εφαρμόζονται στην πράξη οι διάφορες πτυχές του κοινού συστήματος ασύλου, για παράδειγμα σχετικά με τις συνθήκες υποδοχής, το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τις δικλείδες για την προστασία των παιδιών, όπως και για τις δικλείδες διασφάλισης της αξιοπιστίας των διαδικασιών. Το πλήρες σύστημα ελέγχου, καθώς και οι διατάξεις σχετικά με την ικανότητα και την ετοιμότητα των κρατών μελών σε καταστάσεις δυσανάλογης πίεσης, θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα με την κατάργηση του ισχύοντος κανονισμού του Δουβλίνου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA