Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην τελική ευθεία έχει μπει το σχέδιο για την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών που υπάγονται στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με βάση τους άξονες που τέθηκαν την άνοιξη του 2020 με βάση τη μελέτη της «ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ». Πρόκειται για αλλαγές που συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ. (σ.σ. και παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη).

Πηγές της Κατεχάκη σχολιάζουν ότι «φτιάχνουμε την αποτελεσματική Αστυνομία του 21ου αιώνα, με στόχους την εξωστρέφεια, τις συστηματικές συνεργασίες με την κοινωνία των πολιτών και τους θεσμούς του κράτους. Για να το κατορθώσουμε μας βοηθούν η τεχνολογία και η δια βίου μάθηση που πλέον καθιερώνουμε». Στο πλαίσιο αυτό προχωράει η αναδιοργάνωση του Επιτελείου και των Υπηρεσιών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι:

  • Ενιαίος Επιτελικός Σχεδιασμός για Ασφάλεια και Αστυνόμευση. Οι δυο κλάδοι συγχωνεύονται.
  • Αξιοποίηση έρευνας και νέων τεχνολογιών σε κάθε υπηρεσία, ειδική υπηρεσία καινοτομίας, υπηρεσίες διοίκησης με σταθερή αξιολόγηση δράσεων και σχεδιασμό επιχειρήσεων.
  • Ενοποίηση υπηρεσιών νέων μορφών βίας: Πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων, καταπολέμηση των διακρίσεων και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νέα εκπαιδευτική πολιτική

Την ίδια ώρα, επί τάπητος τίθεται και η νέα εκπαιδευτική πολιτική για το αστυνομικό προσωπικό, με τις ίδιες πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. να επισημαίνει ότι «ενισχύεται η αυτοτέλεια και αναδιοργανώνεται η δομή λειτουργίας της Αστυνομικής Ακαδημίας, καθιερώνεται Επιστημονικό Συμβούλιο, αναβαθμίζεται το πρόγραμμα σπουδών με έμφαση στην ποιότητα και στις διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, εισάγεται ο θεσμός της Δια Βίου Μάθησης με έμφαση στη διαρκή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, ενώ δημιουργούνται νέα σχολεία για ειδικούς φρουρούς και συνοριοφύλακες».

Η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών προβλέπει ακόμη τη δημιουργία ενός νέου Οργανισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ενιαία πολιτική εσωτερικής ασφάλειας, συντονισμό στη διαχείριση κρίσεων, διεθνή διπλωματία και εξωστρέφεια. Τέλος, οι Διευθύνσεις που υπάγονται στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. από 43 μειώνονται σε 35, ενώ στην Αστυνομική Ακαδημία θα υπάρξει συγχώνευση των 5 Επιτελείων και των 14 Τμημάτων σε μία Κεντρική Υπηρεσία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA