Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Χρήστος Παππάς συνελήφθη και έρχονται στο νου κάποιοι πνευματικοί καθοδηγητές του, εκτός του Χίτλερ και του Μουσολίνι... Ένας από αυτούς ο διαβόητος αντιεβραίος και παιδεραστής Γιούλιους Στράιχερ

Διαβάστε επίσης: Χρήστος Παππάς: Ο γιος του χουντικού που κατέληξε υπάρχηγός της Χρυσής Αυγής

Γιος Βαυαρού δασκάλου, ο Στράιχερ, και ο μικρότερος από 9 αδέρφια γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1885 στο Φλάινχαους της Σουηδίας και με την παρότρυνση των γονέων του έγινε και αυτός δάσκαλος. Όταν γύρισε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ίδρυσε το γερμανικό σοσιαλιστικό κόμμα και το 1923 προσχώρησε στο εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα.  Κατά το πραξικόπημα του Μονάχου όταν σε συμπλοκή με την αστυνομία σκοτώθηκαν 16 ναζιστές ο Στράιχερ βρίσκονταν πλάι στον Χίτλερ και, όπως λέγεται αυτός έριξε τον πρώτο πυροβολισμό προκαλώντας τη σύγκρουση.

Όταν έγινε γκαουλάιτερ της Φραγκονίας ίδρυσε την εικονογραφημένη αντισημιτική εφημερίδα «Der Sturmer» (Ο επιτιθέμενος), στην οποία δημοσίευε φανταστικές περιγραφές για φονικές εβραϊκές ιεροτελεστίες καθώς και αποκαλύψεις για την παγκόσμια εβραϊκή συνωμοσία, που κατά τους ισχυρισμούς του βασίζοταν στα περιβόητα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών. Μέσα σε δύο χρόνια η εφημερίδα του πραγματοποίησε το αστρονομικό τιράζ των 600.000 φύλων. Ωστόσο ο Στράιχερ ποτέ δεν μπήκε στον κύκλο των συμβούλων του Χίτλερ ούτε με οποιοδήποτε τρόπο έπαιξε ρόλο στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του ναζισμού. Πεδίο δράσης και επικράτεια του έμεινε το φέουδο της Φραγκονίας στη Νυρεμβέργη και η χυδαία δημοσιογραφία του. 

Τον σιχαίνονταν και οι Ναζί

Οι υπερβολές των αφηγήσεων, η χοντροκοπιά των ιστοριών και των σκίτσων της εφημερίδας του Στράιχερ, είχαν φθάσει στο σημείο να προκαλέσουν την απέχθεια ακόμη και υψηλά ισταμένων αξιωματούχων του ναζιστικού καθεστώτος, ανάμεσα στους οποίους ο Χέρμαν Γκέρινγκ και ο Χάινριχ Χίμλερ, ιδιαίτερα ύστερα από τη δημοσίευση αναληθών ιστοριών για τον Γκέρινγκ και τη θυγατέρα του Έντα (διέδωσε ότι η Έντα είχε συλλάβει με τεχνητή σπερματέγχυση). Ωστόσο, λόγω της ιδυνατής φιλίας του με τον Χίτλερ, παρέμεινε αλώβητος. Ο Χίτλερ εκώφευσε ακόμη και όταν του καταγγέλθηκε ότι ο Στράιχερ προέβαινε σε βασανισμούς και ξυλοδαρμούς Εβραίων, ενώ υπήρξαν και βάσιμες κατηγορίες για παιδεραστία.

Ο Στράιχερ ήταν πιθανότατα ένοχος για όσα του καταμαρτυρούσαν, αλλά λόγω της υποστήριξης του Φύρερ κανείς δεν τολμούσε να τον αγγίξει. Πολλοί τον αποκαλούσαν «διάσημο πορνογράφο», αφού το έντυπό του προκαλούσε ναυτία ακόμη και σε πολλούς Ναζί. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Νύχτας των Κρυστάλλων είχε διαδοθεί ότι οικειοποιήθηκε πολλά κινητά περιουσιακά στοιχεία των υπό διωγμό Εβραίων, πράγμα που οδήγησε στη σύσταση της «Επιτροπής Γκέρινγκ» για τη διερεύνηση των γεγονότων. Στις 23 Μαϊου 1945 ο Στράιχερ συνελήφθη στο Βάιντρινγκ, μια κωμόπολη της Αυστρίας από  ομάδα Αμερικανών, ο επικεφαλής της οποίας, ταγματάρχης Χένρι Πλιτ ήταν Εβραίος! Αρχικά ο Στράιχερ προσπάθησε να πείσει τους Αμερικανούς ότι ήταν ο ζωγράφος Γιόζεφ Σάιλερ, ύστερα όμως από επίμονες ερωτήσεις αποκάλυψε το πραγματικό του όνομα.

Ποινή να κάθεσαι πλάι στον Στράιχερ

O Γιούλιος Στράιχερ, άνθρωπος δύστροπος και βίαιος με πρόσωπο γερασμένο και ρυτιδωμένο κάθεται ξεμοναχιασμένος πια στο εδώλιο των κατηγορουμένων. Κανείς δεν τον πλησιάζει, κανείς δεν του μιλάει. Ο Φουνκ διαμαρτύρεται όταν του τυχαίνει να καθίσει κοντά του. «Είναι η χειρότερη ποινή που θα μπορούσαν να μου επιβάλλουν οι δικαστές» λέει στον Ρίμπερντροπ. Στη Δίκη της Νυρεμβέργης ο κατήγορος Γκρίφιθ Τζόουνς απευθύνει ερώτηση στον Στράιχερ: Κατηγορούμενε, η κατηγορία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που σας απευθύνει το δικαστήριο αποδεικνύεται από την εφημερίδα σας. Τι μπορείτε να πείτε για αυτή την περικοπή: «Το εβραϊκό πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμα και δεν θα λυθεί ούτε και όταν ο τελευταίος Εβραίος εγκαταλείψει τη Γερμανία. Θα λυθεί μόνο όταν καταστεί δυνατόν να εκμηδενιστεί ο παγκόσμιος εβραϊσμός».  

Ο Στράιχερ βαριανασαίνει στο εδώλιο και τραυλίζει ακατανόητες εκφράσεις και στο τέλος ξεσπάει: «Δεν τα έγραψα εγώ αυτά, αλλά ο αρχισυντάκτης μου. Εννοούσε την εκμηδένιση της ιουδαϊκής ισχύος και όχι τη φυσική εξόντωση». Έπειτα σκουπίζοντας τον ιδρώτα του, σκύβει προς το συνήγορο του και του ψιθυρίζει: «Είμαι βέβαιος ότι όλοι αυτοί οι δικαστές είναι Εβραίοι. Αν συνεχιστεί η δίκη θα τους αποκαλύψω»...

Έγκλημα και τιμωρία

Τώρα ο Γιούλιους Στράιχερ κάθεται μόνος στο κελί του και περιμένει. Ακούει βήματα έξω από την πόρτα και ταράζεται έχει έρθει η ώρα… Σε λίγα λεπτά οδηγείται στην αίθουσα των εκτελέσεων. Παρουσιάζεται στην πόρτα. Είναι αγριεμένος. Του δένουν τα χέρια. Δεν περπατάει και φαίνεται σαν να πηδάει. Τρέχει κατευθείαν στο ικρίωμα φωνάζοντας «Heil Hitler»! Δύο στρατιώτες τον κρατούν σφιχτά. Οι συνηθισμένες ερωτήσεις πριν από την εκτέλεση: Πώς ονομάζεστε; «Το ξέρετε καλά», ξεφωνίζει. Πάλι ίδια ερώτηση και πάλι η ίδια απάντηση γεμάτη υστερική μανία.

Στην τρίτη επανάληψη ο κατάδικος φωνάζει: Γιούλιους Στράιχερ, ξεστομίζοντας μία ύστατη μανιασμένη βρισιά κατά των Εβραίων. Κατόπιν γυρίζει προς τους παριστάμενους και ουρλιάζει: «Μπολσεβίκοι μία μέρα θα σας κρεμάσουν και εσάς»...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA