Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κόντρα on air Λινού - Βασιλακόπουλου για την έξαρση: Τι είπαν για την μετάλλαξη Δέλτα και τα εμβόλια

Τι είπαν για τον διαχωρισμό των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης και γιατί τον συνέκριναν με τη νομοθεσία κατά του καπνίσματος

Διαπληκτισμό on air είχαν το πρωί της Πέμπτης οι καθηγητές Αθηνά Λινού και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος με αφορμή την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, τη μετάλλαξη Δέλτα που έχει προκαλέσει πανικό αλλά και τον εμβολιασμό.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Καταγγελία για γιατρό που φέρεται να πετούσε δόσεις από εμβόλιο στα σκουπίδια - Τον αναζητά η ΕΛ.ΑΣ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο Open η καθηγήτρια επιδημιολογίας αναφερόμενη στην έξαρση των κρουσμάτων επεσήμανε ότι οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτακαι παράλληλα στο ότι καθυστερήσαμε να κατανοήσουμε ότι έρχεται νέο κύμα παρά το γεγονός ότι δύο μέρες μετά τη χαλάρωση των μέτρων είδαμε τα πρώτα κρούσματα.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ήταν στην πραγματικότητα ήταν σαν να μην ήμασταν εμβολιασμένοι, ακριβώς λόγω της μεταδοτικότητας και του γεγονότος ότι το 60% του πληθυσμού ήταν ανεμβολίαστο όταν εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του για τα λεγόμενα της Αθηνάς Λινού και υποστηρίζοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει ακόμα επικρατήσει στην Ελλάδα, ενώ την εγκάλεσε για τη φράση της «ήταν σαν να μην ήμασταν εμβολιασμένοι».

«Η μεταδοτικότητα της Δέλτα είναι διπλάσια του αρχικού στελέχους, επομένως ήταν σαν να μην είχαμε εμβολιασμένο πληθυσμό. Επομένως περιμένουμε μεγάλη έκρηξη» υπογράμμισε η Αθηνά Λινού δηλώντας ότι τα κρούσματα του εν λόγω παραλλαγμένου στελέχους είναι πολλά. «Αν γίνει κανονική μελέτη στα 1.800 κρούσματα είναι πολύ πιθανό να δούμε ότι είναι μετάλλαξη Δέλτα. Έχουμε έξαρση λόγω της μετάλλαξης» είπε.

Τι είπαν για τον διαχωρισμό των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης

Η Αθηνά Λινού και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος συμφώνησαν ότι το μέτρο του διαχωρισμού των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας είναι λάθος, καθώς αντίστοιχο παράδειγμα είδαμε με το κάπνισμα στα μαγαζιά.

«Δεν συμφωνώ με τον διαχωρισμό των καταστημάτων. Το ίδιο έγινε και με τσιγάρο. Οι καταστηματάρχες μέσα στον πανικό να διατηρήσουν την επιχείρηση τους, είχαν ταμπελάκια κι ανάλογα με τη στιγμή τα μετέφεραν από τα τραπέζια. Το κάπνισμα πλήττει την ανθρωπότητα 40-50 χρόνια. Συμμετείχα και σε καμπάνιες στην Ελλάδα. Βλέπαμε ότι αν δεν είναι κάτι καθολικό που να επηρεάζει όλους, δεν μπορείς να μεταφέρεις την ευθύνη στον επιχειρηματία. Πιο εφαρμόσιμο μόνο οι εμβολιασμένοι στους εσωτερικούς χώρους. Δεν υπάρχει λόγος να λειτουργούν οι κλειστοί χώροι. Στους κλειστούς χώρους θα λειτουργήσουν τα κλιματιστικά, τα οποία υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι επιτείνουν τη μετάδοση του ιού» δήλωσε η Αθηνά Λινού.

«Συμφωνώ απόλυτα με το παράδειγμα με το κάπνισμα. Αυτή η κυβέρνηση επέβαλλε την καθολική απαγόρευση καπνίσματος, αλλά σε ένα ποσοστό δεν τηρείται. Νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε καθολική απαγόρευση μεικτών μαγαζιών σε κλειστούς χώρους. Να γίνει από τώρα για να το εμπεδώσουμε» επεσήμανε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι οι εσωτερικοί χώροι, με εξαίρεση ίσως τα μπουζούκια, για τα οποία ακούστηκαν απίστευτες αστειότητες από καλλιτέχνες υγιεινολόγους και γιατρούς στην τηλεόραση, είναι τα μαγαζιά που θέλουν να διασκεδάσουν. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να διασκεδάσουμε έτσι» πρόσθεσε.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κορονοϊός #Κρούσματα #μετάλλαξη #εμβολιασμός