Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο μηχανογραφικό τους οι υποψήφιοι στις πανελλήνιες εξετάσεις θα δουν μόνο τις σχολές που θα μπορούν να δηλώσουν με βάση τις βαθμολογικές τους επιδόσεις. Το αν θα πετύχουν στη σχολή που θέλουν ή όχι, δεν εξαρτάται από τη βάση εισαγωγής αλλά από τα μόριά τους, σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, μαθηματικό και σύμβουλο σταδιοδρομίας, που μίλησε στην ΕΡΤ.

Διαβάστε ακόμη: Πανελλήνιες 2021: Αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα αποτελέσματα και βαθμοί

«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ο μόνος ρόλος που παίζει είναι εάν θα έχουμε δικαίωμα να δηλώσουμε ή όχι τη σχολή στο μηχανογραφικό», ξεκαθάρισε ο κ. Στρατηγάκης και προέβλεψε πως οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων φέτος θα έχουν γράψει καλύτερα. Εδώ όμως εξήγησε πως υπάρχει ένας μικρός αστερίσκος «δεν γνωρίζουμε πόσο επηρεάστηκαν τα παιδιά από την πανδημία και πόσο καλά προετοιμάστηκαν για τις πανελλήνιες». Στην περίπτωση που ανταποκρίθηκαν θα έχουμε άνοδο των επιδόσεων που θα φέρει και άνοδο των βάσεων.

Αφού οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων υπολογίσουν τα μόρια τους θα πρέπει να περιμένουν την ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για τα τμήματα, από το υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια να προετοιμαστούν για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου στις ημερομηνίες, που θα οριστούν την επόμενη εβδομάδα.

Βάσεις και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής 

Οι βάσεις εισαγωγής για το 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα είναι δύσκολες λόγω της ΕΒΕ. Τρεις παράγοντες συνηγορούν στην εκτίμηση που κάνουν αναλυτές της Εκπαίδευσης ότι φέτος οι βάσεις θα ανέβουν στην πλειοψηφία των σχολών και σε ορισμένες, μάλιστα, θα εκτοξευθούν. 

Το πρώτο στοιχείο είναι ότι η επιτροπή των πανελληνίων επέλεξε φέτος «βατά» θέματα με αποτέλεσμα να αναμένονται σχετικά καλές βαθμολογίες για τους υποψηφίους. Το δεύτερο είναι η ΕΒΕ που ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως «κόφτης» στις χαμηλόβαθμες σχολές και το τρίτο είναι η μείωση του αριθμού των εισακτέων σε κεντρικά πανεπιστήμια. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι φέτος θα διαμορφωθεί υψηλότερα η γενική εικόνα τον βάσεων και σε δημοφιλείς σχολές όπως ιατρικές, νομικές και πολυτεχνεία, οι βάσεις θα κρατηθούν ψηλά. 

Στις ανθρωπιστικές επιστήμες, οι βάσεις αναμένεται να ανέβουν πάνω από τα 10.000 μόρια, ενώ στις θετικές επιστήμες εκτιμάται ότι οι βάσεις θα διαμορφωθούν σε πάνω από 8.000 μόρια με τα Πολυτεχνεία να κρατούν σταθερά τα σκήπτρα και να παραμένουν οι σχολές με τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για την εισαγωγή. Στο ίδιο επίπεδο των 8.000 μορίων εκτιμάται ότι θα βρεθούν και οι σχολές στις επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA