Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίσημη παράδοση επί γαλλικού εδάφους του πρώτου ελληνικού Rafale στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η 21η Ιουλίου αποτελεί τον επόμενο μεγάλο σταθμό στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς το διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος 4ης+ γενιάς, που φέρει ήδη τα γαλανόλευκα διακριτικά, θα περάσει σε ελληνικά χέρια στις εγκαταστάσεις του γαλλικού αεροναυπηγικού κολοσσού Dassault. Η αγορά των 18 Rafale με πλήρη εξοπλισμό κρούσης προκαλεί ήδη «πονοκέφαλο» στην Τουρκία. Η Άγκυρα, στην προσπάθειά της να αποκρυπτογραφήσει σε πρώτη φάση τον άγνωστο Χ, που ονομάζεται Rafale, και με τον φόβο να αλλάξουν υπέρ της χώρας μας οι ισορροπίες δυνάμεων στον αέρα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρεί να βρει αντίδοτο μέσω στρατιωτικής συμφωνίας με το Κατάρ.

Διαβάστε ακόμη: Rafale, F-16 Viper, πύραυλοι και υπερσύγχρονα ραντάρ: Πώς ενισχύονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Τα 18 Rafale θα τροχοδρομήσουν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας τους επόμενους 20 μήνες, συγκροτώντας την πιο σύγχρονη Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας με τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες αναχαίτισης και προσβολής στόχων. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 2,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει την προμήθεια 12 μεταχειρισμένων και 6 καινούριων αεροσκαφών. Από τα 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη, που θα επιχειρούν από την 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας, τα 10 θα είναι μονοθέσια και τα 2 διθέσια, ενώ 4 μονοθέσια και 2 διθέσια θα αποτελέσουν την 6εξάδα, που θα παραληφθεί κατευθείαν από την γραμμή παραγωγής της κατασκευάστριας εταιρείας.

Rafale: Αεροσκάφος «game changer» με τρομακτική δύναμη κρούσης

Με βάση τον σχεδιασμό, τα πρώτα 6 μεταχειρισμένα Rafale θα παραδοθούν, αρχής γενομένης από την 21η Ιουλίου, με ρυθμό ενός αεροσκάφους ανά μήνα. Η επόμενη εξάδα θα απαρτίζεται από καινούρια αεροσκάφη και θα αφιχθεί στη χώρα μας έως το τέλος του επόμενου καλοκαιριού ενώ τα τελευταία 6 αναμένονται στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Το πρώτο Rafale, όπως και τα επόμενα, που ακολουθούν, αρχικά θα παραμείνουν στη Γαλλία για διάστημα μερικών μηνών, ώστε να ολοκληρωθεί η πτητική εκπαίδευση των 4 Ελλήνων πιλότων, που ήδη δοκιμάζουν τις δυνατότητες του νέου μαχητικού, και των υπολοίπων, που ετοιμάζονται να μπουν στο κόκπιτ των γαλλικών μαχητικών.

Στην κορυφή της πυραμίδας του προηγμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού του Rafale βρίσκεται το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης παρέχοντας μέγιστη εμβέλεια ανίχνευσης 40 στόχων ταυτόχρονα της τάξης των 200 χλμ με δυνατότητα πλήγματος στους 8 πιο επικίνδυνους στόχους σε ένα εύρος άνω των 100 χλμ. Το νέο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας θα προσγειωθεί φορτωμένο με όλα του τα όπλα διαθέτοντας τρομακτική ισχύ κρούσης. Ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor με βεληνεκές 120 χιλιομέτρων και ταχύτητα άνω των 4 Mach καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης, τα βλήματα RF MICA και IR MICA, το υποστρατηγικό βλήμα SCALP και ο αντιπλοικός πύραυλος Exocet στο αεροσκάφος σε όλες τις συνθήκες εμπλοκής.

Οι Τούρκοι ψάχνουν εναγωνίως την λύση στα Rafale του Κατάρ

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης αλλά κυρίως της άμεσης υπογραφής της σύμβασης για την αγορά των Rafale από την Πολεμική Αεροπορία οι Τούρκοι επιτελείς επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου για να βρουν λύση στη διαγραφόμενη ανατροπή ισχύος στην περιοχή μας. Αλλωστε, τα γαλλικά αεροσκάφη ήταν πάντα το μεγάλο πρόβλημα των Τούρκων πτεράρχων με τα ελληνικά Mirage 2000 και Mirage 2000-5 να κάνουν διαχρονικά τη διαφορά καθώς οι γείτονες δε διαθέτουν γαλλικό τύπο αεροσκάφους.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών F-16 στην έκδοση Viper αναμένεται να προσδώσει ισχυρό ποιοτικό πλεονέκτημα στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία έναντι της τουρκικής μέχρι το τέλος της δεκαετίας, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά το στρατιωτικό επιτελείο της γείτονα. Πόσο μάλλον, όταν η Τουρκία αποβλήθηκε απτό τις ΗΠΑ από το πρόγραμμα απόκτησης των F-35 λόγω της προμήθειας από την Άγκυρα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων στον εναέριο χάρτη του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου τα επόμενα χρόνια οδήγησαν την Τουρκία στη σύναψη συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με τον σταθερό σύμμαχό της, το Κατάρ. Η συμφωνία Αγκυρας και Ντόχας περιλαμβάνει την ανάπτυξη 36 μαχητικών αεροσκαφών του Κατάρ σε τουρκικό έδαφος για διάστημα 5 χρόνων, που θα ανανεώνεται αυτόματα κάθε χρόνο μετά τη συμπλήρωση της αρχικής 5ετίας. Ο βασικός στόχος της συμφωνίας αυτής είναι οι Τούρκοι να καταφέρουν να «ακτινογραφήσουν» τα Rafale πριν τα γαλλικά αεροσκάφη ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία καταστρώνοντας τη στρατηγική αντιμετώπισής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, θα μετασταθμεύουν στην αεροπορική βάση του Ικονίου 12 Rafale και 9 Mirage 2000 του Κατάρ με την τουρκική πλευρά να θεωρεί ότι είναι δυνατόν να εντοπίσει τους τρόπους και μηχανισμούς για να αποτρέψει την απόλυτη κυριαρχία της χώρας μας στους αιθέρες στο πολύ κοντινό μέλλον. Εκτός των συνεκπαιδεύσεων των πιλότων των μαχητικών των δύο χωρών, υπάρχει και μία ακόμα σημαντική παράμετρος στη συγκεκριμένη συμφωνία. Σε περίπτωση αιτήματος της Τουρκίας, τα υπόλοιπα αεροσκάφη, που θα μετασταθμεύσουν στο Ικόνιο( 4 αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών τύπου C-17 και 4 μεταγωγικά τύπου C-130) θα μπορούν να μεταφέρουν τουρκικά πυρομαχικά, προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια εντός και εκτός της Τουρκίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA