Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Νίκος Χαρδαλιάς θα προχωρήσει εκτάκτως σε ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις φωτιές που καίνε σε Αττική, Εύβοια και άλλες περιοχές.

Εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου, 10 Ιουλίου, στα Νέα Στύρα Ευβοίας. Μάλιστα ενεργοποιήθηκε και ο Ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης «112» που καλεί τους κάτοικους του Νημποριού, το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά, καθώς οι δυνατοί άνεμοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για κατάσβεση της φωτιάς, να κατευθυνθούν προς Μαρμάρι.

Η φωτιά καίει σε δασική έκταση και στο σημείο έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής. Το μήνυμα από την Πολιτική Προστασία μέσω του 112 που έλαβαν και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Νημποριού Εύβοιας απομακρυνθείτε τώρα προς Μαρμάρι – Κάρυστο για προληπτικούς λόγους. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή».

Σε πύρινο κλοιό η Αττική 

Αρκετά είναι τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σήμερα Σάββατο (10/7) στη χώρα, με την Πυροσβεστική να δίνει δύσκολη μάχη με τις φλόγες στον Βαρνάβα Αττικής. Οι ισχυροί άνεμοι και το δύσκολο σημείο στο οποίο μαίνεται η φωτιά κάνει αρκετά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών, ενώ στην «μάχη» έχει ριχτεί και το ρωσικό Beriev 200

Αναλυτικά, σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στον Βαρνάβα της Αττικής. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν αφενός το δύσβατο της περιοχής, αφετέρου τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί και πλέον επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, (ΜΕΤΠΕ), 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό και 7 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev 200. Παράλληλα μεταβαίνουν στο μέτωπο της πυρκαγιάς και άλλοι 11 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Πυροσβεστική Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας, ενώ συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καίει δασική έκταση με πουρνάρια και πεύκα, νότια του χωριού, όπου υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια, τα οποία δεν κινδυνεύουν από τη φωτιά, καθώς ο άνεμος φυσάει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η ανησυχία των κατοίκων όμως έχει αυξηθεί καθώς οι άνεμοι συνέχεια αλλάζουν κατεύθυνση δυσχεραίνοντας έτσι το έργο των πυροσβεστών.

Από την πρώτη στιγμή, λίγο μετά τις 11 το πρωί όταν υπήρξε η σχετική κλήση, βρίσκονται στο σημείο ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Η φωτιά καίει σε δασική έκταση ωστόσο υπάρχει κίνδυνος για αγροικίες που βρίσκονται στο σημείο. «Έχουν εκκενωθεί αγροικίες, δεν υπάρχει κοντά κάποια κατοικία, ωστόσο ο κίνδυνος είναι μεγάλος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Βαρνάβα Στέλιος Τσίρκας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Φωτιά και σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα - Διακοπή κυκλοφορίας από την Τροχαία

Την ίδια στιγμή και άλλα μέτωπα μαίνονται στην Αττική, με την Τροχαία να έχει διακόψει την κυκλοφορία σε δρόμους τόσο στην περιοχή του Βαρνάβα, όσο και στην Δυτική Αττική, όπου είναι σε εξέλιξη η άλλη σοβαρή φωτιά στην Αττική. Συγκεκριμένα, φωτιά έχει ξεσπάσει στο Πάτημα Ελευσίνας όπου και εκεί βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθώντας να περιορίσουν την έκτασή της. Η φωτιά μαίνεται σε ξερά χόρτα στην περιοχή Πάτημα, ανάμεσα σε εργοστάσια, τα οποία όμως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν κινδυνεύουν. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 39 πυροσβέστες με 12 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Στην Δυτική Αττική, εκτός από το Πάτημα της Ελευσίνας, πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη στον δρόμο για Δερβενοχώρια στην περιοχή της Μαγούλας, στην Λεωφόρο ΝΑΤΟ και Τροίας στον Ασπρόπυργο και στην περιοχή Ρουπάκι, επίσης στον Ασπρόπυργο. Σέ όλες αυτές τις πυρκαγιές στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο, επιχειρούν συνολικά 56 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη, με την συνδρομή υδροφόρων ΟΤΑ.

Λόγω των πυρκαγιών αυτών η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην λεωφόρο Ζωοδόχου Πηγής στον Ασπρόπυργο, από το ύψος της λεωφόρου ΝΑΤΟ και από το ύψος του εργοστασίου Παπαστράτος, καθώς και στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Δερβενοχωρίων από το ύψος του εργοστασίου Κανάκη.

Λόγω της φωτιάς στην δασική έκταση στον Βαρνάβα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Μαραθώνα - Καπανδριτίου, από το ύψος της οδού Αθηνών στην Ρήγα Φεραίου (Λεωφόρο Βαρνάβα), από την οδό Μιλτιάδη Μαντά, ρεύμα προς Βαρνάβα, στην οδό 25ης Μαρτίου και Νήσου Σερίφου, ρεύμα προς Βαρνάβα και στην Ανωνυμη Οδό από το ύψος του χωριού Βόθωνα, ρεύμα προς Γραμματικό.

SOS και για την Κυριακή από την Πολιτική Προστασία

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Κυριακή 11 Ιουλίου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA