Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Νέα μέτρα: Από 16 Ιουλίου μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους εστίασης, μπαρ, σινεμά και θεάτρων

Νέα μέτρα από την Παρασκευή 16 Ιουλίου - Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, σινεμά και θέατρα

Nέο ωράριο στα μαγαζιά με κλειστούς χώρους (Eurokinissi)
Nέο ωράριο στα μαγαζιά με κλειστούς χώρους (Eurokinissi)

Από την Παρασκευή, 16 Ιουλίου, και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Την συγκεκριμένη απόφαση για την εστίαση, την διασκέδαση και την ψυχαγωγία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης: Διάγγελμα Μητσοτάκη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός στα γηροκομεία - Αναστολή εργασίας σε όποιον αρνηθεί

Μάλιστα όπως είπε στα νέα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή θα υπάρχει και αυξημένος, αλλά προκαθορισμένος, αριθμός επισκεπτών.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έναρξη της λειτουργίας της ψηφιακής εφαρμογής, που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις. «Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων».

Η έναρξη των μέτρων μέτρων θα συνδυαστούν σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με αυστηρότερους ελέγχους.

Αύριο Τρίτη 13 Ιουλίου 2021 και ώρα 12:30, στο Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης θα εξειδικεύσουν τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Εκτός από τα νέα μέτρα για την εστίαση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε ανακοινώσεις και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αναλυτικά θα ισχύει για τις εξής κατηγορίες εργαζομένων:

  • Υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί, οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.
  • Aπό την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.
  • Eιδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Εστίαση #Μέτρα #εμβολιασμός #υποχρεωτικός εμβολιασμός