Μενού
  • Α-
  • Α+

Τρόπο να επιστρέψουν στη Μάλτα αναζητούν οι ελληνικές οικογένειες, που ζουν μόνιμα στη γειτονική νησιωτική χώρα και έχουν έρθει για διακοπές στην Ελλάδα, μετά την απόφαση της Βαλέτας να κλείσει τα σύνορά της σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Από την Τετάρτη, 14 Ιουλίου, δεκτοί στη Μάλτα θα γίνονται μόνο όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, επιδεικνύοντας στις Αρχές το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί προβληματισμό στα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας αλλά και την αντίδραση των Βρυξελλών. Το νέο περιοριστικό πλαίσιο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντικαθιστά τα όσα ισχύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις διακρατικές μετακινήσεις, που είναι εφικτές ύστερα από πλήρη εμβολιασμό, αρνητικό PCR ή πιστοποιημένη προγενέστερη νόσηση

Η ανακοίνωση του οριζόντιου μέτρου, με μοναδική εξαίρεση τα ανεμβολίαστα παιδιά, ηλικίας 5-12 ετών, τα οποία θα επιτρέπεται να μπουν στη Μάλτα με αρνητικό τεστ συνοδευόμενα από πλήρως εμβολιασμένους γονείς, όπως ήταν αναμενόμενο έφερε τα πάνω κάτω στη χώρα αλλά και στον προγραμματισμό των περίπου 2.500 Ελλήνων και Ελληνίδων, που ζουν και εργάζονται στη Μάλτα

Πολλές ελληνικές οικογένειες βρίσκονται αυτή τη στιγμή  για διακοπές στην Ελλάδα, αναζητώντας την φόρμουλα επιστροφής καθώς τα παιδιά τους προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας πρέπει να εμβολιαστούν για να μπουν ξανά στη Μάλτα. Επιπλέον, πολλοί γάμοι, που είχαν προγραμματιστεί να τελεστούν στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου ακυρώνονται μιας και αρκετοί προσκεκλημένοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. 

Υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και εισαγόμενα κρούσματα στη Μάλτα

Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί στη Μάλτα περί τα 31.000 κρούσματα με 420 πολίτες να έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού. Παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, που αγγίζει το 80%, εμβολιάζοντας και τους νοσούντες αμέσως μόλις υποχωρήσουν τα συμπτώματα, σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας όταν από τον μηδενικό δείκτη κρουσμάτων τον Ιούνιο οι νέες λοιμώξεις έφτασαν προ ημερών τις 100. 

Η αιτία του κακού εντοπίζεται στα καλοκαιρινά καμπ για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, στα οποία συμμετέχουν και ενήλικες και από πολλές πλευρές ασκείται κριτική ότι δεν τηρούνταν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Η κυβέρνηση της Μάλτας θεώρησε ότι ήταν μονόδρομος η λήψη του μέτρου της εισόδου μόνο εμβολιασμένων στη χώρα, καθώς διαπιστώθηκε ότι εκδήλωσαν συμπτώματα αρκετοί επισκέπτες λίγες μόνο μέρες μετά την άφιξη τους με αρνητικό τεστ. 

Πρόεδρος Ελληνων Μάλτας: «Η σύζυγός μου πρέπει να κάνει εδώ το εμβόλιο» 

Ως «ακραίο και βεβιασμένο» χαρακτηρίζει το μέτρο, μιλώντας στο Reader.gr, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μάλτας, Ντίνος Στρανομίτης

Οπως αναφέρει ο κ. Στρανομίτης, «τα αρκετά νέα κρούσματα οφείλονται σε αφίξεις ανεμβολίαστων νέων κάτω των 18, που συμμετείχαν σε πάρτι. Η κυβέρνηση, όμως, δεν έδωσε τη δυνατότητα σε ανθρώπους, που δε είχαν την ευχέρεια να εμβολιαστούν, να επιστρέψουν. Υπάρχουν άνθρωποι, που ταξίδεψαν στο εξωτερικό με μία δόση και τώρα δεν μπορούν να γυρίσουν. Μεταξύ αυτών και η σύζυγός μου, η οποία καθώς είμαστε αυτό το διάστημα σε διακοπές στην Ελλάδα αναγκαστικά θα κάνει τη δεύτερη δόση εδώ για να μπορέσει να επιστρέψει στη Μάλτα». 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μάλτας επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει ήδη πολλά προβλήματα και όσο περνούν οι μέρες αποδεικνύεται ότι ήταν μία απόφαση, που λήφθηκε εν θερμώ υπό την πίεση έξαρσης του κορονοϊού και νέας οικονομικής ύφεσης στην χώρα. «Ο εμβολιασμός δεν είναι απόλυτο κριτήριο ότι δεν θα κολλήσεις και δεν θα μεταδώσεις τον ιό, οπότε δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσο θα πετύχει αυτό το μέτρο τελικά. Δεν είναι ακόμη έτοιμη η Ευρώπη αλλά και κάποιο άλλο κράτος για να πει ότι δεν δέχομαι εμβολιασμένους». 

Ο κ. Στρανομίτης θεωρεί ότι η Μάλτα έχει ακολουθήσει μία σωστή πολιτική στη διαχείριση της πανδημίας έως σήμερα με τους πολίτες να πειθαρχούν τηρώντας τους κανόνες. «Ομως, το μέτρο αυτό έχει διχάσει την τοπική κοινωνία. Βλέπουν τους ξένους ως πηγή εισοδήματος αλλά και σαν πιθανούς φορείς του κορονοϊού. Οπότε μερικοί υποστηρίζουν ότι το μέτρο περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα αλλά υπάρχουν και πάρα πολλοί, που πιστεύουν ότι προστατεύονται από την απόφαση της κυβέρνησης». 

Εντονη αντίδραση της Κομισιόν για το μέτρο που πήρε η Μάλτα

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας». Με αυτό τον τρόπο απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Μάλτα αναφορικά με την απόφαση της να κλείσει τα σύνορά της σε αυτούς, που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Η τοποθέτηση επί του ζητήματος από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα δικαιοσύνης, ισότητας και κράτους δικαίου, Κριστιάν Βίγκαντ, είναι ενδεικτική της δυσαρέσκειας των Βρυξελλών για τους αποκλεισμούς, που θέτει η Βαλέτα: «Η Μάλτα ενημέρωσε την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη για νέους περιορισμούς που θα τεθούν σε ισχύ στις 14 Ιουλίου. Βλέπουμε αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων κορονοϊού σε διάφορα κράτη-μέλη ως αποτέλεσμα της παραλλαγής Δέλτα και είναι αλήθεια ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να θέσουν περιορισμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, κάθε μέτρο που περιορίζει την ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να είναι αναλογικό και να μη δημιουργεί διακρίσεις. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση ελεύθερης κυκλοφορίας. Αυτή είναι μια από τις κύριες αρχές του κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. Ανησυχούμε ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Είμαστε σε επαφή με τη Μάλτα, ζητώντας εξηγήσεις γι' αυτά τα μέτρα». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA