Μενού
  • Α-
  • Α+

Προβληματισμένοι φαίνεται να είναι οι καταστηματάρχες της εστίασης για το τι ακριβώς θα ισχύσει με τους εξωτερικούς χώρους και αν θα πρέπει να υποδεικνύονται και εκεί αρνητικά τεστ κορονοϊού ή κάποιο άλλο πιστοποιητικό.

Διαβάστε ακόμη: Εστίαση: Αυτά είναι τα σήματα που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις – Πώς θα γίνεται ο διαχωρισμός

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η προσέλευση στους εξωτερικούς χώρους είναι ελεύθερη και δεν προϋποθέτει την επίδειξη κανενός πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για κορονοϊό. Ακόμα, το υπουργείο προσθέτει πως οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα λειτουργούν τους εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεών τους για αμιγώς εμβολιασμένους. Υπενθυμίζεται ότι τα Covid-Free καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με το 85% της χωρητικότητάς τους.

Οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι, θα τηρούνται οι κανόνες αποστάσεων ενώ θα υπάρχουν και αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων.

Πώς θα γίνεται η χρήση τουαλέτας

Ερωτήματα έχει προκαλέσει και η χρήση της τουαλέτας, διότι στις περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκεται μέσα στο κατάστημα. Σύμφωνα, λοιπόν, με το υπουργείο όλοι οι πελάτες του καταστήματος θα μπορούν να κάνουν χρήση του WC, χωρίς να χρειάζεται να είναι εμβολιασμένοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να φορούν μάσκα για όση ώρα βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Από τις 16 Ιουλίου η εφαρμογή των μέτρων

Υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Ιουλίου (και μέχρι τις 31 Αυγούστου) οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης θα «χαρτογραφούνται» με τρία διαφορετικά σήματα στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Οι τρεις διαφορετικές σημάνσεις είναι οι εξής: «Χώρος Covid Free», «Μεικτός Χώρος» και «Πλήρως Εμβολιασμένο Προσωπικό».

Πώς θα ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

H εφαρμογή «Covid Free GR» θα χρησιμοποιείται στον κλάδο της εστίασης για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Η εφαρμογή αυτή θα διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού ενώ δεν κρατά και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

  • Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
  • Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
  • Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Ισχύς των πιστοποιητικών:

  • Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
  • Νόσησης – Εως 6 μήνες μετά το πρώτο θετικό τεστ
  • Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
  • PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μπορείτε να βρείτε παραπάνω πληροφορίες και να κατεβάσετε την εφαρμογή στο covidfree.gov.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA