Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μόσιαλος: Mας προστατεύουν για πολύ καιρό τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna

Μακρά μπορεί να είναι η προστατευτική δράση των εμβολιών Moderna και Pfizer όπως ανέφερε ο καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Imperial College London, Ηλίας Μόσιαλος

Εμβολιασμός (πηγή: Eurokinissi)
Εμβολιασμός (πηγή: Eurokinissi)

Πολύ μεγαλύτερη από 6 μήνες που είχε αρχικά διαπιστωθεί από κλινικές μελέτες, μπορεί να είναι η προστατευτική δράση των εμβολίων Moderna και Pfizer, όπως έγραψε στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Imperial College London, Ηλίας Μόσιαλος. Όπως ανέφερε, μελέτη στο περιοδικό Nature δείχνει πως τα εμβόλια mRNA μπορεί να είναι προστατευτικά μπορεί να είναι προστατευτικά για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα από έξι μήνες που έδειχνε η αρχική έρευνα.

«Αυτή η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενα ευρήματα της ίδιας ομάδας, όπου είχαν δει ότι οι άνθρωποι που είχαν κολλήσει COVID-19 είχαν ανοσοκύτταρα (στο μυελό των οστών τους) για τουλάχιστον 8 μήνες μετά τη μόλυνση (DOI: 10.1038/s41586-021-03647-4). Οι ερευνητές λοιπόν αξιολόγησαν πως συσχετίζεται η φυσική και η επίκτητη ανοσία. Παρακολούθησαν λοιπόν την κυτταρική ανοσία, παίρνοντας δείγματα από τους λεμφαδένες, σε μια ομάδα από 14 ενήλικες που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Έγινε συλλογή δειγμάτων σε πολλαπλά και τακτά χρονικά διαστήματα (στις 3, 4, 5, 7 και 15 εβδομάδες) μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Να πούμε εδώ πως στους λεμφαδένες έχουμε τα λεγόμενα βλαστικά κέντρα, στα οποία τα ανοσοκύτταρα ‘μαθαίνουν’ να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται - στην περίπτωση του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό- στην πρωτεΐνη ακίδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όχι μόνο σε αυτές τις 15 εβδομάδες αλλά ακόμα και μετά το πέρας της μελέτης, δεν είχαν σημάδια επιβράδυνσης της βλαστικής δραστηριότητας στους λεμφαδένες των εμβολιασμένων» έγραψε ο κ. Μόσιαλος.

«Δηλαδή, η εργασία βρήκε σταθερά χαρακτηριστικά μιας ισχυρής κυτταρικής παραγωγής. Αυτό μεταφράζεται δηλαδή σε επίμονη κυτταρική μνήμης και ανοσοαπόκρισης κατά του κορονοϊού που θα μπορούσε να είναι προστατευτική για τα επόμενα χρόνια.
Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, τα ευρήματα μας δίνουν στοιχεία πως τα περισσότερα άτομα που έχουν κάνει mRNA εμβόλια μπορεί να μην χρειάζονται πρόσθετο εμβόλιο για αρκετό καιρό, εκτός εάν το SARS-CoV-2 εξελιχθεί σε νέες μορφές ή παραλλαγές που μπορούν να αποφύγουν την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο» πρόσθεσε.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εμβολιαστούμε: για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και για να σταματήσουμε την εξάπλωσή του κορονοϊού, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να εμφανιστούν ανεξέλεγκτες μεταλλάξεις» σημείωσε ο κ. Μόσιαλος.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Εμβόλιο #εμβολιασμός #Pfizer #Moderna #Ηλίας Μόσιαλος