Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε δις ισόβια και επτά χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε 45χρονος που το Πάσχα του 2020 έβαλε φωτιά στον 87χρονο πατέρα του, στο διαμέρισμά τους στην ανατολική Θεσσαλονίκη, προκαλώντας τον θάνατό του. Από τη φωτιά τραυματίστηκε και η μητέρα του η οποία κατέληξε ένα μήνα αργότερα. 

Ο κατηγορούμενος βρέθηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και του εμπρησμού με πρόθεση από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τις πράξεις, ενώ δεν του αναγνώρισε ελαφρυντικά, σύμφωνα με το voria.gr

Η υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο σημειώθηκε ανήμερα του Πάσχα του 2020 στο διαμέρισμα της οικογένειας στην οδό Βασιλίσσης Όλγας στη Θεσσαλονίκη. Μετά από καβγά με τον κατάτοικο πατέρα του, ο κατηγορούμενος, που πάσχει από ψυχικές διαταραχές, περιέλουσε τον πατέρα του με βενζίνη και του έβαλε φωτιά, προκαλώντας τον θάνατό του. Σοβαρά εγκαύματα προκλήθηκαν και στη μητέρα του που έσπευσε να βοηθήσει, με την ίδια να καταλήγει έναν μήνα μετά, στις 20 Μαΐου του 2020. Στο ίδιο σπίτι έμενε και ο 46χρονος αδερφός του, που τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να σώσει την 81χρονη.

Η κατάθεση 

Κατά την απολογία του ο 45χρονος είπε πως δεν είχε σκεφτεί νωρίτερα να βλάψει τον πατέρα του και πως έβαλε τη φωτιά εν βρασμώ. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε οι σχέσεις του πατέρα και της μητέρας του δεν ήταν καλές, ενώ η συμπεριφορά του πατέρα προς τα παιδιά ήταν κακοποιητική και απαξιωτική. Είπε ακόμα πως αν τόσο ο ίδιος όσο και ο αδερφός του ήταν άριστοι μαθητές, ο πατέρας τους δεν πίστευε στις δυνάμεις τους και παράτησαν και οι δύο τις σχολές τους.

Από τις αρχές του 2020, ένα πρόβλημα υγείας καθήλωσε τον ηλικιωμένο πατέρα στο κρεβάτι, με αποτέλεσμα τόσο ο κατηγορούμενος όσο και ο αδερφός του να αναλάβουν εξ ολοκλήρου τη φροντίδα του. Στις 19 Απριλίου του 2020, ανήμερα του Πάσχα ο 45χρονος διαπληκτίστηκε με τον πατέρα του. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ο δεύτερος πετούσε τις τρίχες από τη γενειάδα του στο πάτωμα, γεγονός που έκανε τον 45χρονο να αντιδράσει. Αφού μάλωσαν, φέρεται να του πάτησε το πόδι στο κρεβάτι, με τον πατέρα του να του λέει, όπως ισχυρίστηκε, «ευχαριστώ παιδί μου», κάτι που ο ίδιος εξέλαβε ως ειρωνεία.

Όπως περιέγραψε, πήρε ένα μικρό μπουκάλι με βενζίνη και άναψε ένα κερί από το καντήλι και στη συνέχεια έριξε μια μικρή ποσότητα στον πατέρα του και έβαλε φωτιά. «Ο πατέρας φώναζε καίγομαι, εγώ καθόμουν και τον κοιτούσα. Η μητέρα προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά, δεν σκέφτηκα να τη βοηθήσω γιατί ήμουν πολύ θολωμένος», είπε σημειώνοντας ότι σήμερα έχει μετανιώσει για την πράξη του. Έπειτα, όπως επισήμανε, ξύπνησε τον αδερφό του λέγοντας του «έβαλα φωτιά στον πατέρα και καίγεται». Ο 46χρονος αδερφός του έτρεξε στο δωμάτιο και έβγαλε τη μητέρα στο μπαλκόνι.

Ο κατηγορούμενος είπε ότι αφού βγήκε και αυτός, έφυγε από το σπίτι και περπάτησε μέχρι την Περαία προκειμένου να παρατείνει τη σύλληψή του. Εκεί εντοπίστηκε από την αστυνομία και συνελήφθη.

«Οργή, κενό, θλίψη και κόπωση»

Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας, πρότεινε την ενοχή του για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και εμπρησμό με πρόθεση από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο. Όπως είπε η εισαγγελέας, επικαλούμενη την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, είπε πως ο κατηγορούμενος πάσχει από απλή σχιζοφρένεια, καθώς έχει μόνο μερικά στοιχεία της σχιζοφρένειας ώστε να μπορέσει να του αναγνωριστεί μειωμένος καταλογισμός.

Μεταξύ άλλων είπε πως ο κατηγορούμενος δεν είχε φίλους και κοινωνικές επαφές, είχε επιπέδωση συναισθημάτων αλλά επίσης «είχε δόλο, γνώση και θέληση για να τελέσει την πράξη, στον πατέρα επιδιώκοντάς το και στη μητέρα ξέροντας τι θα συμβεί. Η συνείδησή του ήταν σαφής, σαν να μην τον αφορούν πολύ, σαν να ήταν ξένοι», πρόσθεσε η εισαγγελέας λέγοντας ακόμα πως φαίνεται πως είχε θυμό προς τη μητέρα του γιατί δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει από τον κακοποιητή πατέρα.

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου για βρασμό, ακαταλόγιστο και κατά πλειοψηφία για μειωμένο καταλογισμό. Παράλληλα δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και έτσι επιστρέφει στις φυλακές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA