Μενού
  • Α-
  • Α+

Εθιμοτυπική επίσκεψη στη  χώρα μας πραγματοποίησε η εισαγγελέας Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι, ωστόσο της μεταφέρθηκε η δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τη στάση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας σχετικά με το βέτο στους δυο από τους επτά εισαγγελείς που επέλεξε ομόφωνα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου προς επικούρηση του Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα.  Συνοδευόμενη από τον Έλληνα ευρωπαίο Εισαγγελέα Δημ. Ζημιανίτη,  συναντήθηκε διαδοχικά με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και τον Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα.

Η επίσκεψή της είχε ως αντικείμενο  τη συζήτηση διαδικαστικών  θεμάτων σχετικά με τη  λειτουργία του ελληνικού τμήματος της Εισαγγελίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυρία Κοβέσι μεταφέρθηκε,  εμμέσως πλην σαφώς, η δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τη στάση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας σχετικά με το βέτο στους δυο από τους επτά εισαγγελείς που επέλεξε ομόφωνα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου προς επικούρηση του Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Πρόκειται για τους Εισαγγελείς Εφετών Οδυσσέα Τζορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη για τους οποίους ζητήθηκαν  περισσότερα στοιχεία. Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, αν και ανώτερου βαθμού και με μακρά εμπειρία, στις 28 Ιουνίου υποβλήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης σε συνέντευξη από 5μελές όργανο που αποτελείται από εισαγγελείς της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Βουλγαρίας και της Αυστρίας,  με την απόφαση για την τοποθέτησή τους να εκκρεμεί ακόμη.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου φέρεται να επισήμανε στην κυρία Κοβέσι ότι το εθνικό όργανο που επέλεξε τους υποψηφίους για  διορισμό  Έλληνες εισαγγελείς, δηλαδή  το  Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (Α.Δ.Σ) Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, «είναι όργανο συνταγματικής περιωπής, μετέχουν σ΄ αυτό ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τα λοιπά μέλη του ορίζονται με κλήρωση μεταξύ των δικαστικών λειτουργών του Ανώτατου Δικαστηρίου».  Όσον αφορά στις  αποφάσεις του, αυτές, όπως και η επίμαχη, «εκδίδονται μετά από ιδιαίτερη βάσανο και εξαντλητικό έλεγχο των στοιχείων, εμπεριέχουν ειδική, σαφή και επαρκέστατη  αιτιολογία και απολαμβάνουν του  πλήρους  σεβασμού και αποδοχής από το σύνολο των δικαστών και των εισαγγελέων, πολύ δε περισσότερο όταν είναι ομόφωνες, όπως και η σχετική, η ορθότητα της οποίας δεν αμφισβητήθηκε με προσφυγή ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, από τους λοιπούς, σε ικανό μάλιστα αριθμό, υποψηφίους.».

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου φέρεται από την πλευρά της να είπε κατά τη διάρκεια της σύντομης συνάντησης «καρφώνοντας» τον Έλληνα Ευρωπαίο Εισαγγελέα Δ. Ζημιανίτη, πως οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να υπερασπίζονται τους θεσμούς και τα δικαιοδοτικά όργανα της χώρας τους. Σημειώνεται πως  ελληνική πλευρά θεωρεί, αν και ο ίδιος το αρνείται κατηγορηματικά,  πως  ο κ.Ζημιανίτης δεν υπερασπίστηκε, ως όφειλε, τις επιλογές  του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA