Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τους υγειονομικούς αναμένεται να αρχίσουν και πάλι οι εμβολιασμοί για την τρίτη, «αναμνηστική» όπως λέγεται, δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star, τον Αύγουστο θα «κλειδώσουν» οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού και τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση, με την ίδια σειρά που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην αρχή της χρονιάς. Δηλαδή, θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειoνομικοί. Στη συνέχεια θα συνεχίσουν οι ηλικιακές κατηγορίες. Πάντως, χάρη στην επάρκεια των εμβολίων που υπάρχει πλέον δεν αποκλείεται να ανοίγουν περισσότερες από μια κατηγορίες ταυτόχρονα.

Διαβάστε ακόμη: Δουλειές στην Ελλάδα με... πτυχίο το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Με mRNA η δόση

Η τρίτη δόση αναμένεται να γίνει με εμβόλια mRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna, καθώς άλλωστε είναι γνωστό ότι με αυτές τις εταιρείες έχει συμβόλαια η ΕΕ. Με βάση τις πληροφορίες του Star, μελετάται και η αποστολή sms που θα υπενθυμίζει σε όλους τους εμβολιασμένους το... ραντεβού τους για την τρίτη δόση, ανάλογα με το χρόνο κατά τον οποίον έγινε η δεύτερη.

Οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν για την προμήθεια των απαιτούμενων δόσεων.

Τι έχει πει η Επιτροπή Εμβολιασμού 

Μέχρι στιγμής, ό,τι έχει πει η Επιτροπή Εμβολιασμών για τρίτη δόση αφορά σε ευπαθείς ομάδες και ανοσοκατασταλμένους. Συγκεκριμένα, η κυρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού είπε την περασμένη Δευτέρα ότι η επαναληπτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού αφορά  - σε πρώτη φάση - τους ανοσοκατασταλμένους.  Όπως εξήγησε, το θέμα της τρίτης δόσης θα τεθεί μετά το Σεπτέμβριο.  «Επίσης, θα ακολουθήσουν οι ομάδες που έχουμε δει ότι υστερούν σε ανοσολογική ανταπόκριση», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού. 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που είχε μεταδώσει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι ειδικοί συζητούν να χορηγηθεί τρίτη δόση σε ηλικιωμένους και υγειονομικούς με μεγάλη έκθεση σε κίνδυνο, όπως για παράδειγμα εργαζόμενοι σε ΜΕΘ COVID. 

Τι θα συμβεί 4 χρόνια μετά – Η απάντηση του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί προσπαθούν να αποδομήσουν τους μύθους γύρω από τον εμβολιασμό. Με απλό και συνάμα επιστημονικό τρόπο απάντησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στους προβληματισμούς που τίθενται για το εμβόλιο. Όποιος νόσησε από κορονοϊό έχει εκτεθεί στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού, όπως και με το εμβόλιο» απάντησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ερωτηθείς για τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με το τι προκαλεί στον οργανισμό το εμβόλιο. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, εξήγησε: «Ας υποθέσουμε ότι δεν εμβολιαστείς,και κολλήσεις φυσικά κορονοϊό και γιατρευτείς, αναρρώσεις. Τότε έχεις εκτεθεί όχι μόνο στην πρωτεΐνη ακίδα που σε εκθέτει το εμβόλιο αλλά και στις υπόλοιπες πρωτεΐνες του κορονοϊού. Φοβάται κανένας Έλληνας που κόλλησε και έχει αναρρώσει τι θα συμβεί 4 χρόνια μετά επειδή εξετέθη στην πρωτεΐνη ακίδα; Ούτε ένας. Γιατί αν εμβολιαστώ, θα πάθω κάτι;» απάντησε. Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε και πάλι τη σημασία του εμβολιασμού λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει επάνοδος στον τουρισμό και στην καθημερινότητα χωρίς ομαδικό εμβολιασμό».

Η έκκληση από τον ΠΟΥ 

Υπενθυμίζεται πως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε έκκληση για μια ακόμη φορά υπέρ του ομαδικού εμβολιασμού με αφορμή τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. ««Η πανδημία θα τερματιστεί όταν ο κόσμος αποφασίσει να την τερματίσει. Είναι στο χέρι μας», υπογράμμισε. «Διαθέτουμε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε. Μπορούμε να προλάβουμε αυτή τη νόσο, μπορούμε να διεξάγουμε τεστ για τον εντοπισμό της και μπορούμε να τη θεραπεύσουμε». 

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την υποχρέωση των εργαζομένων να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους στην εργασία τους καθώς για ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά. Η τροπολογία κατατέθηκε το πρωί της Τετάρτης (21/07/2021) και σύμφωνα με αυτήν ο μη εμβολιασμένος εργαζόμενος τίθεται σε αναστολή, άνευ αποδοχών, ενώ θα μπορούν να γίνουν προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις, για αναπλήρωση.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Βάσει της τροπολογίας, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αφορά όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό), ήτοι:

-Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),

-Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του άρθρου 30 του ν. 2072/1992,

-Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας υπό στοιχεία Π4β/οικ.4681/1996 (Β’ 825),

-Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213),

-Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του π.δ. 631/1974 (Α’ 271),

-Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία,

-Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας της 31ης Οκτωβρίου 2018 (Β’ 4898),

-Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,

-Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α΄ 2),

-Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας υπό στοιχεία Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β’ 1397),

-Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της απόφασης του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπό στοιχεία Π4α οικ.4633/1993 (Β΄ 789),

-Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 2 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235), και

-Το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

-Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, τονίζεται στην τροπολογία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA