Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Εμβόλιο: Ποιοι πρέπει να κάνουν τρίτη δόση - Τι είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου

Διευκρινίσεις για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου

(Πηγή: eurokinissi)
(Πηγή: eurokinissi)

Διευκρινίσεις για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας

Το θέμα προέκυψε μετά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για τρίτη δόση με mRNA εμβόλια από τον Σεπτέμβριο. «Έχουν αρχίσει κάποιες συζητήσεις στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφορικά με την τρίτη δόση και το σε ποιους θα εισηγηθούμε να κάνουν την τρίτη δόση», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. 

«Το σκεπτικό για την τρίτη δόση αφορά σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που θεωρούμε ότι την έχουν ανάγκη, είτε γιατί έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, είτε λόγω ηλικίας, είτε γιατί έχουν μεγάλη έκθεση όπως είναι οι γιατροί», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου. 

«Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στις οδηγίες αυτές και οπότε δεν μπορώ να σας απαντήσω και τι θα γίνει με αυτούς που πιθανώς δεν θα δεχτούν μια τρίτη δόση, είναι λίγο πρώιμο νομίζω» σχολίασε όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει η πολιτεία εάν οι πολίτες αρνηθούν να κάνουν την τρίτη δόση.

Νέοι 15 - 25 ετών κολλούν ανεμβολίαστους άνω των 40

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως πλέον υπάρχει μετακίνηση των κρουσμάτων από νέους 15 - 25 ετών σε άτομα ανεμβολίαστα άνω των 40. «Η μετατόπιση της διασποράς είναι ανησυχητική», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι ενήλικες 40 - 60 ετών είναι οι γονείς των παιδιών που σήμερα βρίσκονται στα νησιά και θα γυρίσουν με τα σακίδιά τους», επεσήμανε. 

Το 99% των ανθρώπων που νόσησαν βαριά και διασωληνώθηκαν ήταν είτε ανεμβολίαστοι είτε εμβολιασμένοι με μία δόση, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν. «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44 φορές πιο μεταδοτική από τη βρετανική», υπογράμμισε.  «Η αύξηση του επιδημικού κύματος στην Ελλάδα συνεχίζεται. Στην επικράτεια τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 12%» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και τόνισε πως «ο ιός βρήκε τον τρόπο να μεταδοθεί στους ανεμβολίαστους». Αναφορικά με τα rapid test, σημείωσε πως υπήρξε αύξηση ενώ ο αριθμός των self test μειώθηκε.

«Σήμερα 4 με 5 στα νέα κρούσματα προσέρχονται από self test ενώ τα λύματα δείχνουν αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου», ανέφερε. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 26 έτη στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου. Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε πως σε 40 χώρες της Ευρώπης παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Σχολιάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν στο Τόκιο, επεσήμανε πως πρόκειται για «μεγάλη πρόκληση», καθώς τα κρούσματα αυξάνονται. 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Εμβόλιο #Κορονοϊός #υπουργείο Υγείας #Βάνα Παπαευαγγέλου