Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη σημασία του εμβολίου προκειμένου να ανασχεθεί το τέταρτο κύμα του κορονοϊού αλλά και η απειλή από τη μετάλλαξη Δέλτα, εστιάζουν οι επιστήμονες. Χαρακτηριστική είναι η φράση της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμώξεων και μέλος των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων και Εμβολιασμών, Βάνας Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Πέμπτης ότι  σύμφωνα με τα στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας, το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκε να διασωληνωθει ενώ είχαν ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι κάτω από το 1%.

Δηλαδή, μόνο 42 στους 4600 ασθενείς που διασωληνώθηκαν συνολικά από το Φεβρουάριο μέχρι πριν μία εβδομάδα, είχαν εμβολιαστεί πλήρως.  Όπως χαρακτηριστικά είπε: «το 99% των ασθενών που νόσησε βαριά και χρειάστηκε διασωλήνωση, αφορούσε σε άτομα είτε ανεμβολίαστα, ή μερικώς εμβολιασμένα. Το εμβόλιο ωφελεί κατά κύριο λόγο αυτόν που εμβολιάζεται και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο», υπογράμμισε. Επίσης, έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι επείγει ο εμβολιασμός όλων των πολιτών άνω των 40 ετών. 

Διαβάστε ακόμη: Μάσκα: Σύσταση για υποχρεωτική χρήση σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους

Η καθηγήτρια ανέφερε ότι η διάμεση ηλικία των νοσούντων έχει μετακινηθεί από την ηλικιακή ομάδα 15-25 στους ανεμβολίαστους ηλικίας 40-60 ετών, όπου παρατηρείται «τρύπα» στην εμβολιαστική κάλυψη. Όπως σημείωσε, σύμφωνα με τα δεδομένα από το πρόγραμμα «Ελευθερία», η  κάλυψη αυτής της ηλικακής ομάδας είναι μόλις 65%, που σημαίνει ότι ένας στους τρεις βρίσκεται σε κίνδυνο να κολλήσει τον ιό και να νοσήσει. 

«Τα παιδιά θα γυρίσουν από τα νησιά με τον ιό στα σακίδιά τους»

«Ας μην ξεχνάμε ότι στις ηλικίες 40-60 ετών ανήκουν οι γονείς των παιδιών που σήμερα βρίσκονται στα νησιά και θα επιστρέψουν με τον ιό στα σακίδιά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια. Η ίδια αναφέρθηκε σε σημερινή δημοσίευση του περιοδικού New England Journal of Medicine σύμφωνα με την οποία υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα ο μαζικός εμβολιασμός έχει αποτρέψει τουλάχιστον 1,25 εκατομμύρια νοσηλείες και 280.000 θανάτους στις ΗΠΑ. Επίσης, επεσήμανε νέα οδηγία του CDC, η οποία τονίζει για μία ακόμη φορά την ανάγκη ολοκλήρωσης του εμβολιασμού, με δύο δόσεις του εμβολίου, που προσφέρουν σημαντικά υψηλότερη προστασία έναντι και της μόλυνσης αλλά και της σοβαρής νόσησης, σε σύγκριση με τη μία μόνο δόση. 

44 φορές πιο μεταδοτική από τη βρετανική

Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου η μετάλλαξη Δέλτα, είναι 44 φορές πιο μεταδοτική από τη βρετανική και χρειάζεται κινητοποίηση. Ανησυχητική είναι η μετατόπιση της λοίμωξης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είπε η καθηγήτρια, τονίζοντας ότι εστίες μετάδοσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση και το οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον. Είπε ότι ένας στους τρεις κινδυνεύει να νοσήσει και ο μέσος κυλιόμενος όρος του 7ημερου, είναι 2568 κρούσματα. Παρατηρήθηκε επίσης, αύξηση των εισαγωγών κατά 70%, αλλά δεν συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων.

H καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως πλέον υπάρχει μετακίνηση των κρουσμάτων από νέους 15 - 25 ετών σε άτομα ανεμβολίαστα άνω των 40. «Η μετατόπιση της διασποράς είναι ανησυχητική», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι ενήλικες 40 - 60 ετών είναι οι γονείς των παιδιών που σήμερα βρίσκονται στα νησιά και θα γυρίσουν με τα σακίδιά τους», επiσήμανε. Το 99% όσων νόσησαν βαριά και διασωληνώθηκαν ήταν είτε ανεμβολίαστο είτε εμβολιασμένο με μία δόση, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν. 

Ποιοι πρέπει να κάνουν τρίτη δόση

Διευκρινίσεις για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.  Το θέμα προέκυψε μετά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για τρίτη δόση με mRNA εμβόλια από τον Σεπτέμβριο. «Έχουν αρχίσει κάποιες συζητήσεις στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφορικά με την τρίτη δόση και το σε ποιους θα εισηγηθούμε να κάνουν την τρίτη δόση», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.  «Το σκεπτικό για την τρίτη δόση αφορά σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που θεωρούμε ότι την έχουν ανάγκη, είτε γιατί έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, είτε λόγω ηλικίας, είτε γιατί έχουν μεγάλη έκθεση όπως είναι οι γιατροί», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου. 

Μητσοτάκης σε εκπαιδευτικούς: «Σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε»

Με κάθε ευκαιρία στέλνει μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο διεθνές συνέδριο Υγείας με θέμα «Οι συνέπειες της COVID-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας», που διοργανώνουν το Υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία κι έκανε έκκληση στους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν «για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο»

Ο κ. Μητσοτάκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε πως «η πανδημία του Covid-19 έφερε τον κόσμο αντιμέτωπο με πολλές μεγάλες προκλήσεις. Ταυτόχρονα όμως έδειξε τι είναι εφικτό όταν οι κυβερνήσεις, οι διεθνείς οργανισμοί -όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας- και οι πολίτες κινητοποιούνται για να αναλάβουν δράση από κοινού.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκηςπόσταρε στα social media του βίντεο με μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού για τον κορονοϊό.  «Μέρα με τη μέρα χτίζουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας για εμάς και για τους γύρω μας. Κλείσε κι εσύ το δικό σου ραντεβού ζωής και γίνε μέρος της ασπίδας που θα προστατεύσει τη δική σου υγεία, την υγεία των αγαπημένων σου και ολόκληρη την κοινωνία. emvolio.gov.gr». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA