Μενού
  • Α-
  • Α+

Υψηλή παραμένει η επιδημιολογική επιβάρυνση στη Μύκονο, η οποία βρίσκεται από το προηγούμενο Σάββατο σε καθεστώς πρόσθετων ειδικών μέτρων. Εντούτοις, παρουσιάζεται μερική σταθεροποίηση της κατάστασης, ενώ αρχίζει να διαφαίνεται και μια μικρή τάση μείωσης. Ταυτόχρονα, από τις ιχνηλατήσεις των τελευταίων ημερών, προκύπτει ότι δεν υπάρχουν νέες συρροές στο νησί και ότι τα όποια νέα κρούσματα σχετίζονται με τις ήδη υφιστάμενες συρροές των προηγούμενων εβδομάδων.

Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν αισιοδοξία για την άρση των μέτρων την προσεχή Δευτέρα, όπως έχει αρχικά ανακοινωθεί, ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί τα επόμενα 24ωρα, μετά από ενδελεχή αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων. «Τα πρόσθετα μέτρα, φαίνεται ότι κατάφεραν μερικώς να ανακόψουν την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Μέτρα τα οποία ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα το πρωί και των οποίων την παράταση ή όχι θα αξιολογήσουμε τα επόμενα 24ωρα και εγκαίρως θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, δίνοντας απάντηση στην κριτική που ασκήθηκε για τους περιορισμούς στο νησί: 

«Αν δεν είχαμε προχωρήσει στην λήψη των μέτρων, αυτοί οι οποίοι σήμερα μας εγκαλούν, αύριο με περισσή ευκολία θα έστρεφαν πάλι τα βέλη της κριτικής τους ενάντια στην κυβέρνηση για ολιγωρία», σημείωσε. Προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα και να αποφευχθούν τα περαιτέρω προβλήματα, από τη Δευτέρα θα πραγματοποιούνται σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις για την τήρηση αυτών αλλά και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τόσο στη Μύκονο, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές που προβληματίζουν επιδημιολογικά.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική όταν υπάρχει συνωστισμός, σε όλη τη χώρα και πρωτίστως στα στενά σοκάκια που υπάρχουν σε πολλούς οικισμούς. «Σκοπός μας είναι η χώρα μας να συνεχίσει να εκπέμπει το μήνυμα ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός και αυτό ακριβώς το μήνυμα στέλνει η λήψη των μέτρων τοπικού χαρακτήρα», δήλωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν ανάλογες κινήσεις και σε άλλα νησιά, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, καθιστώντας σαφές ότι θα γίνει οτιδήποτε απαιτείται για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, με τις αποφάσεις λαμβάνονται πάντα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.  «Δεν ξεχνάμε να τηρούμε πιστά τα μέτρα. Γιατί κάθε πισωγύρισμα, δυστυχώς μας φέρνει στη δύσκολη θέση να πρέπει να εφαρμόσουμε επιπλέον περιορισμούς. Έχουμε αποδείξει ότι δεν διστάζουμε να το κάνουμε και ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει και θα λαμβάνει κάθε απαραίτητο μέτρο για να διασφαλίσει και να προστατεύσει τη Δημόσια Υγεία, την ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε 

Σημειώνεται ότι, βάσει του επιδημιολογικού χάρτη, σε επίπεδο αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί) βρίσκονται η Μύκονος, η Πάρος, η Ίος, η Σαντορίνη, η Μήλος, η Σίφνος, η Σέριφος, η Λέσβος, η Λέρος, η Κως, η Ρόδος, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και η Κρήτη.

Πιθανή η επίταξη για ξενοδοχεία καραντίνας

Ανοιχτό άφησε, επίσης, το ενδεχόμενο επίταξης καταλυμάτων σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη για περισσότερα ξενοδοχεία καραντίνας. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα αποτελεί έσχατη λύση και θα εφαρμοστεί εφόσον δεν καταστεί εφικτό να λυθεί το πρόβλημα μέσω άλλων οδών. Ερωτηθείς σχετικά, ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας ξεκαθάρισε ότι τα πλωτά καταλύματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ξενοδοχεία καραντίνας δεν επαρκούν, δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου, ωστόσο σημείωσε πως έχει γίνει επανασχεδιασμός προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα σαν αυτά που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες.

«Αυτό είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού που έχει την ευθύνη του να κλείνει τα ξενοδοχεία καραντίνας, έχουμε προχωρήσει σε επανασχεδιασμό και έχουν παρθεί όλες οι πρωτοβουλίες που χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες κινήσεις προκειμένου να εξασφαλιστούν χώροι για την καραντίνα των ανθρώπων που νοσούν, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες αερομεταφορών και μεταφορών από θαλάσσης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA