Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία 33χρονη δικηγόρος με καταγωγή από την Αλβανία και δύο συμβολαιογράφοι ηλικίας 65 και 60 ετών αντίστοιχα, φέρονται από τις Εσωτερικές Υποθέσεις της αστυνομίας ως οι «πρωτεργάτες» του κυκλώματος με τους εικονικούς γάμους μεταξύ παράτυπων μεταναστών και Ελλήνων (σ.σ. στη συντριπτική τους πλειονότητα Ρομά) που έδρασε τουλάχιστον την τετραετία 2016-2019. 

Διαβάστε ακόμη: Κύκλωμα εικονικών γάμων: Συμμετείχαν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και αστυνομικοί

Τα τρία αυτά πρόσωπα, σύμφωνα με τη δικογραφία, «εντοπίζονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων και κατά περίπτωση με τη βοήθεια έτερων δικηγόρων, συμβολαιογράφων, αστυνομικών, δημοσίων υπαλλήλων κ.ά. (...)να δραστηριοποιούνται στη σύναψη εικονικών συμβολαιογραφικών πράξεων συμφώνων συμβίωσης και αναγνώρισης τέκνων (...) με σκοπό την παράνομη έκδοση, αρχικά της σχετικής "βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής (βεβαίωση τύπου μπλε)" των αλλοδαπών, ώστε να θεωρείται εφεξής ότι διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας και στη συνέχεια την έκδοση της άδειας διαμονής τους». 

Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, οι δικηγόροι που εμπλέκονται με το κύκλωμα «είχαν πλήρη γνώση για την "εικονικότητα" των συμβολαιογραφικών πράξεων» ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φέρονται και οι ίδιοι να αναζητούνται αλλοδαπούς πρόθυμους να πληρώσουν έως και 6.000 ευρώ για να αποκτήσουν την «μπλε βεβαίωση».  Για λόγους αυτοπροστασίας, τα μέλη του κυκλώματος φρόντιζαν στα εικονικά σύμφωνα συμβίωσης να βάζουν ψεύτικες διευθύνσεις των εμπλεκομένων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζονταν καν μεταξύ τους, ενώ φαίνεται να υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι Έλληνες συμβαλλόμενοι –εν αγνοία τους- είχαν συνάψει 2 και 3 «γάμους». 

Αστυνομικοί και υπάλληλοι ΚΕΠ

Όσον αφορά τον ρόλο των 4 αστυνομικών και των 2 υπαλλήλων στα ΚΕΠ, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη δικογραφία, φέρονται ότι βεβαίωναν ψευδώς το γνήσιο της υπογραφής των συμβαλλομένων, χωρίς συνήθως ούτε καν να τους βλέπουν. Ανάμεσα τους περιλαμβάνεται και το όνομα ανώτερου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος φέρεται να βεβαίωσε το γνήσιο της υπογραφής τουλάχιστον 3 αλλοδαπών, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι σε καμία από τις περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί δεν είναι δική του η υπογραφή και ότι πρόκειται για πλαστογραφία.

Έτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., πάντως, φαίνεται πως βεβαίωσε γνήσιο της υπογραφής για εικονική αναγνώριση τέκνου, με συμβολαιογράφο που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα να παίρνει 4.000 ευρώ, σύμφωνα με τους «Αδιάφθορους». Να σημειώσουμε, τέλος, ότι οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχουν ολοκληρωθεί καθώς επιχειρούν να ταυτοποιήσουν κι άλλα άτομα (σ.σ. Έλληνες και αλλοδαπούς) που εμπλέκονται σε περιφερειακούς ρόλους στο κύκλωμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA